REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Statistikos departamentas prognozuoja, kad pagal suderintą vartotojų kainų indeksą (SVKI) apskaičiuota infliacija 2009 metų kovo mėnesį, palyginti su 2009 metų vasario mėnesiu, sudarys 0,1 proc.

REKLAMA
REKLAMA

Metinė infliacija kovo mėnesį, tikėtina, sudarys 7,5, o vidutinė metinė – 10,5 proc.

Statistikos departamento prognozėmis, kovo mėnesį tikėtinas alkoholinių gėrimų ir cigarečių grupės prekių kainų augimas dėl nuo kovo 1 dienos padidėjusio akcizo cigaretėms. Taip pat galimas nedidelis drabužių ir avalynės brangimas dėl naujų pavasario kolekcijų. Kitų grupių prekių ir paslaugų kainų kitimas, tikėtina, bus nežymus.

REKLAMA

Kovo mėnesį infliaciją turėtų šiek tiek mažinti pingantys baldai, būsto apstatymo reikmenys, tekstilės gaminiai. Taip pat gali turėti įtakos maisto ir nealkoholinių gėrimų prognozuojamas kainų kritimas.

Infliacijos prognozei naudojami 2009 metų svoriai. Didžiausią svorį vartotojų išlaidų krepšelyje (1000,0 promilių) sudaro šios prekių ir paslaugų grupės: maisto produktai ir nealkoholiniai gėrimai (250,8); būstas, vanduo, elektra, dujos ir kitas kuras (120,9); transportas (108,0); alkoholiniai gėrimai ir tabakas (78,0).  

Nuo 2008 metų antro ketvirčio SVKI kinta panašiai kaip alkoholinių gėrimų ir tabako grupės indeksas, tačiau pastarojo indekso dinamika 2009 metais pradeda keistis. Transporto prekių ir paslaugų grupės indekso pokyčiai daugiausia priklauso nuo degalų kainų kitimo. Dauguma būsto, vandens, elektros, dujų ir kito kuro grupės prekių ir paslaugų kainų yra administruojamos.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų