REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Pasaulio turtingiesiems pinigus krauna ir lietuviai

JAV žurnalo „Forbes“ paskelbtame 2007-ųjų pasaulio turtingiausiųjų tūkstantuke lietuviškų pavardžių nėra. Tačiau prestižiniame sąraše yra asmenų, kuriems turtus krauna ir lietuviai.

REKLAMA
REKLAMA

Iš žinomiausių pasaulio turtuolių verslo padalinių arba partnerių Lietuvoje turi ne tik garsiausias planetos milijardierius „Microsoft“ vadovas Billas Gatesas, bet ir „Ikea“ koncerno įkūrėjas Ingvaras Kampradas, kosmetikos gamintojos „L’Oréal“ vadovė Liliane Bettencourt, „Lukoil“ savininkas Vagitas Alekperovas, prekybos tinklo „Zara“ įkūrėjas Amancio Ortega ar bendrovės „Otto Gmbh“ (užsakymų katalogų „Otto“) paveldėtojas vokietis Michaelis Otto ir kiti, rašo "Vilniaus diena".

REKLAMA

Dauguma lietuvių, dirbančių turtingiausiems pasaulio žmonėms, nepažįsta kompanijų savininkų, tad jeigu šie nuspręstų slapta aplankyti savo verslo padalinius Lietuvoje, tikriausiai liktų stovėti už durų. Garbė susipažinti su garsiausių pasaulio kompanijų įkūrėjais tenka tik patiems aukščiausiems vadovams.

Kas jis toks?

Kai kuriose įmonėse apie kompanijų savininkus apskritai kalbama tik puse lūpų. Pavyzdžiui, norint komentuoti, ar „Lukoil“ darbuotojai yra matę ir pažįsta koncerno įkūrėją, reikia vadovų leidimo.
„Negaliu kalbėti nepasitaręs su viršininkais, reikės skambinti į Maskvą“, – sakė bendrovei „Lukoil Baltija“ atstovaujantis Kęstutis Gečas. Tiesa, jis pats „Lukoil“ įkūrėjui V.Alekperovui yra spaudęs ranką.

REKLAMA
REKLAMA

Tačiau bendrovės „Lukoil Baltija“ darbuotojai, pasak K.Gečo, neteikia per daug reikšmės tam faktui, kad jų darbdavys – vienas turtingiausių planetos žmonių. Kai kurių „Lukoil“ degalinių darbuotojai net neįsivaizduoja, kas yra kompanijos įkūrėjas ir didžiausias akcininkas.

„Ne, o kas jis toks?“ – į klausimą, ar žinote, kas yra V.Alekperovas, atsakė vienos sostinėje esančios degalinės darbuotojas Aleksejus. Jis nesutriko sužinojęs, kad šis asmuo yra jo darbdavys.
„Jis manęs irgi nepažįsta ir jo pinigai mano kišenių nespaus“, – ramiu balsu pasakė degalinės darbuotojas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Gauna atvirukų

Kai kurių kompanijų savininkai bent kartą apsilanko savo kompanijų padaliniuose. Tuomet darbuotojai gauna progą su jais susipažinti. „L’Oréal“ savininkė L.Bettencourt taip pat vieną kartą lankėsi Lietuvoje.

„Žinau, kaip L.Bettencourt atrodo, bet gatvėje jos nepažinčiau. Šią moterį mačiau tik kartą, kai ji buvo Lietuvoje. Jeigu gatvėje pamatyčiau pagyvenusią, gražiai apsirengusią ponią, gal ir atkreipčiau dėmesį, bet prasilenktume ir tikriausiai net nepagalvočiau, kad čia pati L.Bettencourt“, – atviravo bendrovės „L’Oréal Baltic SIA“ Lietuvos filialo biuro administratorė, nepanorusi prisistatyti.

REKLAMA

Iš pačios L.Bettencourt „L’Oréal Baltic SIA“ Lietuvos filialo darbuotojai gauna nebent Kalėdų atvirukų arba el. laiškų.

Nuotraukoje nepažintų

Daugelio didžiųjų koncernų ir jų padalinių žemesnio rango darbuotojai nėra matę savo darbdavių.
Į klausimą, ar pažįstate M.Otto, įmonei „Schwab Versand Gmbh“ Lietuvoje atstovaujančios bendrovės „Baltposta“ vadybininkė Olga atsakė trumpai: „Ne.“ Ji pripažino, kad nėra jo mačiusi ir net nežino, kaip atrodo kompanijos savininkas.

„Mes telefonu arba el. paštu bendraujame su vadybininkais Vokietijoje. Pažinoti aukščiausių vadovų nėra reikalo“, – sakė moteris.

REKLAMA

Vertina įmones, ne žmones

Lietuvos įmonių vadovai savo part-nerių arba pagrindinių kompanijų įkūrėjus ir savininkus dažniausiai pažįsta, tačiau sutartinai tvirtina, kad už turtingiausiųjų sąraše įrašytas pavardes kur kas svarbiau yra geras įmonės vardas ir stiprus prekės ženklas.

„Niekada negalvojau, kad dirbu B.Gatesui. Jis dalyvauja priimant svarbius sprendimus, susitinka su padalinių vadovais, patarinėja. Kaip tik prieš porą dienų su juo ir buvome susitikę. Tačiau iš tikrųjų svarbu ne žmogus, o pati kompanija ir jos produktai – tai, ką mes darome ir kaip tai darome. Gal prieš 30 metų svarbesnis buvo pats B.Gatesas, bet dabar situacija keičiasi. Jis liko „Microsoft“ veidas, tačiau į kasdienę veiklą nesikiša, viskas sukasi ir be jo“, – teigė bendrovės „Microsoft Lietuva“ generalinis direktorius Mindaugas Glodas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Panašios pozicijos laikosi ir „Aprangos“ direktorius Rimantas Perveneckas. „Apranga“ Lietuvoje valdo A.Ortegai priklausantį drabužių parduotuvių tinklą „Zara“.

„Ponas Ortega labai uždaras žmogus, nesu su juo bendravęs. Bet versle charakterio bruožai nėra svarbiausias dalykas – tai asmeninis jo gyvenimas. Mes labiau vertiname bendradarbiavimą su pačia firma, o ne su vienu ar kitu žmogumi. Aišku, be A.Ortegos nebūtų ir „Zaros“, bet mums svarbiausia, kad „Zara“ – stiprus prekės ženklas. Žmogus negarantuoja prestižo, jis sukuriamas dirbant“, – tikino „Aprangos“ vadovas.

REKLAMA

Gali pasigirti partneriais

SBA baldų kompanijos, savo produkciją parduodančios koncernui „Ikea“, generalinis direktorius Ričardas Kiaurakis taip pat tikino, kad svarbiausia versle – turėti gerus ir patikimus partnerius.

„Kompanijos įkūrėjo I.Kamprado asmeniškai nepažįstu, bet dirbti su „Ikea“ – savotiškas prestižas. Tai fenomenali kompanija, kuri gali užsakymus, kolekcijas ir planus dėlioti trejiems metams į priekį. Jie duoda fantastiškų užsakymų. Jau gana ilgai su jais dirbame, ir ne kartą įsitikinome, kad „Ikea“ yra kaip gerai sureguliuotas laikrodis. Be to, ji viena didžiausių tokio tipo kompanijų, tad galime pasigirti šia partneryste“, – dėstė R.Kiaurakis.

Gintautas Degutis

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų