REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Didžiausia Baltijos šalių pastatų ūkio valdymo įmonių grupė „City Service“ paskelbė netikrintą 2009 metų pirmojo ketvirčio tarpinę konsoliduotą finansinę atskaitomybę, parengtą pagal tarptautinius finansinės atskaitomybės standartus.

REKLAMA
REKLAMA

„City Service“ grupės pajamos per pirmąjį 2009 metų ketvirtį siekė 79,7 mln. litų. Grupė uždirbo 3,9 mln. litų grynojo pelno. Šie rodikliai, lyginant su tuo pačiu 2008 metų laikotarpiu, išaugo atitinkamai 47 proc. ir 25 proc. – tuomet grupės pajamos siekė 54 mln. litų, o pelnas – 3,1 mln. litų.

REKLAMA

„Grupės pajamų ir pelno augimas labiausiai susijęs su keturių Vilniuje veikiančių bendrovių įsigijimu metų pradžioje ir didėjusiu įmonių veiklos efektyvumu. Pirmojo ketvirčio pelnui įtakos taip pat turėjo Rusijos rublio devalvacija“, – sakė „City Service“ generalinis direktorius Žilvinas Lapinskas.

Baltijos šalių pastatų ūkio valdymo rinkos lyderei „City Service“ įmonių grupei šiuo metu priklauso 33 įmonės, veikiančios Lietuvoje, Latvijoje, Rusijoje, Ukrainoje ir prižiūrinčios beveik 24 mln. kv. metrų pastatų ploto.

REKLAMA
REKLAMA

Investicinio banko „Finasta“ komentaras

Grupės pajamas daugiausia išaugino keturių bendrovių, kurios prižiūri 1,9 mln. m² pastatų ploto Vilniuje, įsigijimas 2009 m. I ketv. Tai padėjo vien per praėjusį ketv. išplėsti prižiūrimą plotą beveik 17 proc. Grupės pajamos Lietuvoje sudarė 68 proc. visų pajamų, 32 proc. gaunamos iš NVS valstybių. NVS šalių santykinė dalis nuolat auga, nes prieš metus pajamos iš šių šalių sudarė tik 16 proc. Šis santykis dar stipriau pasikeis nuo 2009 m. II ketv. pabaigos, kai bus pradėtos konsoliduoti įsigytos Sankt Peterburgo bendrovės, kurios 82 proc. padidino „City Service“ prižiūrimą pastatų plotą.

Sveikintina, kad grupė 2009 m. I ketv. netgi sugebėjo padidinti EBITDA pelningumą, o tai rodo, kad grupės įmonės sugebėjo susitvarkyti su patiriamomis išlaidomis ir neleisti joms užgožti pajamų išaugimo efekto. Didžiausią pelną atnešė veikla Lietuvoje, o NVS šalyse gautas tik minimalus 82 tūkst. litų grynasis pelnas. Tokį pelną, matyt, stipriai paveikė metų pradžioje lito atžvilgiu labai susilpnėjęs Rusijos rublis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Padidėjus skolai, smarkiai išaugo finansinės veiklos sąnaudos, palūkanos bankams sudarė beveik 800 tūkst. litų. „City Service“ bendrovė 2009 m. I ketv. pasiskolino 10,7 mln. litų, kurie greičiausiai buvo išleisti naujoms bendrovėms Vilniuje įsigyti, už kurias galėjo būti sumokėta apie 14 mln. litų. Reikėtų priminti, kad naujausias įsigijimas Rusijoje, planuojama, turėtų būti finansuotas būsimos akcijų emisijos pritrauktais pinigais, tačiau panašu, kad „City Service“ pagal dabartinę situaciją būtų pajėgi gauti paskolą ir iš bankų.

Ateinančių laikotarpių pajamos turėtų labai stipriai augti dėl bendrovių Rusijoje įsigijimų, tačiau klausimas dėl pelningumo išlieka sudėtingesnis, nes tokį pelningumą, koks buvo 2009 m. I ketv., vargu ar pavyks išlaikyti visus 2009 m. Rusijos bendrovių integracija į grupės struktūrą ir jų veiklos efektyvinimas gali užtrukti ir trumpuoju laikotarpiu pabloginti finansinę situaciją. Tačiau ilgesniu periodu tai turėtų tapti stipriu veiksniu didėti akcininkų grąžai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų