REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Nors specialistai rekomenduoja mažinti veiklą, kurią galima atlikti turint verslo liudijimus, Ūkio ir Finansų ministerijų atstovai bei verslininkai šio sąrašo trumpinti nenori, bet svarsto idėją didinti mokestį už "patentą", rašo "Lietuvos žinios".

REKLAMA
REKLAMA

Skirtingų institucijų nuomonės dėl mokesčio skiriasi: Finansų ministerija siūlo visiems, kurie turi verslo liudijimus, nustatyti vienodą minimalų mokestį - 1090 litų, o smulkieji verslininkai prašo diferencijuoti mokestį pagal rajonus ir verslo pelningumą. Finansų ministerija rekomenduoja verslo liudijimo kainą nustatyti pagal sumokamus mokesčius nuo 12 minimalių atlyginimų. "Dabar objektyvių diferencijavimo kriterijų būtų labai sunku rasti", - žurnalistams po pasitarimo Ūkio ministerijoje sakė Finansų ministerijos sekretorė Ingrida Šimonytė.

REKLAMA

Pelningiausiems - brangiausi

Lietuvos smulkiųjų verslininkų ir prekybininkų asociacija (LSVPA) siūlo visą veiklą, kuria galima užsiimti turint verslo liudijimus, suskirstyti į tris grupes pagal pelningumą ir nustatyti joms skirtingus mokesčius.

Turtingiausiai grupei priskiriami statybininkai, santechnikai, automechanikai, elektrikai. Jiems siūlomas metinis mokestis už verslo liudijimą - 1100-1500 litų.

Į antrą grupę įtraukta žemės ūkio paslaugų veikla, prekyba, kompiuteriniai žaidimai, kaimo turizmas, drabužių siuvimas ir taisymas, avalynės taisymas ir gamyba, patalpų nuoma ir kt. Šiai grupei rekomenduojama nustatyti 800 litų metinį mokestį.

REKLAMA
REKLAMA

Mažiausiai, asociacijos nuomone, turėtų mokėti butų, langų, laiptinių valytojai, šunų kirpėjai, mokantys papildomai, meno kūrinių restauratoriai, gidai - 100 litų per metus.

Kvalifikacijos reikalavimai

"Manyčiau, taikyti fiksuotą pajamų dydį visai veiklai iš eilės būtų neteisinga", - dėstė žurnalistams LSVPA pirmininkė Zita Sorokienė. Jos manymu, vienodas mokestis už verslo liudijimą kai kurias veiklos rūšis vėl nustumtų į šešėlį. "Veiklos rūšių sąrašą reikėtų dar plėsti ir galbūt įvardyti tas, kuriomis nebūtų galima užsiimti", - siūlė LSVPA pirmininkė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Lietuvos verslo darbdavių konfederacijos generalinis direktorius Danas Arlauskas irgi mano, jog verslo liudijimų kaina turėtų būti diferencijuojama ir apskaičiuojama pagal galimą dienos uždarbį tam tikroje srityje. Tiems, kurie dirba turėdami verslo liudijimus, taip pat ketinama griežtinti kokybės ir kvalifikacijos reikalavimus.

"Tiek verslininkai, tiek valdžios atstovai supranta, kad aplinkosaugos reikalavimai, techninės galimybės ir darbuotojų kvalifikacija turėtų būti tokie patys ir ten, kur dirbama pagal verslo liudijimus, ir įmonėse", - teigė ūkio ministras Vytas Navickas.

REKLAMA

Paslaugas teiktų tik gyventojams

Kaip jau skelbta, advokatų profesinė bendrija "Soloveičikas, Markauskas, Aviža, Bagdanskis SMA", Ūkio ministerijos užsakymu atlikusi mokslo tiriamąjį darbą "Individualios veiklos reglamentavimo analizė", rekomendavo trumpinti sąrašą veiklos sričių, kuriose leidžiama dirbti pagal verslo liudijimus, ir palikti jame tik tradicinius amatus, menko pajamingumo ir vienkartinę veiklą, pavyzdžiui, prekybą mugėse. Pasak tiriamojo darbo autorių, veiklos, kuria galima užsiimti turint individualios veiklos liudijimą, sąrašo apribojimas leistų geriau surinkti mokesčius.

REKLAMA

Anksčiau Finansų ministerijai svarstyti buvo pateiktas Verslo liudijimų gyventojams išdavimo taisyklių dalinis pakeitimas. Jame numatoma trumpinti sąrašą statybos darbų, kuriuos gali atlikti verslo liudijimo turėtojai, taip pat norima nustatyti, kad tokie verslininkai savo paslaugas teiktų tik gyventojams, nurodyti konkrečią kai kurių paslaugų atlikimo vietą.

Statybos bendrovės ne kartą skundėsi, jog labai sunku konkuruoti su patentininkais, nes jų sumokami mokesčiai skiriasi, o daugelis kvalifikuotų statybininkų mieliau renkasi darbą pagal verslo liudijimą, o ne statybos bendrovėje.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

LSVPA duomenimis, daugiausia verslo liudijimų Lietuvoje išduodama norintiesiems imtis prekybos ir statybos darbų. Šiuo metu iš viso yra 94 veiklos rūšys, kai galima įsigyti verslo liudijimą. Verslo liudijimų kainas nustato savivaldybės, jos svyruoja nuo 1 iki 1000 litų.

Veiklos, kuria galima verstis turint verslo liudijimą, sąrašą tvirtina Vyriausybė. Lietuvoje yra maždaug 130 tūkst. asmenų, dirbančių pagal verslo liudijimus.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų