REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Paskutinę praėjusios savaitės prekybos dieną JAV akcijų birža krito, todėl S&P 500 indeksas savaitę baigė su 5 proc. neigiamu pokyčiu. Praėjusią savaitę buvo galima įžvelgti tam tikrų investuotojų mąstymo pokyčių makroekonominių rodiklių atžvilgiu, t. y. kad lėtesnis kai kurių ekonomikos sektorių smukimas nebūtinai reiškia jų atsigavimą. Jau 461 bendrovė iš 500 S&P indekso bendrovių paskelbė 2009 m. I ketv. rezultatus, iš kurių prognozuojama, kad visų indeksą sudarančių bendrovių grynasis pelnas smuko 35,6 proc. Bet įdomu, kad net 65 proc. rezultatus skelbusių bendrovių sugebėjo pasirodyti geriau, nei tikėjosi rinkos analitikai. 2009 m. II ketv. prognozuojamas 35,9 proc. grynojo pelno smukimas, lyginant su atitinkamu 2008 m. ketv.

REKLAMA
REKLAMA

Penktadienį pasipylė daug svarbių makroekonominių rodiklių, kuriuos investuotojai vertino skirtingai. Pirmiausia buvo pranešta, kad JAV vartotojų kainų indeksas balandžio mėn., lyginant su kovo mėn., liko nepakitęs, o metinė defliacija siekė 0,7 proc. Jeigu iš vartotojų krepšelio būtų išskaičiuoti kuro ir maisto produktai, balandį mėnesio infliacija siektų net 0,3 proc. Tai labiausiai lemtų tabako gaminių akcizo pakėlimas šalyje. Balandžio mėn. duomenys daugumai ekonomistų neatsakė į klausimą, kur link artimiausiu metu gali sukti vartotojų kainos, nes viena vertus, gegužę vėl pasijaus brangesnių degalų poveikis, tačiau augant nedarbui, turėtų mažėti gyventojų perkamoji galia.

REKLAMA

Vėliau pranešimą apie Empire State Manufacturing indeksą paskelbė Niujorko FED. Indeksas parodė, kad lūkesčiai, susiję su pramonės gamyba gegužės mėn., išlieka neigiami, tačiau geresni nei balandžio mėn. 28 proc. apklaustųjų pramonės atstovų teigė, kad gegužę veiklos sąlygos pablogėjo, o 23 proc. mano, kad šį mėn. pramonės situacija yra šiek tiek šviesesnė. Galiausiai buvo paskelbti faktiniai balandžio mėn. pramonės gamybos rezultatai, viršijantys analitikų lūkesčius. Pagal rezultatus šeštą mėn. iš eilės JAV pramonės apimtys krito, o smukimas siekė 0,5 proc., lyginant su kovo mėn. Guodžia vėl ta pati mintis – pramonės apimtys smuko lėčiausiai per tuos šešis mėnesius, o mažėjančios atsargos gamintojų ir didmenininkų sandėliuose artimiausiu metu gali priversti gamyklas pradėti veikti greičiau. Beje, trečią mėn. iš eilės augo automobilių gamyba šalyje, tačiau panašu, kad artimiausiais mėn. „General Motors“ ir „Chrysler“ mažins jų gamybą, tad tai gali atsiliepti ir visai pramonei.

REKLAMA
REKLAMA

Penktadienį, kaip ir buvo tikėtasi, „General Motors“ pasekė bankrutuojančios „Chrysler“ pavyzdžiu ir nusprendė sumažinti pardavimų padalinį. Milžinė informavo beveik 1100 prekiautojų automobiliais (20 proc. visų prekiautojų jos automobiliais), dirbančių pagal franšizės sutartį, kad jiems sutartys kitais metais nebebus pratęstos. Priešingai nei „Chrysler“, bendrovė pasirinko švelnesnį ir tolygesnį pardavimo tarpininkų atsisakymo modelį. Bendrovė šitokiu būdu siekia suefektyvinti pardavimus ir bandyti išsigelbėti nuo bankroto, taip pat sumažinti pardavimo tarpininkų konkurenciją, o tai leistų parduoti daugiau automobilių už aukštesnę kainą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Beje, „Berkshire Hathaway“ vadovas Warrenas Buffettas penktadienį pranešė, kad jo bendrovė 2009 m. I ketv. padidino savo JAV banko „Wells Fargo“ akcijų paketą dar 4,3 proc. Įdomiausia, kad kai kovo mėn. banko akcija kainavo 9 JAV dolerius, jis vieno universiteto studentams teigė, kad jei jam reikėtų pasirinkti, į kurią vieną akciją šiuo metu investuoti visus pinigus, tai, be jokių abejonių, būtų ši finansinė institucija.  Penktadienį akcijos kaina siekė 24,9 JAV dolerio.

Iždo obligacijų kainos penktadienį krito, paskelbus, kad vartotojų kainų lygis JAV balandžio mėn. liko nepakitęs. 10 metų VVP pajamingumas paaugo iki 3,14 proc. nuo 3,10 proc. ketvirtadienį, o bendrai per savaitę šių VVP pajamingumas išaugo 15 bazinių punktų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų