REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Sparčiai augant nedarbui asmeninių finansų valdymo specialistai perspėja, kad finansinį saugumą šiandien gali užtikrinti tik racionalus išlaidų bei pajamų derinimas ir pataria žmonėms, jei įmanoma, atsidėti didesnę sumą pinigų.

REKLAMA
REKLAMA

„Šiais metais kiekvieną savaitę Lietuvoje darbo netenka 7-10 tūkstančių žmonių. Kovo viduryje šalyje bedarbio statusą turėjo per 162 tūkstančius žmonių. Augantis nedarbas ir labai nedidelis laisvų darbo vietų skaičius šalyje reiškia, kad darbo paieška truks ilgiau“, – sako „Swedbank“ asmeninių finansų valdymo ekspertė Odeta Čičkauskaitė.

REKLAMA

Dar ekonominio pakilimo metu banko specialistai patarė atsidėti 3-6 mėnesių vidutinio darbo užmokesčio sumą.

„Šiandien situacija reikalauja turėti dar didesnes santaupas, tačiau visada reikia atsižvelgti į realias galimybes. Jei žmogus nebuvo sukaupęs jokių santaupų, tai padaryti sunkmečio laiku bus dar sunkiau, tačiau pagal galimybes rekomenduoju atidėti pinigų bent 3-6 mėnesių įsipareigojimams vykdyti ir būtinosioms išlaidoms, o jei įmanoma – šį fondą didinti. Jau dabar pastebime, kad ir tie gyventojai, kurių tiesiogiai nepalietė sunkmetis, linkę daugiau taupyti ir atsisakyti nebūtinų išlaidų“, – sako O. Čičkauskaitė.



Daug ko galima atsisakyti

REKLAMA
REKLAMA

Pasak ekspertės, namų buhalterija, leidžianti racionalizuoti išlaidas taip, kad jos atitiktų pajamas, yra bene vienintelė išeitis ekonominio sunkmečio metais.

„Nemažai asmeninių finansų valdymo problemų prasideda dar iki darbo netekimo, nes daugelis dirbančiųjų negali pasakyti, kur tiksliai išleidžiami visi jų uždirbti pinigai. Jei žmonės dar gali įvardinti, kiek jie moka už būsto paskolą, komunalines paslaugas ir panašiai, tai dauguma susiduria su sunkumais, bandydami tiksliai nurodyti išlaidas maistui, rūbams, pramogoms. Būtent šiose „smulkmenų“ paliktose skylutėse ir dingsta nemaža dalis pinigų. Naudojant pajamas racionaliai daug žmonių galėtų atidėti didesnes lėšas ateičiai, o tai palengvintų situaciją netekus darbo“, – sako O. Čičkauskaitė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Swedbank“ asmeninių finansų valdymo ekspertė pastebi, kad išlaidų mažinimas tampa itin svarbus netekus darbo.

„Apribojus norus ar paieškojus alternatyvų kai kuriems poreikiams tenkinti, išlaidas galima sumažinti gana radikaliai. Kai kurių dalykų – rūkymo, rūbų suaugusiems, kabelinės televizijos – galima atsisakyti. Kitas išlaidas – maistui, namų priežiūrai – sumažinti. Sportuoti galima gryname ore arba namuose, užuot mokėjus abonentinį mokestį už galimybę tai daryti sporto klube. Galima atsisakyti automobilio ar pakeisti jį į mažiau prabangų, ekonomiškesnį. Sprendimų yra, dažnas jų laiku nepriima tik dėl psichologinių priežasčių“, – pastebi specialistė.



Būtina gyventi pagal galimybes

REKLAMA

Pasak jos, dažna klaida yra tai, kad netekę darbo žmonės bando išlaikyti buvusią gyvenimo kokybę ir lygį. „Pradedamos sparčiai naudoti „juodai dienai“ kauptos atsargos ar, pavyzdžiui, likviduojami visi ilgai kaupti rezervai. Tačiau ir vienas, ir kitas sprendimas yra trumpalaikiai. Santaupų reikėtų išleisti tik dalį ir sutelkti pastangas į nuolatinių ar papildomų pajamų šaltinių paiešką. Taip pat patarčiau nepasiduoti pagundai nutraukti savanoriško pensijų kaupimo ar gyvybės draudimo sutarčių ir atsiimti lėšas. Toks žingsnis tinkamas tik kraštutiniu atveju, nes žengus jį lieka nepasiekti ilgalaikiai taupymo ir investavimo tikslai“, – sako O. Čičkauskaitė.

REKLAMA

Tiems, kurie neteko darbo ir turi finansinių įsipareigojimų, „Swedbank“ asmeninių finansų valdymo ekspertė pataria neatidėti sprendimų paieškos ateičiai, o imtis veiksmų iš karto.

„Įsisenėjusias problemas spręsti yra daug sudėtingiau, todėl, netekus darbo, reikėtų susisiekti su savo asmeniniu konsultantu ar atskirų paslaugų vadybininku banke ir papasakoti apie savo situaciją. Galbūt jis padės atrasti sprendimus, apie kuriuos net nepagalvojote“, – sako O. Čičkauskaitė.



Paskolas galima apjungti

Viena iš galimybių palengvinti šeimos finansinę naštą netekus darbo ar pablogėjus finansinei situacijai – turimų paskolų sujungimas ir mokėjimų išdėstymas ilgesniam laikotarpiui. Tai leidžia sumažinti mėnesio įmokas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Jei turite paskolą ir dar kelis ar daugiau trumpalaikių įsipareigojimų įvairiuose bankuose, pasitarę su banko specialistais, apsvarstykite galimybę sujungti įsipareigojimus į vieną. Taip bus ne tik paprasčiau tvarkyti savo finansus, bet ir prireikus sąlygų keitimų, pavyzdžiui, tariantis dėl skolos mokėjimo atidėjimo, pakaks pasirašyti vieną susitarimą vietoj kelių, taigi, sutaupysite ir išlaidų sutarties sąlygų keitimo mokesčiams“, – pataria „Swedbank“ asmeninių finansų valdymo ekspertė.

O. Čičkauskaitė įsitikinusi, kad vieno recepto visoms situacijoms nėra, tačiau pabrėžia, kad iškilusios problemos pačios neišsispręs. „Jei jau susidūrėte su sunkumais ar numanote, kad jų gali kilti netolimoje ateityje, nieko nelaukiant kreipkitės į savo banko specialistą, kuris kartu su jumis ieškos tinkamiausio sprendimo, drauge apsvarstysite galimas išeitis, įvertinsite riziką“, – neabejoja finansų valdymo ekspertė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų