REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Verslas laukia dar vienos žaibiškos mokesčių reformų nakties. Tik šįkart tam, kad per naktį mokesčiai būtų ne drakoniškai padidinti, o lygiai tokiu pačiu būdu sumažinti. Bene labiausiai to norėtų vasarą šalyje protesto akcijas vykdę viešbučiai ir maitinimo įstaigos - valdžia liko kurčia ir toliau nekreipia dėmesio į bankrutuojančias įstaigas.

REKLAMA
REKLAMA

Beveik visi šalyje esantys viešbučiai vasarą dalyvavo protesto akcijoje, kuria buvo siekiama atkreipti Seimo ir Vyriausybės dėmesį į verslą žlugdančią mokesčių politiką. Per birželį ir liepą vykdytas akcijas viešbučiai ir restoranai turistams išjungė elektrą ir svečius aptarnavo žvakių šviesoje, leido gedulingą muziką. Akcija nedavė rezultatų - verslininkų pagalbos šauksmui valdžia liko kurčia. Ir todėl toliau skiname netoliaregiškos valdančiųjų politikos vaisius: pasibaigus turizmo sezonui, dalis viešbučių jau užvėrė duris, o likusieji teigia patekę į situaciją be išeities - po žiemos sezono žada arba bankrutuoti, arba baigti jį milžiniškomis skolomis.

REKLAMA

Verslo... neliko?

“Visi su šiurpu skaičiuoja, iš ko prasidėjus žiemos sezonui reikės sumokėti nekilnojamojo turto mokestį, padengti išlaidas už šildymą ir elektrą. Rudenį ir žiemą situacija tikrai pasidarys katastrofiška”, - dienraščiui situaciją komentavo Lietuvos viešbučių ir restoranų asociacijos prezidentė Evalda Šiškauskienė. Jos tvirtinimu, galbūt didelė dalis verslininkų ir norėtų stabdyti verslą, tačiau toks žingsnis irgi negelbėtų. “Paslaugų sektorius gali paskelbti bankrotą, tačiau viešbučių versle yra kitaip. Jei skelbiamas bankrotas, prarandamas ir pastatas, kitaip tariant - viešbutis. Tačiau jei viso labo uždaromos tik jo durys, mokesčiai lieka tokie patys, kaip ir nesustabdžius veiklos. Juk esi priverstas šildyti pastatą, mokėti nekilnojamojo turto mokestį, tad sutaupoma nebent mažinant darbuotojų atlyginimus”, - tvirtino pašnekovė.

REKLAMA
REKLAMA

Apyvarta viešbučiuose šiais metais nukrito 30-40 proc. nuo praėjusiais metais tuo pačiu laiku buvusio lygio. E.Šiškauskienės tvirtinimu, pasibaigus turizmo sezonui Palangoje mažesni viešbučiai jau planuoja stabdyti savo veiklą.

“Kiekvienas verslo subjektas jau sumažino sąnaudas iki minimumo, atleido nemažą dalį darbuotojų. Todėl nereikia piktintis, kad dabar restoranuose blogas aptarnavimas. Aišku, kad jis nėra geras, o ateityje, kai ir iš likusio personalo teliks vienas vienintelis darbuotojas, bus dar prastesnis. Jei leis jėgos, mažesnių miestų restoranuose visas aptarnavimo paslaugas greičiausiai atliks pats viešbučio savininkas. Mokesčių našta per didelė, kad iš viso būtų daromas verslas”, - teigė Lietuvos viešbučių ir restoranų asociacijos prezidentė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Išnykimo nuojauta

Daugumoje Europos valstybių sunkmečiu pridėtinės vertės mokestis (PVM) viešbučiams buvo sumažintas, o Lietuva pasielgė priešingai: po 2008-ųjų gruodžio naktį įvykdytos žaibiškos mokesčių reformos nuo buvusių 5 proc. PVM šoktelėjo iki 19 proc.

“Viskas priklauso nuo prezidentės ir Vyriausybės požiūrio, nuo to, ar Lietuva laikoma turizmo šalimi. Šiuo klausimu valdžia kol kas nėra suformulavusi jokios pozicijos, nors per turizmo verslą būtų galima pritraukti lengvus ir didelius pinigus. Turizmas yra eksporto šaka, tačiau nežinau, kodėl šis sektorius yra ignoruojamas, tarytum mes turėtume smarkiai išvystytą pramonę”, - ironizavo pašnekovė.

REKLAMA

Viešbučius smaugia ir nekilnojamojo turto mokestis. Priklausomai nuo investicijų į turtą, verslas priverstas mokėti tam tikrą mokesčio nuo nominalios viešbučių vertės dydį. Esant lengvoms paskolų sąlygoms, dauguma verslininkų naudojosi bankų paslaugomis, bet sunkmečiu mokėti paskolų palūkanas daugumai tampa nebepakeliama.

“Jau ima neviltis, nes pasakyta ir padaryta buvo labai daug. Logiški argumentai valdžios nebeveikia, tačiau kai reikėjo, sugebėjo mokesčius pakeisti per vieną naktį. Jei dabar lygiai taip pat keistų įstatymus, būtų labai gražu”, - sakė E.Šiškauskienė.

REKLAMA

Anot jos, šiemet turistų skaičius nukrito apie 22 proc., tačiau realiai situacija dar prastesnė - viešbučiai tušti, o išankstinių užsakymų nebeliko. Praėjusiais metais atvykstamasis turizmas Lietuvoje, palyginti su 2007 m., išaugo 7,2 proc.

“Ima pavydas žiūrint į kitas Europos Sąjungos valstybes ir tai, kaip ten yra globojamas viešbučių verslas. Tikimės, kad ir mūsų valdžia kada nors atsipeikės”, - kalbėjo Lietuvos viešbučių ir restoranų asociacijos prezidentė.

Komentaras

Birutė VĖSAITĖ, Seimo Ekonomikos komiteto narė:

Ne kartą siūlėme mažinti pridėtinės vertės mokestį (PVM), ir dabar laikausi tos pačios minties, nes būtent taip elgiasi kitos pasaulio šalys. Tos ES šalys, kurios yra priklausomos nuo turizmo, vienareikšmiškai sumažino PVM. Metų pradžioje viešbučiams PVM nuo 5 proc. buvo pakeltas iki 19 proc., tačiau turėtų būti sumažinta bent jau iki 9 proc., kaip siūlė pati Viešbučių ir restoranų asociacija. Sprendimas taip drakoniškai užkelti mokestį iš tikrųjų nieko gero nedavė.

Dėl nekilnojamojo turto mokesčio dar reikėtų pasvarstyti. Nebūčiau didelė entuziastė dabar siūlyti mažinti nekilnojamojo turto mokestį, nes tokiu atveju verslui susidarytų nelygiavertės konkurencinės sąlygos.

Indrė LAUCIŪTĖ

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų