REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

„Švyturio“ valdžios konfliktas su darbuotojais vis dar neišspręstas. Keturi atleidimo lapelius gavę darbuotojai dar neatleisti, o jų interesus ginanti profsąjunga grasina teismais, rašo „Klaipėda“.

REKLAMA
REKLAMA

Nesutarimai prasidėjo pavasarį

Įmonės „Švyturys-utenos alus“ profsąjunga, išplatinusi viešą pranešimą, teigia, kad darbdaviai bando susidoroti su aktyviausiais jos nariais.

REKLAMA

Konfliktas tarp „Švyturio“ profsąjungos ir valdžios prasidėjo dar šių metų pavasarį, kai darbuotojai nepatenkinti esamu darbo grafiku paprašė jį pakeisti. Valdžiai neatsižvelgus į jų prašymą, gegužę Klaipėdoje prie įmonės vartų buvo surengtas piketas. Tik po jo buvo priimtas darbuotojams palankus sprendimas.

Pasak profsąjungos komiteto pirmininko R.Tamošausko, netrukus po piketo prasidėjo susidorojimas su aktyviausiais jo dalyviais. Lapkričio pradžioje keturiems jų buvo pasiūlyta abipusiu susitarimu palikti įmonę. „Dabartinę situaciją puikiausiai apibūdina piketo metu vadovų ištarta frazė „Jei skauda dantį, jį reikia išrauti“. Kaip tik tiems profsąjungos nariams, kurie aktyviausiai gynė savo teises piketo metu, dabar siūloma išeiti“,- teigė R.Tamošauskas. Pašnekovo aiškinimu, pagrindinė priežastis, kodėl šiems darbuotojams buvo pasiūlyta nutraukti darbo sutartį, – netinkama jų kvalifikacija.

REKLAMA
REKLAMA

Pasiūlė kompensacijas

Įmonės „Švyturys-Utenos alus“ korporatyvinių reikalų vadovas Giedrius Karsokas paaiškino, kad iš tiesų keliems įmonės darbuotojams buvo pasiūlyta išeiti iš darbo, bet tikrai ne dėl pavasarį surengto piketo. Šiuo metu Klaipėdoje sujungiami du cechai, todėl abiejų jų darbuotojams buvo pasiūlyta dalyvauti darbuotojų kvalifikacijos kėlimo kursuose. Pasak G.Karsoko, juose dalyvauti atsisakė būtent tie keturi darbuotojai, dėl kurių šiuo metu kyla triukšmas.„Gamybos procese kvalifikaciniai reikalavimai nuolat didėja, todėl įvertinus tai, kad keturi įmonės darbuotojai kategoriškai atsisakė dalyvauti mokymuose, jiems buvo pasiūlyta palikti įmonę. Taip pat pasiūlėme nemažas išeitines kompensacijas. Konkrečių skaičių neminėsiu, tik pasakysiu, kad siūloma suma du kartus didesnė nei atleidžiant darbuotoją reikalaujama darbo kodekse“, - teigė G.Karsokas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Spaudimas – penktus metus

Įmonėje daugiau nei dvidešimt metų virimo cecho operatore dirbanti Jekaterina Smirnova mano, kad ji vargiai rastų darbo, nes iki pensijos likę vos keli metai.

Moteris pripažino, kad jai buvo pasiūlyta išeitinė kompensacija, tačiau suma esanti pernelyg maža, kad ji galėtų palikti įmonę. „Man siūlė sumokėti išeitinę kompensaciją už keturiolika mėnesių, tačiau tai tikrai nėra tokie dideli pinigai, kaip teigia įmonės atstovas, juk mūsų algos juokingai mažos“.

J.Smirnova patvirtino ir tai, kad jiems buvo pasiūlyta dalyvauti mokymuose, tačiau kitos specialybės. „Cechas, kuriame aš dirbu nesenai buvo modernizuotas, įdiegta nauja kompiuterinė sistema, todėl darbdaviai pasakė, kad dirbame per geromis sąlygomis.

REKLAMA

Pasiūlė apmokyti naujos specializacijos ir perkelti į kitą skyrių, kuriame alga būtų dar mažesnė nei gaunu dabar“, - tvirtino pašnekovė.

Pasak moters, su tokiu pasiūlymu ji nesutiko, todėl netrukus gavo pareiškimą palikti įmonę. Moteris su darbdavių siūlomomis sąlygomis išeiti nesutinka, todėl bandys išsireikalauti didesnės išeitinės kompensacijos.

„Švyturio“ profsąjungos komiteto pirmininko teigimu, įmonės administracija riboja jų iniciatyvą ginti darbuotojų teises. Tad jei esama situacija nepasikeis, pirmininkas neatmeta galimybės kreiptis į teismą dėl profsąjungos narių teisių pažeidimo.

Kristina Paukštytė

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų