REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Naftos kaina nuspirgėjo iki visų laikų rekordo 134.15, nes pirkėjų paklausa auga, o doleris nusilpo iki žemiausio per mėnesį lygio (ko gero vėl trenksis į 1,60 USD/EUR riboženklį).

REKLAMA
REKLAMA

Nafta – „saldieji tepalai“ (Sweet West Texas Intermediate Crude Oil) tik per trejetą dienų pabrango 14 proc. Susidarė (ne)palanki aplinkybių kombinacija: doleris vėl eina ten, kur jį pasiuntė Ahmadinejadas ir Chavezas, o naftos ir jos produktų paklausa padidėjo dėl Kinijos porekių (vėl).

REKLAMA

Vakar milijardierius, vienas stambiausių investuotojų į naftą, T. Boone Pickensas  pareiškė tikįs, kad naftos statinaitės (barrel) kaina šiemet pasieks 150 JAV dolerių. „Pasaulis tegali pateikti 85 milijonus barelių per dieną, o poreikis siekia 87 milijonus“, - sako Pickensas.

Daugelis investicinių bankų ir agentūrų padidino naftos kainos prognozes. Praeitą savaitę „Goldman Sachs“ taip pat minėjo 200 dolerių kainos perspektyvą. Savo prognozes padidino ir „Credit Suisse“ bei vis dar autoritetingas „Societe Generale“.

REKLAMA
REKLAMA

Žemės drebėjimo krizės ištiktai Kinijai reikia daugiau dyzelinių degalų. Dėl anglies trūkumo Kinija per savaitę uždarė 32 elektrines.

13-kos naftą išgaunančių valstybių kartelis OPEC, tiekiantis 40 proc. pasaulio naftos, šią savaitę patvirtino, kad nedidins gavybos iki rugsėjo.

Chakibas Khelil, OPEC prezidentas kaltina spekuliantus ir sako: „…indikatoriai rodo, kad trūkumo nėra.“ Kataro naftos ministras Abdullah al-Attiyah taip pat tvirtina: „Rinkai daugiau naftos nereikia“, net okupuoto Irako naftos ministras Hussain al-Shahristani sako: „Rinkoje yra daugiau naftos nei vartotojai trokšta”.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Investuotojai nuskubėjo sudarinėti tolimos ateities sandorių, kuriuose naftą 2016 metų gruodį perka už 142 JAV dolerius už barelį. Biržos prekybos veteranai sako dar nėra matę tokio šuolio.

Geri Vokietijos ekonomikos rodikliai sustiprino eurą iki 1,5760 už JAV dolerį , o svaras nupigo iki 0,8025 svaro už eurą.

Čia atsigavo senovinis turto pavidalas auksas ir vertikaliai pakilo iki 925 dolerių už trojos unciją apie 2 procentus. Neseniai mušęs 1000 ribą ir kurį laiką tūnojęs 860 dolerių kainos zonoje (gelbstint finansų rinkas buvo parduota nemažai aukso atsargų), auksas kyla vėl.


M. Ahmadinejadas ragina plėtoti Lietuvos ir Irano santykius


REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų