REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Penktadienį pasaulinėje valiutų rinkoje dominavo JAV dolerio pirkėjai. Sulaukti geri makroekonominiai duomenys iš JAV teigiamai veikė šios šalies valiutą, kuri brango pagrindinių porininkių atžvilgiu. Tai buvo jau antrasis penktadienis paeiliui, kuomet geros naujienos teigiamai veikė JAV dolerį.

REKLAMA
REKLAMA

JAV mažmeninės prekybos apimtys lapkričio mėn. išaugo 1.3% - ženkliai daugiau nei prognozuota (0.6%). Grynieji pardavimai taip pat augo spartesniu (1.2%) nei tikėtasi (0.5%) tempu. Mažmeniniai pardavimai pirmąsyk parodė metinį augimą nuo 2008 m. rugpjūčio mėnesio. Labiausiai augo statybos reikmenų bei elektronikos prekių pardavimai. Tačiau vertinant paskelbtus duomenis reikia atsižvelgti ir į tai, kad lapkričio mėn. yra Kalėdinio apsipirkimo bumo pradžia. Prekybininkai pasiūlė didžiules nuolaidas, kuriomis susigundė didesnė dalis vartotojų.

REKLAMA

Paskelbtas Mičigano universiteto skaičiuojamas JAV vartotojų pasitikėjimo indeksas padidėjo nuo 67.4 iki 73.4. Rezultatas pranoko analitikų lūkesčius. JAV vartojimas yra pagrindinis ekonomikos variklis, todėl vartotojų nuotaika turi labai didelę reikšmę. Išaugusį vartotojų pasitikėjimą ko gero labiausiai lėmė pirmieji ženklai, kad iki šiol didžiausią nerimą kėlusi darbo rinka yra apsisukimo taške. Lapkričio mėn. nedarbo lygis smuktelėjo nuo 10.2% iki 10%.

REKLAMA
REKLAMA

EUR/USD valiutų poros kursas penktadienį smuko 0.73% iki 1.4626. Geri duomenys teigiamai veikė JAV dolerį. Toks dėsningumas pastebimas jau antrą penktadienį paeiliui. Pirmąsyk ženklus JAV dolerio brangimas buvo stebimas po paskelbtų JAV darbo rinkos duomenų. Peršasi išvada, kad nuo šiol geros fundamentalios naujienos apie JAV ekonomiką bus palankios JAV doleriui. Akcijų rinkos indeksai Dow Jones ir S&P500 atitinkamai kilo 0.63% ir 0.37%. Tai taip pat buvo kiek neįprastas vaizdas, kadangi fondų rinkos indeksai su JAV doleriu iki tol koreliuodavo neigiamai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

GBP/USD valiutų poros kursas penktadienį krito, tačiau neženkliai – 0.1% iki 1.6261. Paskelbtas pagamintos produkcijos kainų indeksas siekė 0.1% ir buvo mažesnis nei prognozuota (0.6%). Visgi kainų dinamika išlaiko augimo kryptį. Jei kilimas įsismarkautų, tai būtų vienas rimtesnių perspėjimų Anglijos centriniam bankui skubiau imtis rinkos likvidumo mažinimo. Nors D.Britanijos ekonomika vis dar išgyvena sunkius laikus, tačiau greitos infliacijos grėsmė išlieka reali. Į rinką buvo įleistas didžiulis piniginių lėšų kiekis. Prasidėjus ekonominiam augimui laisvi pinigai gali suveikti kaip uždelsto veikimo bomba ir sukelti kainų šuolį.

REKLAMA

USD/JPY kursas pakilo 1% iki 89.1. Geros naujienos iš JAV sutapo su ne itin geromis žiniomis Japonijos ekonomikos, kuri pagal pajėgumą pasaulyje žengia antroji. Namų ūkių pasitikėjimo šalies ekonomika indeksas krito nuo 40.5 iki 39.5. Atliktos apklauso rodo, kad darbdaviai ketina mažinti premijas, o iš valdžios taip pat nesulaukiama padrąsinančių žinių. Finansų ministras pareiškė, kad Japonijos ekonomika gali susidurti su rimtomis problemomis, jei biudžeto išlaidos kitąmet nesieks 95 trln. jenų. Baiminamasi stagfliacijos.

Šiandien svarbių makroekonominių rodiklių, išskyrus euro zonos pramonės produkcijos apimtis, nebus skelbiama. Ryte sulaukta žinių iš Jungtinių Arabų Emyratų. Abu Dabis ketina ištiesti pagalbos ranką finansinių problemų turinčiam Dubajui. Šios naujienos buvo palankios rizikingesnių aktyvų pirkėjams.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų