REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Praėjusi savaitė investuotojams buvo pilna prieštaringų ženklų.

Tiek optimistai ir pesimistai galėjo rasti faktų savo prognozėms pagrįsti.

Vieni, nukentėję, jau regi kredito rinkos atsigavimą, nors čia pat kyla municipalinių obligacijų problemos. Kredito dykuma plinta: JAV jau vienos saugiausių - municipalinės obligacijos - pajuto kredito rinkų „girgždesį“.

REKLAMA
REKLAMA

Tiek VVPB, tiek pasaulio rinkose kai kurie ženklai buvo interpretuojami pernelyg tiesmukai: optimistiškai - W. Buffeto obligacijų draudikų (monolines) „gelbėjimo“ planas ir pesimistiškai - B. Bernankės kalba Bankinkystės komitete. Bernankės pranešime Bankininkystės komitetui regėti nedrasus optimizmas - kadangi monetarinė politika suveikia tik po ilgoko laiko tarpo, tai drastiško palūkanų mažinimo poveikio tikimasi sulaukti šiemet, jei tik kredito krizė neatsivers naujais pavidalais. Jei.

REKLAMA

W.Buffetas įtaka rinkoms, ko gero, pranoks patį A.Greenspaną – po jo skelbimo apie 800 mlrd. USD vertės municipalinių obligacijų perdraudimą, indeksai pašoko kaip po FRB palūkanų mažinimo.

Lietuvoje pamažu baigiama spręsti svarbiausias energetikos problemas – apsispręsta dėl LEO LT, pasirašyta sutartis dėl Lietuvos ir Lenkijos tinklų sujungimo bendrovės steigimo. Tokie makropokyčiai turėtų patraukti stambesnių investuotojų dėmesį.

REKLAMA
REKLAMA

Pirmadienio Vilniaus vertybinių popierių biržos apyvarta (tiesioginių sandorių nebuvo) - 4,3 mln. Lt, brangusių ir pigusių akcijų santykis - 14/10. Didžiausia pagal apyvartą (1,5 mln. Lt, 319 sandorių) - „Ūkio banko“ (UKB1L) pozicija, kaina kilo 6,67 proc. iki 3,52 Lt. UKB1L laikoma gan pigia akcija ir lieka patraukli net paskelbusi apie kuklius – 11 proc. metinius augimo planus. Šiemet „Ūkio bankas“ per sausį uždirbo 5,8 mln. Lt neaudituoto grynojo pelno - 9,4 proc. daugiau nei pernai. Tai atitiko investuotojų lūkesčius ir neprieštaravo prognozėms.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Antra pagal apyvartą (625 tūkst. Lt) - „Snoro“ banko (SRS1L) pozicija - 138 sandoriai, kaina kilo 3,58 proc. Po jos sekė (apyvarta - 541 tūkst. Lt) TEO LT(TEO1L) - akcija brango 0,45 proc. iki 2,24 Lt.

Dienos ypatybe galėtume laikyti nebent tai, kad smulkieji gausiau grįžo į UKB1L ir į SRS1L pozicijas.

Antradienio apyvarta (tiesioginių sandorių nebuvo) - 12,1 mln. Lt, brangusių ir pigusių akcijų santykis  - 23/4. Vyravo pirkimo euforija: graibstomos bankų, energetikos sektoriaus akcijos. 

Populiariausios akcijos - UKB1L apyvarta siekė 3,5 mln. Lt, kaina kilo 5,97 proc. iki 3,73 Lt. TEO1L akcijų prekyba siekė 1,3 mln. Lt, uždarymo kaina nekito - 2,24 Lt.

REKLAMA

Prisimintos aktyvios prekybos laikais mėgtos akcijos - „Aprangos“ (APG1L) kaina kilo net 6,38 proc. iki 12,68 Lt (apyvarta -1,1 mln. Lt).

Emocingai reaguota į prezidento pasirašytą Atominės elektrinės įstatymo pakeitimo ir papildymo įstatymą: VST (VST1L) akcijos kilo 8,94 proc. iki 719 Lt (apyvarta - 888 tūkst. Lt), „Lietuvos energijos“ (LEN1L) akcijų kaina kilo 8,35 proc. iki 4,67 Lt, (apyvarta - vos 65 tūkst. Lt), RST (RST1L) kilo 7,02 proc. iki 5,03 Lt, (apyvarta - 421 tūkst. Lt).

Uždarius IAE, svarbiausia liksianti AB Lietuvos elektrinė (LEL1L) preliminariais duomenimis per 2007 m. uždirbo 42,47 mln. Lt ikimokestinio neaudituoto pelno (2006 m. - 31,17 mln. Lt). Tiesa ikimosteinis pelnas labiausiai išaugo dėl nepanaudotų CO2 taršos leidimų pardavimo.

REKLAMA

Itin gera naujiena: Varšuvoje  „Lietuvos energijos“ ir lenkų  „PSE Operator“ vadovai pasirašė įmonės, kuri vykdys Lietuvos ir Lenkijos elektros energetikos sistemų sujungimą, akcininkų sutartį. „Lietuvos energijai“ ir "PSE Operator" priklausys po 50 proc. bendros įmonės akcijų. Sumanymas, kilęs daugiau kaip prieš 10 metų, pradedamas įgyvendinti.

Prekeiviai energetikos akcijomis kol kas jaudinasi dėl neaiškaus smulkiųjų akcininkų likimo kuriant LEO LT. Derybų metu, pagal KPMG bendrovės vertinimo intervaluose nustatytas bendrovių kainas, RST1L akcija kainuotų 5,55 Lt, VST1L – 757,39 Lt, LEN1L – 3,69 Lt. Nemaža klausimų kyla dėl dviejų filialų atskyrimo nuo „Lietuvos energijos“ ir oficialaus pasiūlymo šios bendrovės smulkiesiems akcininkams tikimybės.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Vertybinių popierių komisijos 2008 m. sausio 10 dienos aiškinimu visko gali būti: „Vadovaujantis iki šios dienos per Vilniaus vertybinių popierių biržos informacijos atskleidimo ir platinimo sistemą pateikta informacija ir viešai prieinama informacija, oficialų privalomą siūlymą AB „Leo LT“ turėtų skelbti tik dėl AB „VST“ akcijų. Dėl kitų likusių bendrovių AB „Leo LT“ ketina pateikti savanorišką oficialų pasiūlymą, tačiau šis AB „Leo LT“ ketinimas numatytas tik akcininkų sutaties projekte. Pasikeitus preliminariems susitarimams ar bendrovių vertėms prievolė teikti privalomą oficialų siūlymą gali kilti ir dėl kitų bendrovių.“

REKLAMA

Paskutinis sakinys ir kelia daugiausia abejonių. Ar dėl LEN1L akcijų bus teikiamas privalomas akcijų pardavimas (smulkieji turi 3,49 proc.)?

Skrajojančioje klausimų ir atsakymų prezentacijoje nuo „Lietuvos energijos“ atskiriami Kauno HE ir Kruonio HAE filialai (2006 m. šios elektrinės į tinklą patiekė apie 6 proc. visos šalyje pagamintos elektros.), turi po tokį pat smulkių akcininkų skaičių kaip ir „Lietuvos energija“. Jei tai nėra lapsus calami, tai LEN1L akcininkai turėtų proporcingai įgyti ir dviejų atidalinamų filialų akcijų.
Trečiadienio apyvarta (tiesioginių sandorių nebuvo) - 9,7 mln. Lt, brangusių ir pigusių akcijų santykis  - 9/16. Nors apyvartos išliko nemažos (pastarųjų laikų matais), bet įmonės buvo vertinamos skeptiškiau.

REKLAMA

Didžiausia apyvartą (2,4 mln. Lt) pasiekė prekyba TEO1L akcijomis, kaina nežymiai kilo - 0,89 proc. iki 2,26 Lt . UKB1L kiek atsiliko - apyvarta 2,38 mln. Lt, kaina krito 4,83 proc. iki 3,55 Lt. Netikėtai aktyvi prekyba (apyvarta - 1,4 mln. Lt) buvo SAB1L akcijomis, kaina krito 0,62 proc. iki 3,22 Lt.

Ketvirtadienio apyvarta (tiesioginių sandorių nebuvo) - 5,6 mln. Lt, brangusių ir pigusių akcijų santykis  - 17/15. UKB1L svarstyklės vėl pakrypo aukštyn – akcija brango 3,94 proc. SAB1L taip pat kilo 1,24 proc. iki 3,26 Lt,  apyvarta - 670 tūkst. Lt. TEO1L akcija buvo vertinama rezervuotai – kilo 0,44 proc. iki 2,27 Lt (apyvarta 915 tūkst. Lt). Greičiausiai kaina stabtelėjo, laukiant daugiau žinių dėl dividendų mokėjimo.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Penktadienio apyvarta (tiesioginių sandorių nebuvo) - 3,6 mln. Lt, brangusių ir pigusių akcijų santykis  - 10/17. VST paskelbė metų rezultatus - neaudituotas grynasis pelnas - 67,2 mln. Lt., 2006 metų audituotas grynasis pelnas - 59,7 mln. Lt. Augimas gana nuosaikus – 12,5 proc.

Šiek tiek 0,88 proc. brango TEO1L akcijos, apyvarta siekė 300 tūkst. Lt.  „Aprangos“ akcijų kaina krito 0,6 proc. iki 13,24 Lt, Ūkio banko akcijos atpigo 0,54 proc. iki 3,67 Lt, o Šiaulių banko - 0,9 2 proc. iki 3,23 Lt.

Savaitės prekyba, nors ir dominuojama spekuliatyvių sandėrių, teikia optimizmo.

OMXV pokytis teigiamas - 3,31 proc.

Warrenas Chucko stiliumi

Pasaulio krizės žodyną papildė dar vieni rafinuoti finansų žvėryno sutvėrimai: monolines – obligacijų draudikai, savo kapitalu garantuojantys aukštesnį išleistų obligacijų reitingą.

REKLAMA

Monolines perdrausdavo tiek municipalines obligacijas, tiek bankų ir hedžo fondų investavimo instrumentus. Smunkant finansų rinkoms ir prastėjant institucijų rezultatams obligacijų draudikai turi didinti kapitalą, idant garantuotų tuos pačius obligacijų ir savo reitingus. Tačiau kredito dykroje skolintis nėra paprasta. Ir štai - dar viena institucijų grupė ant slenksčio.

Situacija suskubo pasinaudoti W.Buffetas. Jis pasiūlė perdrausti municipalinių obligacijų už 800 mlrd. USD. Tai Buffeto stilius – kištis į rinką ten, kur kitas nenori ar nemato galimybių. Perdraudęs W.Buffetas siūlytųsi gauti 150 proc. didesnes likusias įmokas. Pasiūlyme deklaruojama nauda ir draudėjams: obligacijos ir kompanijos išlaiko AAA reitingą, bet monoline kompanijoms lieka CDO (Collateralized Debt Obligation) ir kitų egzotiškų finansų pakuočių dalis. Tad Warrenas iš susvyravusių kompanijų pasiima geriausią dalį – municipalines obligacijas, o palieka visą šlamštą, kuris ir sukėlė daugiausia problemų – CDO, etc., todėl draudimo kompanijoms tai vargiai būtų išsigelbėjimas, nes pati problematiškiausia paskolų dalis išlieka ir jos taptų nieko vertomis. Ar tai išgelbetų rinką? Vargiai.

REKLAMA

Senasis bridžo žaidėjas Warenas iš pradžių užsitikrino valdžios palaikymą – nes gelbėti municipalines obligacijas yra ir jos interesas. Todėl draudikai susiduria ne tik su nenaudingu pasiūlymu, bet ir su spaudimu – tiek rinkos reguliuotojų (valdžios atstovų), tiek viešosios nuomonės („..dėl jų mes neturėsime mokyklų ir infrastruktūros“).

Taip, Buffetas laimi – sudarius sandorį, gauna pelną, nepavykus sandoriui – pasirodo esąs gelbėtojas, kurio racionaliu pasiūlymu nepasinaudota.

Nors vienas iš trijų draudikų - AMBAC (ABK) jau atmetė pasiūlymą, akcijų rinkos reagavo labai paviršutiniškai ir perdėtai pozityviai. Juk municipalinių obligacijų gelbėjimas nereikš krizės pabaigos.

REKLAMA
REKLAMA

Déjà vu - Lietuvoje taip pat esame turėję panašių iniciatyvų: pašokus maisto produktų kainoms, „Maxima“ skelbė persiderėsianti su tiekėjais dėl žemesnių kainų ir taip mažinsianti infliaciją. Ar tokie veiksmai buvo efektyvūs valstybės mastu, berods, netirta.

Brangstančios dujos remia infliaciją

Pasak Statistikos departamento, 2008 m. sausio mėn., lyginant su praėjusiu mėnesiu., infliacija padidėjo 1,6 procento. 2008 m. sausio mėn. bendrajam vartotojų kainų pokyčiui didžiausią įtaką turėjo 4,8 procento pabrangę būsto, vandens, elektros, dujų ir kito kuro grupės prekės ir paslaugos, labiausiai pigo drabužiai ir avalynė (5,7 proc.).

Būsto, vandens, elektros, dujų ir kito kuro grupės prekių ir paslaugų kainų pokytį labiausiai paveikė 51,9 procento pabrangusios gamtinės dujos, 11,1 – kietasis kuras. Statistikos departamentas pranešė, jog greitai jo interneto svetainėje pasirodys asmeninės infliacijos skaičiuoklė. Koks jūsų jautrumo infliacijai koeficientas?

Laikinas optimizmo protrūkis matyti ir stebint portfelio pozicijas – LEN1L peržengė nuostolių ribą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų