REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Rytinės finansų rinkų naujienos (01-05)

JAV akcijų rinka metus pradėjo šuoliu į viršų. D. Britanijoje krito būstų kainos, o paskolų jiems įsigyti išduota mažiau. Indijos centrinis bankas sumažino palūkanų normas. Tęsiasi Rusijos ir Ukrainos konfliktas dėl gamtinių dujų tiekimo ir tranzito. Naftos kainų kilimas šiuo metu pagrįstas veikiau emocijomis.

REKLAMA
REKLAMA

JAV

2009-uosius JAV akcijų rinka pasitiko stipriu šoktelėjimu į viršų. Dow Jones indeksas pirmą kartą nuo praėjusių metų lapkričio kirto 9000 punktų tašką. Visi svarbiausi akcijų rinkos indeksai pasistiebė į viršų po 3 proc. Pasak Dow Jones agentūros, tai buvo antras geriausias startas istorijoje pagal indekso prieaugį punktais.

REKLAMA

Panašu, jog investuotojai stengiasi išnaudoti tradicinį kasmetinį trumpalaikį gruodžio pabaigos – sausio pradžios akcijų ralį, nors kalbėti apie ilgalaikio trendo pasikeitimą dar gerokai per anksti. Mažos apyvartos rodo, kad pagrindiniai instituciniai rinkos dalyviai dar nėra grįžę į rinką po atostogų, o jų nuotaikas, visų pirma, lems naujienos apie ekonomikos gaivinimo planą, automobilių gamintojų padėtį, ketvirto ketvirčio rezultatai ir makroekonominiai duomenys apie recesijos eigą.

REKLAMA
REKLAMA

Dėl karinio konflikto Artimuosiuose Rytuose stiebiantis naftos kainai, į viršų krypo ir energetikos kompanijų akcijų kursai. „ConocoPhilips“ kursas ūgtelėjo 5,89 proc. Paskelbus apie baigtus bankų „Bank of America“ ir „Merrill Lynch“, o taip pat „Wells Fargo“ ir „Wachovia“ susijungimus, aukštyn kopė finansų sektoriaus atstovų akcijų kainos. Rinkos dalyviai tikisi, jog finansų sektoriaus konsolidacija padės didiesiems rinkos dalyviams, kurie turi problemų dėl blogų būsto paskolų, lengviau atlaikyti krizę. Automobilių gamintojų akcijos brango pranešus, kad šalies vyriausybė suteikė 4 mlrd. JAV dolerių paskolą „General Motors“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

ISM gamybos sektoriaus pirkimo vadybininkų lūkesčių indeksas gruodį krito nuo 36,2 iki 32,4 punkto, žemiausio taško per 28 metus – daugiau nei tikėjosi dauguma apklaustų analitikų. Indekso reikšmė atspindi prastėjančią JAV pramonės padėtį ir rodo, kad stipriausia nuo 1931 m. ekonominė recesija įgauna pagreitį, o šalies BVP paskutinį praėjusių metų ir pirmą šių metų ketvirtį gali smukti labiau, nei tikisi dauguma rinkos dalyvių.

Brangstant akcijoms, obligacijų kaina riedėjo žemyn. 10 metų trukmės vyriausybės skolos vertybinių popierių pajamingumas penktadienį kilstelėjo nuo 2,24 proc. iki 2,37 proc. 3 mėn. Libor sumenko iki žemiausio taško per keturis su pusę metų – 1,41 proc. Vienos nakties Libor vėl smuktelėjo nuo 0,14 proc. iki 0,12 proc.

REKLAMA

Vakarų Europa

Praėję metai buvo nesėkmingi pasaulio, o kartu ir Europos akcijų rinkoms. Bendras Europos akcijų indeksas Stoxx 600 per metus nukrito net 46 proc. Nepaisant ypač prastų metų, paskutinę 2008-ųjų savaitę Vakarų Europos rinkos sugebėjo šiek tiek atsitiesti ir bent nežymiai sumažinti indeksų metinius nuostolius. Praėjusią savaitę pakilo bene visi Vakarų Europos akcijų indeksai, jų vertės prieaugis svyravo nuo 6 iki 8 proc., o daugiausia pakilo D. Britanijos akcijų indeksas FTSE 100 – 8,19 proc. Šį penktadienį, pirmąją 2009 metų prekybos dieną, akcijų kainos Vakarų Europos biržose taip pat kilo. Tiesa, realių ekonomikos atsigavimo įrodymų tikėtis tikrai per anksti, tačiau rinkoms daug optimizmo pastarąjį laikotarpį suteikia vyriausybių veiksmai globaliu mastu, kurie, tikimasi, padės pasaulio ekonomikai atsitiesti po vienos didžiausių šių laikų ekonominės krizės. Metų pradžios prekyba biržose tikrai pateiks dar ne vieną netikėtumą, o esant tokioms sąlygoms akcijų indeksų kintamumas išliks didelis. Paprastai akcijų rinkos atsižvelgia į ekonomikos perspektyvas 6 – 12 mėn. į priekį, tad jei realaus ekonomikos atsigavimo tikimasi 2010 metais, tai didesnio pagyvėjimo kapitalo rinkose galime laukti antroje šių metų pusėje.

REKLAMA

Būstų kainos gruodį D. Britanijoje nukrito 18,9 proc., lyginant su atitinkamu praėjusių metų mėnesiu. Anglijos bankas paskelbė, kad lapkritį buvo išduota 27 tūkst. būsto paskolų, tai mažiau lyginant su 31 tūkst. spalio mėnesį. Kaip parodė apklausa, skolinimą bankai ketina mažinti ir toliau. O besitęsiantis spaudimas finansų rinkose leidžia tikėtis tolesnio nekilnojamojo turto kainų kritimo. Esant tokioms aplinkybėms labai tikėtina, kad Anglijos bankas mažins bazinę palūkanų normą per šį ketvirtadienį vyksiantį susitikimą. Šiuo metu prognozuojama, kad Anglijos bankas gali sumažinti palūkanų normą nuo 2,0 proc. iki 1,5 proc.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Azija

Šiandien kilo Azijos ir akcijų rinkos. Japonijos Nikkei 225 į viršų palypėjo 2,07 proc. – daugiausia per beveik du mėnesius. Japonijos akcijų indekso kilimą paskatino investuotojų metų pradžios lūkesčiai, dėl tolesnių vyriausybių ekonomikos stimulo veiksmų, kuri lems tai, kad šie metai bus geresni nei praėjusieji. Atpigusi jena paskatino įsigyti šalies eksportuotojų akcijų ir Japonijos automobilių gamintojo „Honda Motor“ akcijos kaina pabrango 2,73 proc. Kinijos akcijų indeksai šiandien ryte labiausiai kilo dėl augusių žaliavų kainų ir Kinijos vyriausybės galimo pagalbos plano plieno ir automobilių gamintojams.

REKLAMA

Indijos centrinis bankas praėjusį penktadienį sumažino valdomas atpirkimo ir atvirkštinio atpirkimo sandorių palūkanų normas vienu procentiniu punktu iki 5,5 proc. ir 4,0 proc., atitinkamai ketvirtą kartą per tris paskutinius mėnesius, siekdamas kovoti su lėtėjančia šalies ekonomika. Taip pat 0,5 proc. punkto iki 5 proc. sumažintas komercinių bankų privalomas laikyti grynųjų pinigų rezervas, kuris turėtų atlaisvinti iki 4,16 mlrd. JAV dolerių papildomų lėšų tarpbankinėje rinkoje. Aktyvių veiksmų imasi ir vyriausybė, kuri lengvina skolinimosi sąlygas ir didina galimybes vietinėms valdžioms skolintis užsienyje infrastruktūros projektams įgyvendinti. Akcijų rinkos dalyviai pozityviai reagavo į šiuos sprendimus, kas atsispindi trečią dieną kylančiame Indijos pagrindiniame „Sensex 30” indekse.

REKLAMA

Lotynų Amerika

Brazilijos akcijų indeksas pirmosios metų prekybos metu pasistūmėjo į viršų labiausiai nuo 1992 m. dėl kylančių žaliavų kainų ir spekuliacijų, kad vyriausybė imsis ryžtingų veiksmų šalies ūkiui gaivinti.

Vidurio ir Rytų Europa

Tęsiasi Ukrainos ir “Gazprom” konfliktas dėl gamtinių dujų tiekimo ir tranzito 2009 metams. Šalys vis dar nėra sudariusios sutarties dėl tiekimo kainos šiems metams, kadangi Ukraina atsisako mokėti 250 JAV dolerių už 1000 m3. Anot Ukrainos atstovų, pagrįsta kaina būtų 201 JAV doleris, lyginant su pernai metais siekusia 179,5 JAV dolerių kaina. Atsakydama į tai “Gazprom” nurodė 450 JAV dolerių kainą sausio mėnesiui, o Ukraina sustabdė kelias perpumpavimo stotis, dėl kurių gerokai sumažėjo dujų tranzitas į Vakarų ir Pietų Europą. Rusija savo ruožtu padidino tranzitą per Baltarusiją, tačiau visgi per Ukrainą tiekiama apie 80 proc. viso kiekio Vakarų Europai. Artimiausiu metu situacija tarp Ukrainos ir Rusijos bus itin įtempta.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Baltarusijos centrinis bankas paskelbė devalvuojantis rublį dolerio atžvilgiu 20 proc., o bazinė palūkanų norma bus padidinta nuo 12 iki 14 proc. Imtis tokių veiksmų Baltarusiją paskatino Tarptautinis valiutos fondas (TVF), sutikęs suteikti šaliai 2,5 mlrd. JAV dolerių paskolą. Po galutinio paskolos patvirtinimo Baltarusija iškart galės pasinaudoti 800 mln. dolerių vertės paskolos dalimi. Nors Baltarusijos padėtis nėra tokia sudėtinga, kaip jos kaimynių – Rusijos ar Ukrainos, tačiau šaliai vis dėl to teko kreiptis paramos į TVF, o dabartiniai Baltarusijos centrinio banko žingsniai yra tik dalis sąlygų, su kurių įgyvendinimu TVF sutiko suteikti finansinę paramą.

REKLAMA

Turkijos eksportas gruodžio mėnesį sumažėjo 25 proc., palyginus su lapkričiu, iki 7,1 mlrd. JAV dolerių. Kaip skelbia Turkijos eksportuotojų asamblėja, eksportas buvo mažiausias nuo 2007 metų sausio. Reikšmingas buvo automobilių sektoriaus eksporto sumažėjimas - 47,5 proc. per mėnesį.

Vengrijos einamosios sąskaitos deficitas trečio ketvirčio pabaigoje pasiekė 2,4 mlrd. eurų, arba 2,2 mlrd. eurų, t.y. 7,8 proc. BVP, eliminavus sezoniškumą. Deficitas 48 proc. didesnis nei prieš metus ir 35 proc. didesnis nei prognozavo „Bloomberg“ apklausti analitikai. Deficito augimas didina šalies finansavimo poreikį, taigi tendencija yra neigiama.

REKLAMA

Trečio ketvirčio Serbijos BVP metinis augimo tempas buvo 4,9 proc. Sparčiausiai, t.y. 13,9 proc. didėjo finansinio tarpininkavimo sektoriaus kuriama pridėtinė vertė, transporto sektorius augo 13,6 proc., prekybos – 7,6 proc. Devynių mėnesių BVP per metus padidėjo 6,5 proc. Preliminariais Serbijos statistikos departamento skaičiavimais, paskelbtais gruodžio 30 d., šalies BVP per visus 2008 metus paaugo 6,1 proc., arba šiek tiek lėčiau nei 2007 m. 7,1 proc. siekęs prieaugis.

Serbijos statistikos departamento duomenimis, per gruodį mažmeninės kainos Serbijoje sumažėjo 1 proc. Lyginant su atitinkamu laikotarpiu prieš metus, stebimas 6,8 proc. kainų padidėjimas, o vidutinis metinis kainų prieaugis siekia 10,9 proc. Mažmeninių kainų indekso ir vartojimo kainų indekso, dažnai naudojamo apibūdinti infliacijos spartą, skaičiavimo metodologija šiek tiek skiriasi.

REKLAMA
REKLAMA

Žaliavos

„WTI” žaliavinės naftos ateities sandorių kaina Niujorko „Nymex” biržoje auga trečią prekybos dieną iš eilės. Praėjusį trečiadienį, gruodžio 31 d. nafta pradėjo staigų kilimą ir sugebėjo pabrangti 14 proc. per paskutinę 2008-ųjų dieną. Penktadienį naftos kainos toliau kilo, o artimiausio mėnesio „WTI” naftos ateities sandorių kainos išaugo 3,9 proc. Tokius greitus naftos brangimo tempus lemia išaugę neramumai Artimųjų Rytų regione, kur Izraelio sausumos kariuomenė šeštadienį įžengė į Gazos ruožą. Irano kariuomenės vadas pasiūlė OPEC valstybėms, kaip pagalbą islamiškajai Palestinai, nutraukti naftos eksportą Izraeliui ir jį remiančioms valstybėms. Taip pat prisideda ir rusų „Gazprom” gamtinių dujų nutraukimas Ukrainai, kuris grasina Vakarų Europai mažesniu gamtinių dujų tiekimu, jeigu artimiausiu metu nebus rastas kompromisas. Visgi toks staigus naftos kainų pakilimas, atrodo, pagrįstas labiau emocijomis nei fundamentaliais veiksniais. Naftos perdirbimo gamyklos JAV veikia mažiausiu per tris mėnesius pajėgumu, o naftos produktų paklausa smuko 3,7 proc. priešpaskutinę gruodžio savaitę, lyginant su atitinkama savaite 2007 metais.

REKLAMA

Aukso kaina jau keletą dienų svyruoja tarp 870 ir 850 JAV dolerių už trojos unciją, nors JAV valiuta pastarąją savaitę truputį sustiprėjo euro atžvilgiu, bet neramumai Palestinoje baugina kai kuriuos investuotojus ir skatina rinktis auksą, kaip alternatyvią ir saugią investiciją.

Vario ir cinko ateities sandorių kainos šiandien ryte Azijoje pakilo maksimaliu leistinu dienos limitu. Pasibaigus 2008 metams, pagrindiniai žaliavų kainas sekantys Dow Jones ir S&P indeksai pertvarko indeksų svorius, didesnę reikšmę suteikdami variui, cinkui, nikeliui ir švinui, kas atitinkamai lemia ir investicinių fondų, sekančių žaliavų indeksus, šių metalų kiekių savo portfeliuose didinimą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų