REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Daugiau nei milijardas litų. Tiek vien per vakar sumažėjo Vilniaus biržos bendrovių vertė. O per pastarąjį pusmetį ji sumenko beveik 10 mlrd. Lt, rašo „Lietuvos rytas“.

REKLAMA
REKLAMA

Tuo metu vakarykštis JAV centrinio banko sprendimas drastiškai mažinti bazines palūkanas nesustabdė kainų kritimo akcijų rinkoje.

REKLAMA

Tokio smarkaus kainų kritimo Vilniaus vertybinių popierių biržoje nebuvo jau daugiau nei ketverius metus. Akcijų kainų pokyčius biržpje atspindintis indeksas „OMX Vilnius“ vakar smuktelėjo 3,99 proc.

Didesnis neigiamas vienos dienos kainų pokytis užfiksuotas 2003 metų rugsėjo 25 dieną. Tada „OMX Vilnius“ vertė sumažėjo 4,35 proc. Dar smarkiau kainos krito tik 2000-ųjų gruodžio 4 dieną. Tuomet indeksas smuko 9,7 proc.

REKLAMA
REKLAMA

Vakar kainos jau nusirito iki 2006-ųjų lapkritį buvusio lygio. Situacija mūsų šalies vertybinių popierių rinkoje nėra išskirtinė. Daugelyje pasaulio valstybių akcijų kainos grimzdo neregėta sparta. Panašiai buvo atsitikę po 2001-ųjų rugsėjo 11-osios teroristų išpuolių Amerikoje.

Gerų naujienų nematyti

„Dabar nuotaikos nekokios. Ir vieną kitą artimiausią savaitę tikrai nieko gera neišvysime, nes iš JAV atkeliauja prastos žinios“, – pasakė „Hansabanko“ Finansų maklerio departamento direktorius Linas Grinevičius.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pasaulio rinkose pesimizmas įsivyravo dėl galimo JAV ekonomikos nuosmukio ir krizės JAV antrarūšių paskolų rinkoje. Dėl šios krizės smarkiai išaugo bankų nuostoliai.

Pasak L. Grinevičiaus, rinkose neramios nuotaikos vyraus bent iki vasario. Tada bus paskelbti naujausi duomenys apie JAV ekonomikos būklę. Taip pat bus labai svarbios naujienos apie Europos bankų rezultatus.

Nors JAV kilusios problemos nėra tiesiogiai susijusios su Lietuvos rinka, jos, pasak L. Grinevičiaus, veikia psichologiškai. Todėl į geras naujienas niekas nebereaguoja, o į prastesnes reakcija būna itin jautri, tad kainos sminga žemyn.

REKLAMA

„Panašus vaizdas Vilniaus biržoje buvo per Rusijos krizę. Sakyčiau, tuomet buvo net dar graudžiau“, – prisiminė L. Grinevičius.

Tiesa, po Rusijos krizės aplinkinių šalių rinkose akcijų kainos palyginti greitai atsitiesė.

JAV sumažintos palūkanos

Siekdamas sušvelninti neramumų finansų rinkoje padarinius, JAV federalinis rezervų bankas (FED) vakar sumažino bazines palūkanas net 0,75 procentinio punkto – iki 3,5 proc.

Apie šį FED susitikimą nebuvo iš anksto paskelbta. Sprendimo dėl palūkanų mažinimo tikėtasi ne anksčiau kaip kitą savaitę. Be to, vakarykštis mažinimas yra didžiausias nuo 1984 metų.

REKLAMA

„Šios dienos sprendimas iš tikrųjų yra signalas, kad FED yra labai susirūpinęs ekonomine ir finansine situacija. Be to, faktas, kad centrinis bankas ėmėsi ryžtingų veiksmų likus vos savaitei iki posėdžio, gali reikšti, jog bankas susirūpinęs ne tik ekonomika, bet ir rizika finansų sistemoje“, – vakar sprendimą komentavo „Danske Bank“ analitikai.

Tačiau FED sprendimas drastiškai mažinti bazines palūkanas nesustabdė kainų kritimo JAV akcijų rinkoje.

Tuo tarpu Europoje po juodojo pirmadienio vakar akcijų kainos atsitiesė. 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų