REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Antradienis akcijų biržose

Šios dienos prekyba dėl techninių sutrikimų Vilniaus biržoje vyko tik 45 minutes, todėl VVPB apyvarta siekė 2,6 mln. litų, o brangusių ir pigusių akcijų santykis atitinkamai 11/7. Kadangi AB „LEO LT“ paskelbė, jog neteiks privalomojo oficialaus pasiūlymo supirkti likusias balsavimo teisę suteikiančias AB „Lietuvos energija“ ir AB „Rytų skirstomieji tinklai“ akcijas, todėl šių akcijų kursai nukrito atitinkamai 7,61 proc. ir 14,78 proc., paskui save nusitempdami žemyn ir OMXV indeksą, kuris nukrito 2,50 proc. iki 422.13 punkto ribos.

REKLAMA
REKLAMA

Drabužių mažmeninės prekybos rinkos lyderės Lietuvoje ir Baltijos šalyse „Aprangos“ grupės tinklo mažmeninė prekių apyvarta (su PVM) 2008 m. gegužės mėnesį sudarė 36,1 mln. litų (10,5 mln. eurų), ir buvo 18 % didesnė, nei 2007 m. gegužės mėnesį. 2008 m. sausio - gegužės mėnesiais „Aprangos“ grupės tinklo mažmeninė prekių apyvarta (su PVM) sudarė 196,6 mln. litų (56,9 mln. eurų), ir padidėjo 28,8 % lyginant su 2007 m. tuo pačiu

laikotarpiu.

REKLAMA

2008 m. sausio - gegužės mėnesiais „Aprangos” grupės tinklo apyvarta, lyginant su atitinkamu 2007 m. periodu, Lietuvoje padidėjo 28,3 %, Latvijoje 31,4 %, Estijoje 25,1 %.

Nors 18 proc. augimas pasauliniu lygiu yra tikrai aukštas. Tačiau investuotojams, įpratusiems prie ne mažesnio nei 30 proc. šios kompanijos augimo, tai yra jau nebe pirmas ženklas signalizuojantis apie lėtėjantį jos augimą, ir tai, savaime suprantama, priverčia būti labiau apdairesniais. Kol kas neaišku, ar kompanija pasieks planuotą metinę 580 mln. Lt. apyvartą.

REKLAMA
REKLAMA

Pasaulyje:

JAV biržų indeksai vakar, dėl rimtų problemų finansų sektoriuje, smigo žemyn: Dow Jones nukrito 1,1 proc., Standard & Poor's 500 - 1,05 proc., o Nasdaq - 1,2 proc. Tarptautinė reitingų agentūra "Standard & Poor's" sumažino JAV investicinio banko "Morgan Stanley" reitingą nuo AA- iki A+, investicinio banko "Merrill Lynch" reitingą nuo A+ iki A, o "Lehman Brothers" reitingą - nuo A+ iki A. Agentūros teigimu, reitingai buvo sumažinti, nes vis dar išlieka tikimybė, kad šie investiciniai bankai imsis naujų turto nurašymų. Visų reitingų prognozė neigiama. Analitikų nuomone, reitingų mažinimas, taip pat pranešimai apie bankų "Wachovia" ir "Washington Mutual" vadovų atsistatydinimą gali reikšti, kad krizė JAV kreditų rinkoje dar gali paūmėti.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Nerimas dėl situacijos bankų sektoriuje iš JAV persimetė ir į Azijos regioną: čia taip pat visų biržų indeksai šiandien „važiavo“ žemyn. Be abejo, pirmiausiai smuko bankų, tačiau žemyn riedėjo ir elektros energetikos kompanijų akcijų kursai. Vakar Tokijo biržoje atsiradęs susidomėjimas finansų sektoriaus kompanijų akcijomis šiandien visiškai išgaravo. Smuko praktiškai visų didžiųjų bankų akcijų kainos: „Resona Holdings“ – 2,6 proc., „Mitsubishi UFJ“ – 1,2 proc., „Nomura Holdings“ – 1,6 proc. Be to, po „Credit Suisse“ sumažintų rekomendacijų kai kurioms statybų sektoriaus kompanijoms, smuktelėjo viso šio sektoriaus kompanijų akcijų kainos. Tokijo biržos indeksas Nikkei 225 šiandien prekybos sesijos pabaigoje nukrito 1,60 proc.

Kritimo tendencijos, kaip ir reikėjo tikėtis, atvilnijo šiandien ir į Europos biržas, vos prasidėjus prekybos sesijai smuko bankų sektoriaus kompanijų akcijų kainos. Tačiau vėliau situacija pradėjo taisytis ir pirmoje dienos pusėje kai kurių biržų indeksai po truputį pradėjo kopti aukštyn. Tam padėjo neblogi kai kurių kompanijų pranešimai bei paskelbti preliminarūs ES ir euro zonos BVP augimo duomenys: 2008 m. pirmą ketvirtį, lyginant su 2007 m. paskutiniuoju, tiek euro zonos, tiek ES BVP išaugo 0,8 proc. Europos akcijų indeksas Dow Jones Stoxx 600 per dieną buvo nukritęs 0,10 proc.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų