REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Pasvalyje atidaroma alternatyvaus kuro - bioetanolio gamykla su kogeneracine elektrine. Ši gamykla yra pirmoji Europos Sąjungoje, suderinusi kelių bioproduktų gamybą vienoje technologinėje grandinėje.

REKLAMA
REKLAMA

Investicijos į 2007 m. pradėtą statyti gamyklą siekia apie 120 mln. Lt, joje sukurtos 45 darbo vietos. Planuojama, kad gamykla per metus perdirbs apie 60 000 tonų grūdų, kuriuos supirks iš Pasvalio ir aplinkinių rajonų ūkininkų ir žemės ūkio bendrovių. Per metus žadama pagaminti 18 000 tonų bioetanolio.

REKLAMA

„Gaminant bioeatanolį remiama vietinė rinka, pirmoje eilėje – ūkininkai ir žemės ūkio bendrovės. Neretai biokuro gamyklos - vienintelis būdas ūkininkams realizuoti užaugintą perteklinę pašarinių grūdų produkciją. Taip bioetanolio gamyba pamažu didina ir ūkio produkcijos, tokios kaip kviečiai, kvietrugiai paklausą šalyje. Šis procesas sąlygoja darbo vietų kūrimą, o ekonominė nauda pasiskirsto kur kas platesniame segmente“, - sako Vladas Linkevičius, UAB „Kurana“ generalinis direktorius.

REKLAMA
REKLAMA

Dėl gaminamų biodujų UAB „Kurana“ gamykla neturi analogų visoje Europoje ir yra pirmoji Europos Sąjungoje, suderinusi bioetanolio ir biodujų gamybą vienoje technologinėje grandinėje. Gamykloje dirbama beatliekiniu uždaru ciklu, o išvalytas vanduo grįžta į bioetanolio gamybą.

Pasak V. Linkevičiaus, laikas, kai atidaroma gamykla, yra sudėtingas visam verslui, o ypač bioetanolio gamintojams. Anot jo, planuojamas mokestinės lengvatos bioetanoliui naikinimas yra tolygus biodegalų apmokestinimui akciziniu mokesčiu. „Planuojant gamybą buvo analizuojamos pasaulinės tendencijos, prognozuojama, kaip ateityje plėtosis alternatyvaus kuro gamyba ir naudojimas. Jei bioetanolio gamykla būtų pradedama statyti esant šiandieninei teisinei bazei, tai šios verslo idėjos tektų skubiai atsisakyti, nes nuolat keičiami įstatymai visiškai nemotyvuoja investuoti mūsų šalyje“, - pabrėžia V. Linkevičius.

Latvija degalams su bioetanoliu taiko mažesnius mokesčius, Šveicarija panaikino bet kokį biokuro apmokestinimą, o Vokietijoje iki 2009 m. galiojusi lengvata bioetanoliui apmokestinama laipsniškai, įvedant pereinamąjį laikotarpį. Šių šalių praktika pagrįsta ne vien siekiu skatinti alternatyvaus kuro naudojimą, bet ir tuo, kad vieno litro bioetanolio energetinė vertė yra 1/3 mažesnė nei litro benzino, todėl abiejų degalų rūšių apmokestinimas vienodais mokesčiais yra nepagrįstas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų