REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Prisitaikyti prie pakeitimų – vos kelios dienos

Naujausiame „Balsas.lt savaitės“ numeryje - pagaliau paaiškėjo tikrasis planuojamų įstatymų bazės pakeitimų mastas. Seimui skubos tvarka svarstyti pateiktuose įstatymų projektuose ruošiamasi pakeisti daugiau kaip 220 įstatymų straipsnių. 106 iš jų yra susiję su mokesčių skaičiavimu ir mokėjimu. Užsimota pakeisti ne tik mokesčių tarifus, bet ir mokesčių bazę.

REKLAMA
REKLAMA

Susipažinti – vos kelios dienos

Kol kas anksti kalbėti apie pakeitimų turinį, tačiau jų apimtis kelia nerimą. Net jei pakeitimai Seime bus priimti skubos tvarka ir prezidentas juos taip pat skubiai patvirtins, viešai paskelbti jie bus geriausiu atveju tik po Kalėdų.

REKLAMA

Pakeitimų tekstas be komentarų užima daugiau nei 100 puslapių, o daugelyje jų aptariami mokesčių dalykai. Jie yra sudėtingi, todėl vien susipažinti ir teisingai suprasti jų reikšmę per keletą dienų būtų sudėtinga, ką jau kalbėti apie pasiruošimą juos taikyti nuo sausio 1 dienos.

Keičiami ne tik mokesčių tarifai, bet ir jų skaičiavimo tvarka, todėl daugeliui įmonių teks perprogramuoti savo buhalterines programas. Tokių procesų netgi fiziškai neįmanoma įvykdyti per keletą dienų.

REKLAMA
REKLAMA

Dalį buhalterinių programų tektų keisti, nes jos nėra pritaikytos tokiems grandioziniams pokyčiams kaip naujoji neapmokestinamojo pajamų dydžio taikymo tvarka.



Patys skaičiuosime pajamas

Lietuvos laisvosios rinkos instituto (LLRI) prezidentė Rūta Vainienė atkreipia dėmesį, kad su mokesčių sistemos pakeitimais teks atidžiau susipažinti kiekvienam šalies gyventojui.

„Pasikeitus neapmokestinamojo pajamų dydžio taikymo tvarkai, žmogus turės pats tiksliai apskaičiuoti visas planuojamas metų pajamas, kad galėtų nuspręsti, ar turi galimybę naudotis  neapmokestinamuoju pajamų dydžiu (NPD). Gali susiklostyti tokia situacija, kad gavęs didesnes pajamas nei planavo metų pabaigoje žmogus turės sumokėti papildomai daugiau pajamų mokesčio“, − teigia LLRI vadovė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Taip pat keičiasi nekilnojamojo turto pardavimo apmokestinimo taisyklės, kitokia mokesčių tvarka bus taikoma nutraukiant kaupiamojo draudimo ir pensijų kaupimo sutartis.

Verslininkai susipainios

R. Vainienė sako, kad jokios aplinkybės, net krizė, negali pateisinti papildomo chaoso ekonomikoje, kurį sukurs toks staigus didžiosios dalies mokesčių reglamentavimo pakeitimas.

Kyla abejonių, ar taip skubiai parengtose pataisose nebus įsivėlę klaidų, nes jų atidžiai peržiūrėti laiko neturi nei ministrai, nei Seimo nariai, nei verslininkai, kuriems šie pakeitimai bus taikomi. Apie konstruktyvų diskutavimą ir rimtą svarstymą iš viso nėra ko kalbėti.

REKLAMA

LLRI vadovė prognozuoja, kad staigus mokesčių pakeitimas nevyks sklandžiai. Įmonėms kils daugybė klausimų, kuriais bus užversta Valstybinė mokesčių inspekcija.

Dėl didelės darbų apimties atsakymai į užklausas vėluos, o negaudamos išaiškinimų įmonės darys klaidų, už kurias vėliau bus baudžiamos. Šios sumaišties būtų galima išvengti, jei mokesčių tarifų pakeitimai ir lengvatų panaikinimas įsigaliotų nuo kovo 1-osios, o mokesčių bazės pakeitimams reikėtų taikyti įstatymuose numatytą 6 mėnesių įsigaliojimo terminą.

„Dabar susidaro įspūdis, kad su mokesčių mokėtojais visiškai nesiskaitoma. O juk jiems reikia ne tik mokesčius mokėti, bet ir uždirbti tuos pinigus“, − neslepia nuostabos R. Vainienė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų