REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Apie stilingus, tegu ir kukliai įrengtus namus svajoja kiekvienas. Tačiau ne kiekvienas išgali juos įsigyti. Žinoma, nuomojamuose namuose šeimininku nebūsi, o jeigu apsigyvensi dar ir nepasirašęs sutarties, tapsi beteisis.

REKLAMA
REKLAMA

Lietuvoje, priešingai nei daugelyje pasaulio šalių, vis dar nepopuliaru pasirašyti nuomos sutartis. Nuomotojai jų kratosi, nes nenori mokėti mokesčių, o nuomininkai suinteresuoti mokėti kuo pigiau.

Tačiau nepasirašę sutarties nuomininkai save nuskriaudžia patys. Įsivaizduokite, jūs ramiai vakarieniaujate, staiga prisistato būsto savininkas ir pareiškia norą, kad išsikraustytumėte per artimiausią savaitę. Arba nuo sienų byra tinkas, bet savininkas nesutinka nei remontuoti, nei  mokėti už remontą. Taip pat savininkas bet kada gali pareikšti, kad už nuomą mokėsite daugiau.

REKLAMA

Garantija – nuomos sutartis

„Jei norite išvengti panašių situacijų, būtina sudaryti nuomos sutartį. Prieš ją pasirašydami aptarkite mokesčio dydį, kokiomis sąlygomis jis gali būti didinamas, prieš kiek laiko būtina įspėti apie iškeldinimą. Galiausiai – prieš kiek laiko savininkas turi įspėti, kad norėtų apsilankyti“, – pataria nekilnojamojo turto bendrovės „Ober Haus“ Senamiesčio biuro vadovas Marius Čiulada.

REKLAMA
REKLAMA

Pasak Lietuvos notarų rūmų teisininkės konsultantės Sandros Ražanaitės, nekilnojamojo turto nuomos sutarties, kaip ir bet kokio kito dokumento, patvirtinimas užtikrina sandorio teisėtumą, garantuoja, kad bus atsižvelgta į abiejų pusių interesus, joms bus išaiškintos visos sąlygos ir pasekmės.

„Tvirtindamas sutartį, notaras patikrina duomenis apie būstą Nekilnojamojo turto, Hipotekos, Turto areštų registre, tad nuomininkas tikrai gali sužinoti, ar būstas nėra įkeistas arba areštuotas“, – sako teisininkė.

Kitu atveju reikės pačiam kreiptis į šias įstaigas ir bandyti aiškintis, ar neteks vieną dieną išsikraustyti. Galima apsilankyti antstolių interneto svetainėje www.anstoliai.lt, čia pažiūrėti, ar būstas nėra parduodamas iš varžytinių.  



Galite pasirašyti patys

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pagal Teisingumo ministerijos patvirtintus notaro paslaugų įkainius už nekilnojamojo daikto nuomos ar lizingo sutarties patvirtinimą mokama nuo 0,2 iki 0,6 proc. sutartyje nurodytos nuomos sumos, skaičiuojant visą nuomos laiką, bet ne ilgesnį kaip 25 metai. Atlygis notarui bus ne mažesnis kaip 50 litų ir ne didesnis kaip 20 tūkst. litų. Jeigu norėsite, kad notaras parengtų ir sutarties projektą, už tai papildomai mokėsite nuo 50 iki 100 litų.

Dažniausiai notarui mokama 0,5 proc. nuo sumos. Pavyzdžiui, jeigu už būsto nuomą kas mėnesį sutariate mokėti 1000 litų, o sutartį sudarote metams, tai nuomos sutarties patvirtinimas kainuos apie 60 litų. O jeigu notaras parengs ir sutarties projektą, mokestis gali siekti 200 litų.

REKLAMA

Visi formalumai pas notarą – parengti nuomos sutarties projektą ir registruoti sutartį  – įprastai sutvarkomi per dvi darbo dienas.

Jeigu dėl nuomos sutarties negalite kreiptis į teisininką, pasak „Ober Haus“ Senamiesčio biuro vadovo M. Čiulados, galite ją parengti patys pagal tipinį pavyzdį. Jame bent jau išdėstyti Civiliniame kodekse apibrėžti nuomos reikalavimai ir esminiai dalykai: nuomos laikas, mokesčio dydis, kada jis mokamas, prieš kiek laiko privalu įspėti apie išsikėlimą ir t. t.

M. Čiulada atkreipia dėmesį, kad sudarydami nuomos sutartį turite parengti ir perdavimo-priėmimo aktą, kuriame būtų surašyta, kokios būklės būstas perduodamas. Aktą turi pasirašyti ir nuomotojas, ir nuomininkas. Jeigu tokio akto nesudarėte, išsikraustant jums bus sunku įrodyti, kad nieko nesugadinote.



Brangiau – daugiau etikos

REKLAMA

Jeigu apžiūrėjus būstą kas nors netenkina, prieš pasirašydami nuomos sutartį viską aptarkite su savininku. „Pavyzdžiui, jums nepatinka sienų spalva. Jeigu savininkas bus suinteresuotas išnuomoti būstą, gali sutikti jas perdažyti savo lėšomis“, – įsitikinęs M. Čiulada. 

Tiesa, jeigu nuomojatės ekonominės klasės būstą – sakykim, Vilniuje tai būtų iki 1000 litų per mėnesį, – daug estetikos tikėtis neverta.

Kylant būsto kokybei ir kainai, dažniausiai visi nuomos aspektai aptariami sutartyje. Dažnai tokio būsto savininkas į nuomą žiūri kaip į verslą, yra įsigijęs verslo liudijimą. Nuo šių metų sausio 1 dienos sostinėje verslo liudijimas užsiimti tokia individualia veikla kainuoja 1383 litus. Tad jeigu būstą ketinate nuomotis metams, jo savininkas, kad susigrąžintų už liudijimą sumokėtus pinigus, mėnesinį mokestį galėtų padidinti iki 115 litų. Tačiau toks nuomotojas daug atsakingiau žiūrės į nuomininkus, nes bus suinteresuotas išnuomoti būstą. Jis lengviau sutiks daryti kosmetinį remontą, jį lengviau prisikviesite sugedus čiaupams ar skalbiamajai mašinai.



Sprendžia teismas

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Lietuvoje nuomininko ir nuomotojo santykiai išdėstyti Civiliniame kodekse, specialaus teisės akto nėra. Jeigu tarp nuomotojo ir nuomininko kyla nesutarimų, jie gali kreiptis į Lietuvos vartotojų institutą (S. Konarskio g. 19, LT-03123 Vilnius, tel. (8 5) 231 0711, www.vartotojai.lt).

Pasak Lietuvos vartotojų instituto prezidentės Zitos Čeponytės, daugiausia problemų kyla dėl to, kad sudaromos žodinės nuomos sutartys. Tokiu atveju sunku įrodyti faktus, tad nei nuomininkai, nei nuomotojai pagalbos nesikreipia. „Išspręsti kylančias problemas kur kas lengviau, kai turi raštišką nuomos sutartį“, – įsitikinusi Z. Čeponytė.



Nuomininkų žabangos

REKLAMA

Nors vyrauja nuomonė, kad nuomos aukomis tampa nuomininkai, kartais į jų žabangas pakliūva ir būstą išnuomoję žmonės.

Pastaraisiais metais vis garsiau kalbama, kad šeimai, kuri turi nepilnamečių vaikų, labai sunku išsinuomoti būstą. Tam yra svari priežastis. Jeigu toks nuomininkas negali už būstą, mokėti, savininkas negali jo iškraustyti. Nebent per teismą.

Nuomotojas, norėdamas patikrinti, ar nuomininkas neturi nepilnamečių vaikų, gali kreiptis į Gyventojų registro tarnybą (A. Vivulskio g. 4A, LT-03220 Vilnius, (85) 271 6360, www.gyvreg.lt), tačiau tokiu atveju jis privalo turėti verslo liudijimą.  

REKLAMA

Ne vieni nuoma besiverčiantys žmonės skundžiasi, kad nuomininkai, vos įsikraustę į būstą, skuba įvairiose institucijose deklaruoti gyvenamąją vietą, bet išsikraustę deklaracijos atšaukti nesiskubina.

Žvilgsnis į kitas šalis. Airija

Airijoje pasirašydamas sutartį nuomininkas gali drąsiai reikalauti įtraukti punktą, kad, iš anksto neįspėjęs ir nesutaręs laiko, savininkas neturi teisės kelti kojos į savo būstą.

Tiesa, kad pelnytų savininko pasitikėjimą, dar prieš išsinuomodamas būstą nuomininkas privalo pateikti darbdavio rekomendaciją, o kartais ir pažymą iš banko. Bet vėliau viskas paprasta. Jeigu išsinuomotame būste ne pro šalį perdažyti sienas, pakaks susisiekti su savininku. Neretai jis pats nuperka ir atveža dažus arba pasiūlo nuomininkui nukeliauti į parduotuvę ir įsigyti dažų ar kitų remontui reikalingų medžiagų. Atitinkamai sumažina nuomos mokestį. Dažnas savininkas netgi džiaugiasi tokia nuomininkų iniciatyva: jam kainuoja medžiagos, užtat nereikia samdyti dažytojų ir šiems mokėti už darbą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Jeigu išsinuomojote būstą su baldais, buitine technika ir, pavyzdžiui, sugedo šaldytuvas, galite prašyti, kad savininkas pakeistų nauju. Arba nusipirkti, o savininkas atitinkamai sumažins nuomos mokestį.   

Olandija

Šioje šalyje įstatymas numato, kad nuomos sutartyje privalu įrašyti nuomos kainą, išdėstyti nuomotojo ir nuomininko teises, apibrėžti pagrindines sąvokas: kada mokėti nuomą, kada ir kiek nuoma gali būti didinama.

Įstatyme nėra nurodyta, prieš kiek laiko savininkas turi įspėti nuomininką, kad ketina apsilankyti, tik konstatuojama, kad apie tai privalo pranešti nuomininkui. Apsilankyti savininkas gali tik nuo 8 valandos ryto iki 17.30 popietės.

REKLAMA

Kiti nuomotojo ir nuomininko santykiai nėra teisiškai įtvirtinti. Tačiau bendra praktika tokia, kad nuomininkas privalo palikti butą tokį, į kokį įsikėlė. Taigi, jeigu sienos buvo baltos, o nuomininkas jas perdažė juodai, išsikeldamas vėl turės nudažyti baldai.

Jei nuomininkas nori esminio būsto pagerinimo, pavyzdžiui, pirkti naujus virtuvės baldus, kurie liks jam išsikrausčius, dažniausiai savininkas sutinka tam tikrą laiką neimti nuomos mokesčio arba jį sumažinti. Tačiau apie tai reikėtų tartis iš anksto.

Šioje šalyje išsinuomojęs būstą gali rasti cementines grindis, nes olandai įsikeldami patiesia savo grindų dangą, o išsikraustydami ją išsiveža. Ir nesvarbu, ar grindys medinės, ar kiliminės. Palikti jas galima nebent tuo atveju, jeigu kitas nuomininkas ir savininkas neprieštarauja.

REKLAMA

Naujoji Zelandija

Čia nuomojant būstą privalu sudaryti sutartį. Tai numato teisės aktai. Už sutarties sudarymą teisininkui, taip pat nekilnojamojo turto agentui privalo sumokėti nuomininkas.  

Nuomos sutartyje viskas smulkiai aprašoma. Ne tik kiek žmonių gyvens, ar bus laikomas gyvūnas, kiek ir kokių baldų yra, vandens, elektros, dujų skaitiklių rodmenys. Atskirai aprašomos kiekvieno kambario grindys, sienos, durys, langai, šviestuvai, užuolaidos. Detaliai nurodoma, kas yra virtuvėje, skalbykloje, įrašomas netgi šiukšliadėžių skaičius. Nuomos sutartyje aptariama, ar nuomininkas mokės už komunalines paslaugas. Dažniausiai savininkas sutinka mokėti už vandenį, o visa kita – nuomininko pareiga. Be savininko sutikimo nuomininkas būste negali daryti jokių esminių pakeitimų.

REKLAMA
REKLAMA

Norėdamas pakelti nuomos mokestį, savininkas privalo raštu informuoti nuomininką prieš šešiasdešimt dienų ir negali mokesčio didinti dažniau kaip kartą per pusmetį.   

Norėdamas apsilankyti savo būste, savininkas privalo įspėti nuomininką prieš 24 valandas ir ateiti nuo 8 valandos ryto iki 19.

Norėdamas iškraustyti nuomininką anksčiau, nei pasibaigs nuomos sutartis, savininkas privalo jį įspėti prieš 90 dienų.

Jeigu tarp nuomininko ir nuomotojo kyla nesutarimų, jie gali kreiptis į Statybų ir gyvenamųjų būstų departamentą. Beje, įsikeldamas į būstą nuomininkas ir užstatą moka ne savininkui, o valstybei. Išsikraustydamas jį atgauna tik savininkui patvirtinus, kad neturi pretenzijų.

Patvirtinta nekilnojamojo turto nuomos sutartis užtikrina, kad sandoris teisėtas.

Jeigu už būsto nuomą kas mėnesį sutarėte mokėti 1000 litų, o sutartį sudarote metams, nuomos sutarties patvirtinimas kainuos 60 litų.

Violeta Vosyliūtė

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų