REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Lietuvos viešbučiai ir restoranai birželio mėnesį vykdys įspėjamąsias protesto akcijas „Lietuva užsidaro! Grįžtame 1000 metų atgal“. Jų metu kelioms valandoms viešbučiuose bus išjungiama šviesa, restoranuose ir kavinėse neskambės muzika, o svečiams bus pateikiama informacija apie sudėtingą padėtį, į kurią Vyriausybės sprendimai įstūmė visą turizmo verslą. Jei Vyriausybė neatkreips dėmesio į verslo reikalavimus, liepos 5-6 dienomis bus paskelbta visuotinė viešbučių ir restoranų protesto akcija.

REKLAMA
REKLAMA

„Dėl turizmo verslą žlugdančių sprendimų, pirmiausia PVM padidinimo, darbo turizmo, viešbučių ir restoranų versle šiemet jau neteko apie 10 tūkstančių žmonių. Jei niekas nesikeis iki metų pabaigos, bankrutuos arba sustabdys veiklą iki 20 proc. šiame versle veikiančių įmonių, o darbo neteks dar iki 5 tūkstančių darbuotojų. Tai yra visiškas smulkaus ir vidutinio verslo naikinimas“, – pranešime spaudai cituojama Evalda Šiškauskienė, Lietuvos viešbučių ir restoranų asociacijos (LVRA) prezidentė.

REKLAMA

LVRA teigia nematanti PVM padidinimo ekonominės naudos, kadangi į Lietuvą atvykstantys Europos šalių verslo klientai turi galimybę susigrąžinti PVM už apgyvendinimo ir maitinimo paslaugas.

2008 metais atvykstamasis turizmas sudarė 5,5 proc. viso Lietuvos eksporto, iš jo gauta 3 milijardai litų pajamų. Prognozuojama, kad sumažėjus užsienio svečių skaičiui 25 proc., Lietuva jau šiai dienai negavo 312 mln. litų eksporto pajamų.

REKLAMA
REKLAMA

„Atvykstamasis turizmas sudaro ženklią Lietuvos eksporto dalį. Būtent eksporto skatinimas ir konkurencinio pranašumo didinimas, kaip pripažįsta ekspertai, galėtų  valstybei pagelbėti išgyventi šį sunkmetį ir įveikti krizę su mažiausiais praradimais, tačiau Vyriausybė ne tik neskatina atvykstamojo turizmo, bet ir blogina jo sąlygas. 20 iš 27 Europos šalių apgyvendinimo paslaugoms taiko nuo 5 iki 10 proc. PVM , nes tai ir yra pagrindinis mokestis, užtikrinantis šalies konkurencingumą. Pusę metų bandėme savo argumentus ir problemas išsakyti ministrams ir premjerui, tačiau veltui, todėl esame priversti imtis drastiškų priemonių”, – sako E.Šiškauskienė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Asociacijos skaičiavimu, viešbučių užimtumas per pirmuosius penkis šių metų mėnesius sumažėjo 25 proc., kambarių kainos nukrito 15 proc., restoranuose apyvartos sumažėjo beveik 40 proc. Šių metų I ketvirtį restoranai ir viešbučiai mokesčių į biudžetą sumokėjo 8,3 mln. litų mažiau, negu pernai už tą patį laikotarpį.

„Svarbiausias mūsų akcijos tikslas atkreipti Vyriausybės dėmesį į turizmo problemas. Paslaugų eksportas Lietuvoje turi būti skatinamas taip, kaip jis yra skatinamas visoje Europoje, kur mokesčiai, pirmiausia PVM, šiai ūkio šakai yra mažinami, o ne didinami”, – sako E.Šiškauskienė.

REKLAMA

Europos komisija pirmą kartą po 17 metų įtikinėjimo pritarė, kad PVM reikia mažinti

 ir restoranams, kaip labiausiai skatinančiam vartojimą ir daugiausiai darbo vietų sukuriančiam sektoriui.

Pasak E.Šiškauskienės, įspėjamųjų protesto akcijų laikas pasirinktas neatsitiktinai. „Birželio mėnesį Lietuvoje vyks keletas didelių tarptautinių renginių, pavyzdžiui, Europos saugumo ir bendradarbiavimo organizacijos Parlamentinės Asamblėjos Vasaros sesija Vilniuje. Savo įspėjamosiomis akcijomis norime atkreipti dėmesį į mūsų problemas, o kartu ir perspėti svečius apie planuojamus kitus žingsnius bei atsiprašyti jų dėl galimų nepatogumų“, – sako Lietuvos viešbučių ir restoranų asociacijos prezidentė.

REKLAMA

Jei Vyriausybės dėmesio atkreipti įspėjamosiomis akcijomis nepavyktų, Lietuvos viešbučiai, restoranai ir turizmo kompanijos planuoja visuotinę protesto akciją liepos 5-6 dienomis, kai Lietuva minės savo tūkstantmetį ir į Vilnių suvažiuos daug užsienio svečių.

„Suprantame, kad tai nėra pats geriausias laikas kalbėti apie problemas, tačiau jei mes neprabilsime šiandien, didelei daliai mūsų ateities paprasčiausiai nebus. Bankrotas gresia šimtams bendrovių, o nedarbas tūkstančiams šiame versle dirbančių žmonių“, – sako E.Šiškauskienė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų