REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Protestuodami prieš verslą žlugdančius valdžios sprendimus, šiandien, birželio 29 dieną, Lietuvos viešbučiai ir restoranai vykdys antrąją įspėjamąją akciją „Lietuva užsidaro! Grįžtame 1000 metų atgal“. Nuo 22 iki 24 val. viešbučiuose ir restoranuose bus išjungta šviesa.

REKLAMA
REKLAMA

Akcijoje planuoja dalyvauti daugiau kaip 220 įmonių iš Vilniaus, Kauno, Klaipėdos, Panevėžio, Palangos, Druskininkų ir kitų miestų, tarp jų – didžiausi sostinės viešbučiai, kuriuose gyvens į Vilniuje rengiamą Europos saugumo ir bendradarbiavimo organizacijos  Parlamentinės Asamblėjos sesiją atvykę užsienio svečiai.

REKLAMA

„Viešbučiai ir restoranai mažiausiai nori tokių akcijų, kurios gali sukelti nepatogumų mūsų svečiams ir pakenkti Lietuvos įvaizdžiui, bet kito kelio, kaip pasibelsti į Vyriausybės duris, mes neturime. Kai kurie politikai supranta mūsų sektoriaus problemas ir siūlo viešbučiams ir restoranams, kaip verslo sričiai, kuri skatina paslaugų eksportą ir turizmą, taikyti 5 arba 10 proc. PVM tarifą. Tai leistų konkuruoti tarptautinėje rinkoje, nes mažesnis PVM tarifas viešbučiams ir restoranams taikomas daugumoje Europos Sąjungos šalių. Tačiau kol kas tai tik kalbos, o iš Vyriausybės, premjero ir finansų ministro lūpų girdime priešingus siūlymus – dar didinti mokesčius. Tai pasmerktų mūsų sektorių mirčiai – įmonių bankrotai būtų neišvengiami, tūkstančiai viešbučių ir restoranų darbuotojų papildytų bedarbių armiją“, – sako Evalda Šiškauskienė, Lietuvos viešbučių ir restoranų asociacijos (LVRA) prezidentė.

REKLAMA
REKLAMA

LVRA duomenimis, dėl atvykstamojo turizmo verslą žlugdančių Vyriausybės sprendimų, pirmiausia PVM padidinimo nuo 5 iki 19 proc., darbo turizmo, viešbučių ir restoranų versle šiemet jau neteko apie 10 tūkstančių žmonių. Jei niekas nesikeis iki metų pabaigos, bankrutuos arba sustabdys veiklą iki 20 proc. šiame versle veikiančių įmonių, o darbo neteks dar iki 5 tūkstančių darbuotojų. Jei mokesčiai dar bus padidinti, bankrotų ir bedarbių bus dar daugiau.

Jei įspėjamosiomis akcijomis nepavyktų atkreipti Vyriausybės dėmesio, Lietuvos viešbučiai, restoranai ir turizmo kompanijos liepos 5-6 dienomis (kai Lietuva minės savo tūkstantmetį ir į Vilnių suvažiuos karaliai bei daug kitų aukštų užsienio svečių) planuoja rengti visuotinę protesto akciją „Lietuva užsidaro! Grįžtame 1000 metų atgal“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Šiandien, kaip ir birželio 11 dieną vykusios pirmosios įspėjamosios protesto akcijos metu, nuo 22 iki 24 val. bus išjungtas viešbučių fasadų apšvietimas, šviesa nedegs holuose, restoranuose ir kitose bendrose patalpose, kaip senovėje – degs tik žvakės, o viešbučių svečiai bus raginami solidarizuotis ir išjungti šviesas savo kambariuose. Restoranuose negros muzika arba tyliai gros klasikinė muzika.

Anot LVRA pranešimo, siekiant dar kartą atkreipti Lietuvos valdžios dėmesį į viešbučių, restoranų bei viso atvykstamojo turizmo verslo problemas, šiandien vyksiančios protesto akcijos data pasirinkta neatsitiktinai, nes Vilniuje prasideda Europos saugumo ir bendradarbiavimo organizacijos Parlamentinės Asamblėjos sesija, į mūsų šalies sostinę atvyksta daug užsienio svečių. Norą dalyvauti protesto akcijoje pareiškė ne tik LVRA asociacijos nariai, bet ir kitos įmonės.

E. Šiškauskienė pabrėžia, kad viešbučių ir restoranų bei viso atvykstamojo turizmu verslą žlugdo tai, kad  iki šiol neišspręsta Lietuvos pasiekiamumo problema; nekilnojamo turto mokesčiai yra neadekvatūs esamai situacijai; padidintas PVM atima bet kokią galimybę konkuruoti Europos rinkoje. 20 iš 27 Europos šalių apgyvendinimo paslaugoms taiko nuo 5 iki 10 proc. PVM, o Lietuvoje – 19 proc. ir dar ruošiamasi šį mokestį didinti. „Tai verslo žlugdymas!“, – sako LVRA prezidentė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų