REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Tiek Lietuvoje, tiek užsienio rinkose sausio mėnesį pastebimai išaugo grūdų supirkimo kainos. Kai kur jos pasiekė nuo 2013 m. nematytus rekordus. Specialistai pastebi, kad dėl to jau dabar brangsta kai kurie maisto produktai, o netrukus jų kainų augimas gali dar labiau išryškėti.

Tiek Lietuvoje, tiek užsienio rinkose sausio mėnesį pastebimai išaugo grūdų supirkimo kainos. Kai kur jos pasiekė nuo 2013 m. nematytus rekordus. Specialistai pastebi, kad dėl to jau dabar brangsta kai kurie maisto produktai, o netrukus jų kainų augimas gali dar labiau išryškėti.

REKLAMA

Žemės ūkio informacijos ir kaimo verslo centro duomenimis, antrą sausio savaitę vidutinė kviečių supirkimo kaina Lietuvoje siekė beveik 197 eurus už toną. Tai yra dešimtadaliu daugiau nei tuo pačiu laikotarpiu pernai. Vien ekstra klasės kviečiai mūsų šalyje per metus pabrango 13 proc.

Ims brangti duona ir makaronai

Tarptautinėse biržose kviečių ateities supirkimo kainos pašoko iki 240 eurų už toną. Skaičiuojama, kad tokio kainų pakilimo Paryžiaus biržoje nebūta nuo 2013 metų. Be to, pranešama, kad kainoms įtakos turės ir Rusijos pranešimai apie didinamus muitus eksportuojamiems kviečiams.

„Akivaizdu, jog šis sprendimas turi didelę įtaką tarptautinei rinkai. Šiemet kitos didžiosios Europos grūdų eksportuotojos – Prancūzija ir Vokietija  – išaugino mažesnį derlių, todėl nuogąstaujant, kad rinkoje gali susidaryti grūdų trūkumas, importuotojai aktyviau vykdo pirkimus, o ateities sandorių kainos biržose šoktelėjo į neregėtas aukštumas“, – komentuoja bendrovės „Linas Agro“ grūdų prekybos vadovas Svajūnas Banelis.

REKLAMA
REKLAMA

Jo teigimu, aukštos grūdų supirkimo kainos ateities sandoriams šiuo metu yra palankios ūkininkams, tačiau galutinių prekių vartotojai gali sulaukti ne itin malonių pokyčių.

REKLAMA

„Dauguma Lietuvos grūdų augintojų jau yra pardavę savo derlių. Skaičiuojama, kad šalies ūkininkai turi apie 10–15 proc. dar nerealizuotų grūdų. Grūdų supirkimo kainų augimas ir Rusijos siekis apsaugoti savo vidaus rinką gali turėti ir nelabai palankų atoveiksmį galutinių produktų vartotojams.

Jau dabar pastebimas greito vartojimo maisto prekių, tokių kaip makaronai ar duona, kainų augimas, kuris netolimoje ateityje gali dar labiau išryškėti“, – prognozuoja S. Banelis.

Dėl pabrangusių pašarų gali brangti ir mėsa

Lietuvos grūdų perdirbėjų ir prekybininkų asociacijos direktorė Dalia Ruščiauskienė pripažįsta, kad grūdų kainos rinkose svyruoja ne tik dėl Rusijos sprendimų, bet ir dėl atnaujintos JAV Žemės ūkio departamento ataskaitos dėl sojos pupelių ir grūdų atsargų pasaulinėse rinkose.

REKLAMA
REKLAMA

„Iškrentant Rusijai iš grūdų eksporto, rinka pradėjo nuogąstauti, kad susidarys grūdų trūkumas <...>. Dėl šių priežasčių, jaučiamas gan didelis grūdų poreikis iš pirkėjų, kas skatina kainų svyravimą tarptautinėse grūdų rinkose.

Yra ir kitų veiksnių, kurie neprideda stabilumo, kaip pandemijos situacija pasaulyje ar sausra Argentinoje“, – komentavo D. Račkauskienė.

Anot jos, dabartinė situacija verčia mąstyti apie aukštesnes grūdų kainas 2021 m. Stabilumo esą būtų galima tikėtis, jei šiemet geras derlius bus užaugintas Rusijoje, Europoje ir Argentinoje.

„Dėl galutinio produktų kainų, jeigu grūdų kainos išsilaikys aukštesnės ilgesnį laiką, poveikis bus. Kalbame ne tik apie duoną, bet ir kitus produktus – tokius kaip mėsa, kurios kainą lemia pašarinių žaliavų, tų pačių grūdų ar sojos kaina.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kainų pokytis priklauso ir nuo gaminio sudėties. Galima svarstyti, kad dauguma gamintojų turi ilgesnio galiojimo kontraktus, tad gali kurį laiką gamintojams teks amortizuoti didesnes žaliavų kainas, prisiimant nuostolius. Tačiau tiems, kurie yra priešingoje situacijoje – laukia pokyčiai“, – įspėjo asociacijos vadovė.

Tiekėjai apie didesnes kainas dar nekalba

Bent jau kol kas Lietuvos parduotuvėse pastaruoju metu nepastebimas didesnis grūdinių ir duonos produktų brangimas.

Žemės ūkio informacijos ir kaimo verslo centro svetainėje produktukainos.lt skelbiama, kad antrąją šių metų savaitę, palyginti su ta pačia praėjusių metų savaite, kiek daugiau – per 13 proc. iki 1,55 euro už kilogramą – išaugo makaronų kaina.

REKLAMA

Ekstra rūšies kvietinių miltų kilogramas dabar kainuoja tiek, kiek prieš metus – 0,99 euro.

Tuo metu tamsi ir šviesi duona, taip pat batonas per pastaruosius metus parduotuvėse atpigo 3–8 proc.

Portalo tv3.lt kalbinti miltų ir duonos produktų gamintojai nenorėjo viešai komentuoti, kiek ir kada gali pabrangti jų produkcija dėl išaugusių grudų supirkimo kainų. Atsisakymą komentuoti jie motyvavo tuo, kad panašūs komentarai gali būti traktuojami kaip konkurencijos teisės draudžiamas kainų derinimas.

Tuo metu prekybos tinko „Maxima“ komunikacijos ir įvaizdžio departamento direktorė Ernesta Dapkienė informavo, kad jos atstovaujama bendrovė pastaruoju metu nėra gavusi įspėjimų apie galimą produkcijos branginimą.

„Miltų ir duonos gaminių kainos šiuo metu yra stabilios. Iš tiekėjų kol kas nesame gavę informacijos apie galimus kainų pokyčius“, – tikino E. Dapkienė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų