REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Prieš kurį laiką rašiau: „Paskambinau šiandien į biržą. O ten autoatsakiklis: „Išėjau ieškoti dugno. Be rudens netrukdykite...“.

REKLAMA
REKLAMA

Juokas juokais, bet „šviesus rytojus“, anot analitikų visame pasaulyje, dar neprognozuojamas.

REKLAMA

Nusprendžiau daugiau pasidomėti apie tai, kas Lietuvoje suteikia shortinimo galimybes be mano jau naudojamų LHV užbiržinių opcionų. Mano dėmesį patraukė probėgšmais mestas žvilgsnis į birželio mėnesio prekybos PanBaltike statistikoje figūruojančias FMĮ. Be populiarių ir gerai žinomų  „Hansabank“, SEB, „Evli“ ir „Finastos“ MĮ ir MD, į didžiausias apyvartas generuojančių penketuką papuolė ir „MP Investment Bank“ (toliau - MPB). Pirma mintis, kad mažai žinomas makleris dideles apyvartas gali generuoti ir „žaisdamas į priešingą pusę“.

REKLAMA
REKLAMA

Apie MPB girdėjau iš pažįstamų. Visų pirma nustebino galimybės, kuriomis jie naudojasi. Keista, bet internete, viso to neradau (tik dalis informacijos pasitvirtino). Tačiau pasidarė jau labai įdomu. Paskambinau į patį banką, prašydamas suteikti išsamios informacijos. Mano didžiulei nuostabai, į susitikimą mane pakvietė pats filialo vadovas.

Skaitytojai žino, kad straipsniuose aš retai duodu laisvę savo emocijoms, tačiau šio straipsnio  formatas leidžia man pasidalinti ne tik informacija, bet ir įspūdžiais.

Šiuolaikinio Vilniaus urbanistika, ypač centre, man labai patinka. Todėl kiekvieną kartą džiaugiuosi vizitu į „Vilniaus vartus“, visų pirma, dėl dinamiškos Vilniaus centro panoramos. Antra, kiekvienas vizitas čia man palieka gerą įspūdį, ne išimtis ir šis – MPB biure. Čia dėmesį patraukė didžiulė riešutmedžio šachmatų lenta su porcelianinėmis figūromis. Kaip ir nieko nuostabaus: daugelis institucinių investuotojų mėgsta naudoti šachmatų simbolius.  Tačiau ši – ypatinga.  Ją atvežė banko įkūrėjas Margeir Petursson, savo laiku - šachmatų didmeistris ir aistringas šachmatų lentų kolekcionierius.  Man pasirodė, kad ši lenta simbolizuoja ir drąsą, nes žaisti su itin trapiomis porcelianinėmis figūromis reikia didelės drąsos. Kaip man sakė, figūros brangios. Galima ne tik pralošti partiją, bet ir visiškai subankrutuoti, jei sudrebėtų ranka. Kaip ir prekiaujant akcijomis – drąsių žmonių užsiėmimas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Taigi, ką sužinojau banke.

Nors MPB daugeliui žinomas kaip Islandijos agresyvus nemažų apyvartų generuotojas OMX‘e, buvau maloniai nustebintas jų investicinių paslaugų spektru čia, Lietuvoje, kur filiale dirba tik 18 žmonių.

Taigi, mano požiūriu, pagrindinis išskirtinumas – MPB finansuoja prekybą akcijomis ir kt. vertybiniais popieriais su svertu iki 4 kartų, dar vadinama Margin trading (jie tai vadina CFD). Praktikoje tai atrodo paprastai – pervedamas užstatas  grynais arba akcijomis (akcijas vertina kiek blogiau nei grynus – 60 % rinkos vertės (mažiau, nei kitos FMĮ), bet užstatytas akcijas reikalui esant ir susitarus galima parduoti) ir gaunama galimybė pirkti (Long atveju) arba parduoti (Short atveju) akcijas ar kt. vertybinius popierius sumai iki 4 kartų didesnei nei užstatas. Va čia aš gerokai susinervavau, kad anksčiau nepasidomėjau MPB.

REKLAMA

Nors priežastys gana logiškos: dar metų pradžioje su kolegomis kalbėjomės, kad pernai rudenį netikėjom, kad akcijos tiek gali nukristi ir kur dar jos gali kristi. Praėjo pusę metų po to, o jos dar vis krenta...Taigi, vis dar galima ir dabar neblogai uždirbti Short‘inant su svertu. Short‘inti MPB siūlo ne tik Lietuvos ar Baltijos šalių, bet ir Europos, Rusijos ir Amerikos įmonių akcijų.  Kaip ir nieko nuostabaus – greit bus metai, kai krentam žemyn. Bet to, jei dabar ir nustos kristi, tai po ateinančio kilimo vis tiek sulauksime kada nors žymesnės korekcijos žemyn. Labai didelis pliusas yra tai, kad svertą galima paimti norima valiuta. CFD finansuojami šiomis valiutomis: litais, JAV doleriais, eurais, DB svarais, Šveicarijos frankais, Japonijos jenomis, Islandijos, Norvegijos, Švedijos ir Danijos kronomis bei latais. Tai, be abejo prideda papildomos rizikos, tačiau tuo pačiu suteikia ir galimybę papildomai užsidirbti ir iš valiutų pokyčių, žinoma, teisingai pasirinkus valiutą.

REKLAMA

Beje, prekybai JAV rinkoje MP sako turintys didelius limitus dienos prekybai (iki kelių mln. USD vienam sandoriui), ko nesiūlo, ko gero, nė viena Lietuvos brokerinė, nes tam reikia kelių milijonų USD užstatų.  Tuo naudojasi ir spekuliantai Lietuvoje. Pasirodo, turime čia ir tokių traderių.  Šių sandorių sąlygos lyginant su kitais gana patrauklios – tik komisiniai, jokių palūkanų ar kt. mokesčių.

Per savo partnerius JAV, MP paslaugų geografija yra plati – visa Vakarų Europa ir Skandinavija su Baltijos šalimis iki Rusijos; visa JAV ir Kanada. Atsiradus didesnei paklausai, būtų galimybė prekiauti ir egzotiškesnėse rinkose: Japonijoje, Hong Konge, Trinidade ir Tobage (joke).

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pasak Banko atstovo išskirtinį dėmesį šiuo metu gali skirti apibrėžtam klientų skaičiui, todėl daugumai paslaugų taikomi reikalavimai minimaliai sandorio sumai -  nuo 20’000 Lt.  Į mano klausimą, kodėl toks aukštas limitas, atsakė, kad dėl sąlygų sutartyje galima pasiderėti.

Prekyba akcijomis vyksta telefonu. Įrašiau tai prie minusų, nes pats pratęs prekiauti ir stebėti rinką tiesiogiai, bet pagalvojau, kad tai nėra jau toks didelis minusas, čia gal net pliusas – galimybė pabendrauti su makleriu; ir aš vertinu iš savo pozicijos, kas nėra pakankamai objektyvu.

REKLAMA

Įdomiai supažindino privačios bankininkystės paslaugomis. Ši paslauga teikiama išskirtiniams klientams ilgalaikėje investavimo perspektyvoje. Mums, kaip spekuliantams, tai ne itin įdomu. O jei ką sudomino, tai telefonas į rankas ir pirmyn.

Pliusai

Svertas – 1:4

VP sąskaitos atidarymas – nemokamas.

Yra CFD (Contract For Difference).

Plati geografija.

Yra Short selling be palūkanų.

Repo sandoriai.

Nėra VP saugojimo mokesčio.

Palūkanos sandorių finansavimui – pagal individualų susitarimą, priklauso nuo sandorio dydžio, instrumento.

Galimybė finansuoti itin didelius sandorius.

Makleriai dirba prekybos Amerikoje metu.

Galimybė pateikti pavedimą aukcionuose.

Operatyviai informuojama apie pavedimų įvykdymą ypač užsienio rinkose, kurių klientai neturi galimybės stebėti gyvai.

REKLAMA

Minusai

Nėra Web platformos prekybai (kuriama). Prekyba vyksta telefonu.

Dideli komisiniai (kai kurių biržų atveju, gali būti ir mažesni, nei siūlo kitos FMĮ).

Aukšti reikalavimai minimaliam depozitui ir minimaliam sandorio dydžiui (minusas tik smulkiausiems investuotojams).

Daryti nedidelius sandorius per MPB – neoptimalu.

Galimybė įsigyti kitų valdytojų fondų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų