REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Pasaulinėje valiutų rinkoje pirmadienį dominavo JAV doleris, kuris brango pagrindinių valiutų atžvilgiu. Prieš Japonijos jeną JAV doleris brango šiek tiek ženkliau, tuo tarpu euro pirkėjai lengvai nenusileido.

REKLAMA
REKLAMA

Europos ir JAV akcijų rinkos indeksai antradienį koregavosi žemyn. Tiesa, JAV akcijų rinkos indeksas Nasdaq sugebėjo ūgtelti 0.24%. Tai galėtų reikšti, jog neryškus kainų kritimas tebuvo investuotojų noras nusiimti pelnus, o ne prasidedanti korekcija. Optimizmas akcijų rinkose toliau jaučiamas. Panašu, kad kol rinkos dalyvius vilios pajamingesni aktyvai, tol ženklesnio JAV dolerio brangimo nereiktų tikėtis.

REKLAMA

Vakar Japonijoje buvo nedarbo diena, svarbių makroekonominių naujienų tiek iš Europos tiek iš JAV nebuvo sulaukta. JAV dolerį palankiai veikė faktas, jog ši valiuta yra laikoma perparduota. Prekeiviams rami rinka buvo galimybė nusiimti pelną, kurį sugeneravo praėjusią savaitę silpnėjęs JAV doleris.

Iki trečiadienio valiutų rinkoje labai ženklesnių pokyčių ko gero nebus sulaukta. Šiandien itin svarbių makroekonominių naujienų nenumatoma skelbti, tuo tarpu trečiadienį įvyks Federalinio atvirosios rinkos komiteto posėdis. Tikimasi, kad FOMC atnaujins ekonomikos augimo prognozes, pakoreguos blogomis būsto paskolomis garantuotų vertybinių popierių supirkimo programą.

REKLAMA
REKLAMA

Šiandien ir rytoj rinkos dalyvius gali kiek nustebinti valstybių vadovų pasisakymai prieš savaitės pabaigoje įvyksiantį G20 atstovų susitikimą. Kaip žinia, forume bus diskutuojamas pasaulio finansų sistemos kontrolės klausimas, taip pat turėtų būti liečiama ir naujos rezervinės valiutos tema. Nors JAV doleris neturėtų būti labai „puolamas“, tačiau jo pigimas kelia vis didesnį nepasitenkinimą.

Didesnį aktyvumą rezervinės valiutos keitimo klausimu rodo Rusija, tačiau čia prisideda ir politiniai žaidimai. Politikos ir manipuliacijų pavyzdžiu galėtų  būti Irano prezidento pareiškimas, jog jis davė nurodymą šalies rezervuose JAV dolerį pakeisti euru. Tačiau Iranas nėra labai linkęs viešinti savo rezervų dydžio ar sudėties, todėl pareiškimai gali likti tik pareiškimais.  Labai svarbi rezervinės valiutos klausimu yra Kinijos pozicija. Tačiau panašu, kad kinai yra linkę toliau pasitikėti JAV doleriu. Kita vertus, nelabai yra ir iš ko rinktis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

EUR/USD valiutų poros kursas pirmadienį smuktelėjo 0.17% iki 1.4679. Prekybos metu kursas buvo nusileidęs iki 1.4611 lygio. Kaip minėta, itin reikšmingų naujienų nebuvo sulaukta. Svarbiausių ekonominių indikatorių pokyčius atspindintis indeksas išaugo 0.6% - mažiau nei laukta (0.8%). Šiandien bus skelbiami būsto kainų bei Ričmondo verslo aktyvumo indeksai. Daugiau pagrindinei valiutų porai svarbių naujienų bus sulaukta rytoj. Antradienio Azijos prekybos sesijos metu EUR/USD kursas pakilo virš 1.4700 lygio.

GBP/USD kursas pirmadienį beveik nepakito ir dieną baigė ties 1.6216 lygiu, EUR/GBP kursas smuktelėjo 12 p. iki 0.9051. Euro kurso nusileidimas buvo simbolinis. Vien per praėjusią savaitę euras prieš svarą pabrango 3.3%. Rinkos dalyviai toliau yra labai abejingi Anglijos ekonomikos atsigavimu. Anglijos centrinis bankas pingančio svaro nelaiko problema ir tikisi, kad silpnesnė valiuta šalį darys labiau konkurencinga ir tai padės greičiau įveikti ekonomikos recesiją.

USD/JPY kursas pakilo 0.68% iki 91.94. Prekybos metu buvo pasiektas ir 92.52 lygis. Japonijoje dar nuo savaitgalio tęsiasi šventės. Darbas rinkose prasidės ketvirtadienį. Po ilgalaikių išeiginių Japonijos investuotojai gali stengtis “kompensuoti“ prarastas dienas. Ketvirtadienį visai tikėtini ženklesni USD/JPY kurso pokyčiai, juolab, kad trečiadienį bus sulaukta daug JAV doleriui reikšmingų naujienų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų