REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Specialistų konsultacijas ūkininkams ir miškininkams gali apmokėti Europos Sąjunga.

Gaunantieji Europos Sąjungos (ES) paramą turi laikytis prisiimtų įsipareigojimų, todėl jiems neretai praverčia specialistų konsultacijos. Pastarųjų teikiama pagalba didžiąja dalimi gali būti apmokama ES lėšomis.

REKLAMA
REKLAMA

Paraiškas šioms konsultacijoms fi nansuoti Nacionalinei mokėjimo agentūrai prie Žemės ūkio ministerijos (NMA) ūkininkai ir miškininkai dar gali teikti iki Kalėdų – gruodžio 24 d.



Be specialistų patarimų neapsieina

REKLAMA

Šalies ūkininkai ne kartą yra įvertinę specialistų patarimus ir jų naudą ūkyje. Retas iš žemdirbių apsieina be augalininkystės ar gyvulininkystės konsultantų. O jeigu galvijų ar javų augintojas dar turi ir nuosavo miško, jam itin praverčia konsultacijos ir miško tvarkymo klausimais. Konsultacijos ūkininkams bei miškininkams remiamos pagal Lietuvos kaimo plėtros 2007–2013 metų programos (KPP) priemonę „Naudojimasis konsultavimo paslaugomis“. Paramos paraiškas priima ir registruoja NMA pagal paramos gavėjo gyvenamąją, žemės ūkio ir kaimo valdos ar miško valdos registravimo vietą, ar projekto įgyvendinimo vietą pasirinktinai.

Pakeistos taisyklės

REKLAMA
REKLAMA

NMA specialistai atkreipia dėmesį, kad rugpjūčio pabaigoje žemės ūkio ministro Kazio Starkevičiaus įsakymu buvo pakeistos minėtos priemonės įgyvendinimo taisyklės. Pagal pasikeitusias įgyvendinimo taisykles paramos gali siekti ne jaunesni kaip 18 metų amžiaus fi ziniai, taip pat juridiniai asmenys, užsiimantys žemės ir miškų ūkio veikla ir teisės aktų nustatyta tvarka įregistravę žemės ūkio valdas Žemės ūkio ir kaimo verslo registre. Skirtingai nei ankstesnėse įgyvendinimo taisyklėse, fi ziniams asmenims nebeprivaloma registruoti savo ūkio Ūkininkų ūkio registre. Pareiškėjais gali būti ir miško valdytojai (fi ziniai asmenys), įregistravę privačią miško valdą Žemės ūkio ir kaimo verslo registre.



Sudarė sutartį su konsultantais

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Augalininkystės ūkio savininkas Marius Pauliukas, ūkininkaujantis Panevėžio rajono Karsakiškio seniūnijos Lopinių kaime, vienas iš keliasdešimties rajono ūkininkų, pasinaudojusių galimybe gauti ES paramą už specialistų konsultacijas. M.Pauliukas jau seniai bendradarbiauja su Lietuvos žemės ūkio konsultavimo tarnybos (LŽŪKT) Panevėžio rajono biuro specialistais. Siekdamas paramos pagal KPP priemonę „Naudojimasis konsultavimo paslaugomis“, ūkininkas sudarė sutartį su šios tarnybos konsultantais. ES lėšomis gali būti fi nansuojamos tik akredituotų konsultantų paslaugos. Įstaigas ar individualią veiklą vykdančius konsultantus akredituoja Žemės ūkio ministerija.

Parama skiriama pagal 5 veiklos sritis

REKLAMA

M.Pauliukui pasirodė patrauklu gauti paramą buhalterinei apskaitai tvarkyti ir ūkio įvertinimo paslaugoms kompensuoti. „Jeigu siūloma parama, kodėl jos neišnaudoti. Juolab kad su žemės ūkio konsultantais nuolat bendradarbiauju“, – sakė ūkininkas. Paramą pagal KPP priemonę „Naudojimasis konsultavimo paslaugomis“ galima gauti pagal penkias veiklos sritis. Pagal pirmąją veiklos sritį skiriama parama konsultavimo paslaugoms dėl ūkio įvertinimo: ar jis atitinka teisės aktų nustatytus valdymo, geros agrarinės ir aplinkosaugos būklės (GAAB) reikalavimus bei darbo saugos standartus. GAAB ir valdymo reikalavimai sudaro kompleksinio paramos susiejimo reikalavimus. Pasikeitus taisyklėms, pagal šią veiklos sritį kompensuojama maksimali konsultacijų išlaidų suma padidėjo iki 1209 litų, fi nansuojant 80 proc. tinkamų fi nansuoti išlaidų. Pagal antrąją veiklos sritį parama teikiama už suteiktas konsultavimo paslaugas dėl nustatytų valdymo ir GAAB reikalavimų neatitikimų ar pažeidimų pašalinimo, darbo saugos standartų įgyvendinimo. Didžiausias paramos dydis pagal naująsias taisykles yra 2244 litai, kompensuojant 80 proc. tinkamų fi nansuoti išlaidų. Pagal trečiąją veiklos sritį teikiamos konsultavimo paslaugos agrarinės aplinkosaugos klausimais asmenims, dalyvaujantiems ar ketinantiems dalyvauti agrarinės aplinkosaugos priemonėse. Pagal šią veiklos sritį didžiausia kompensuojama suma yra 1726 litai, o tinkamos išlaidos fi nansuojamos 80 proc.

REKLAMA

Vilioja parama buhalterinei apskaitai

Pasak LŽŪKT Panevėžio rajono biuro augalininkystės konsultanto Vyganto Keturakio, ūkininkams ir miškininkams patraukli ketvirtoji veiklos sritis. Pagal ją jie gali gauti paramą už suteiktas konsultacijas ūkio veiklos buhalterinės apskaitos tvarkymo klausimais. Tokiu atveju maksimalus paramos dydis yra 1726 litai (kompensuojama 50 proc. tinkamų fi nansuoti išlaidų). „Dažnas ūkininkas savo ūkio buhalterinę apskaitą patiki specialistams. Natūralu, kad juos domina galimybė už šias konsultacijas gauti ES paramą“, – tvirtino V.Keturakis. Pagal penktąją veiklos sritį konsultavimo paslaugos teikiamos miškininkams miškų ūkio veiklos klausimais. Kompensuojama iki 1726 litų – 80 proc. – tinkamų fi nansuoti projekto išlaidų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Žemės ūkyje – nuo šešiolikos metų

Augalininkystės konsultantas V.+Keturakis pastebėjo, kad M.Pauliuko ūkis labai tvarkingas, o pats ūkininkas pasižymi kruopštumu ir domisi naujovėmis. „Užsiėmę ūkininkai dažnai pamiršta formalumus, pavyzdžiui, pildyti pasėlių žurnalą, o M.Pauliukas visa tai laiku sutvarko. Malonu lankytis jo ūkyje: teritorija sutvarkyta, laukai sužiūrėti“, – ūkininką gyrė konsultantas. Savo ūkį 32 metų M.Pauliukas įregistravo daugiau nei prieš dešimtmetį, tačiau žemės ūkyje dirba jau nuo 16 metų. Ūkininkas augina kviečius, salyklinius miežius, kvietrugius, žirnius, rapsus. Praėjusiais metais dar augino per dvidešimt hektarų pašarinių motiejukų sėklai. Bet kritus pieno kainoms, pieno ūkių savininkai neinvestavo į ganyklas, nepirko žolių sėklų. „Jei pieno rinka atsigaus, vėl grįšiu prie žolių sėklininkystės“, – įgytos patirties dar neatsisako ūkininkas.



Planus žlugdo nepalankios kainos

REKLAMA

„Karsakiškio seniūnijoje yra mažiau palankios sąlygos ūkininkauti, žemės prastesnės, sunkiau auga kviečiai. Pavyzdžiui, pasvaliečių, kurie gauna didelį derlių, mums nepasivyti, tačiau stengiantis galima pasiekti neblogų rezultatų“, – kalbėjo M.Pauliukas. Anot jo, šiemet derlius buvo neblogas, tačiau nepalankios beveik visų kultūrų kainos. „Gal naudingiausi bus rapsai, tačiau dar nežinia, ar viską suskaičiavus bus kokio pelno“, – svarstė ūkininkas.



Ūkininkauti mokėsi iš konsultantų

„Bet kokia parama ūkiui yra naudinga. Nemodernizavus ūkio, neįmanoma būtų dabar dirbti“, – tvirtino augalininkystės ūkio savininkas. Ūkininkas pastebėjo, kad parama konsultavimui nėra labai didelė, tačiau ir ja naudinga pasinaudoti. „Su konsultantais bendradarbiavau nuo pat ūkininkavimo pradžios. Jie ne vienam suteikė ūkininkavimo pradžiamokslį. Prisimenu, kad į seminarus, paskaitas susirinkdavo visiškai žali ūkininkai. Palaipsniui mokėmės ir tobulėjome“, – aiškino M.Pauliukas. Pasak ūkininko, ir dabar prireikia specialistų konsultacijų. Dirbant visokių klausimų atsiranda, be to, reikia neatsilikti ir nuo technologinių naujovių.

REKLAMA

Taikomas tik išlaidų kompensavimo būdas

Pagal minėtą priemonę taikomas tik išlaidų kompensavimo būdas, teikiant mokėjimo prašymus. O iki šių metų rugsėjo buvo taikomas sąskaitų apmokėjimo ir išlaidų kompensavimo būdai. Mokėjimo prašymus kartu su reikalaujamais priedais iš paramos gavėjų priima ir registruoja NMA skyriai pagal paramos gavėjo gyvenamąją, žemės ūkio ir kaimo valdos, miško valdos registravimo vietą ar projekto įgyvendinimo vietą pasirinktinai.

Vida Tavorienė

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų