REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Per praėjusius pandeminius metus lietuviai daugiau sėdėjo namuose ir tai galėjo išvirsti į dar didesnę girtuoklystę ir rūkymą.

Per praėjusius pandeminius metus lietuviai daugiau sėdėjo namuose ir tai galėjo išvirsti į dar didesnę girtuoklystę ir rūkymą.

REKLAMA

Vienam gyventojui teko 13 litrų daugiau alkoholio, nors alkoholio gamintojai ir pardavėjai aiškina, kad skaičiai augo dėl uždarytų sienų ir ribotų galimybių gėrimų atsivežti iš užsienio. Rūkomojo ir kaitinamojo tabako produktų pernai parduota trečdaliu daugiau. Tyrėjai papildo, kad rūkaliai surūkė dar ir papildomai mažiausiai 10 proc. kontrabandinių cigarečių.

Per karantiną dirbdami ir daug laiko leisdami namuose lietuviai dar dažniau kilnojo taurelę su alkoholiu ir traukė dūmą. Per pernykščius metus lietuviai išgėrė beveik 40 tūkst. tonų daugiau alkoholinių gėrimų nei 2019 m., t. y. po 13 litrų daugiau kiekvienam šalies gyventojui.

Tai rodo naujausi mokesčių inspekcijos duomenys. Tautiečiai mažiau išgėrė alaus, tačiau daugiau stipresnių gėrimų ir ypač vyno.

REKLAMA
REKLAMA

„Kavinės, restoranai, barai karantino metu nedirba, dauguma lietuvių namuose įprato gerti kokteilius“, – sako prekybos tinklo atstovas Tomas Bašarovas.

REKLAMA

Alkoholio gamintojai ir pardavėjai abejoja, ar lietuviai daugiau girtuokliavo per karantiną. Jie mano, kad alkoholio pardavimai Lietuvoje buvo didesni tik dėl to, kad mažiau tautiečiai jo atsivežė iš užsienio.

„Didžiąją metų dalį turėjome uždarytas valstybės sienas. Pagaliau tai buvo laikas, kada galima pamatyti tikrąjį pasienio prekybos mastą. Prekybininkai teigia, kad pasienio regionuose kai kurių produktų pardavimai ženkliai išaugo. Vartojimas nepasikeitė“, – pasakoja Legalaus verslo aljanso atstovas Mantas Zakarka.

Cigarečių pardavimai smuko 6 proc., tačiau jų vieton stoja štai toks kaitinamasis tabakas. rūkomojo ir kaitinamojo tabako produktų pardavimai šovė 34 proc. į viršų. Visgi ekspertai perspėja, kad čia visos surūkytos cigaretės neatsispindi ir ragina pridėti dar mažiausiai dešimtadalį kontrabandos.

REKLAMA
REKLAMA

Kad per karantiną Lietuvos sienos uždarytos tik gyventojams, bet ne kontrabandininkams, toli ieškoti nereikia. Prie kone prie kiekvienos šiukšlių dėžės voliojasi kontrabandinių rūkalų nuorūkos ir pakeliai.

Kas dešimtas rūkantysis Lietuvoje rūko nelegalias cigaretes, o kas ketvirtas nemato tame nieko blogo. Sveikatos mokslų universiteto tyrimas rodo, kad nelegalius tabako gaminius nuolat rūko vyresni nei 45 metų gyventojai, daugiausiai vyrai. Nelegalūs rūkalai labiausiai paplitę rytinėje Lietuvoje, arčiau Baltarusijos, iš kur didžioji dalis kontrabandinių rūkalų ir atkeliauja.

„Surinkom daug pakelių, išfiltravus gavosi 5700 pakelių. Atlikus tuščių cigarečių pakelių tyrimą, maždaug 31 proc. pakelių gali būti laikomi neapskaityti. Nelegalūs, turistų ar Lietuvoje dirbančių užsieniečių palikti ar lietuvių nupirkti užsieni parduotuvėse iš išmesti“, – teigia tyrimo vadovas Mindaugas Štelemėkas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Kontrabandai įtaką daro karantinas. Apribotas asmenų judėjimas, bet jai įtaką daro ir tarifai ES ir Lietuvoje. Jie skatina šešėlinę prekybą, kontrabandą. Turime atsargiai ateity vertinti siūlymus didinti akcizus“, – kalbėjo Seimo komiteto pirmininkas Mykolas Majauskas.

Mokesčių inspekcija skaičiuoja nesurinkusi beveik milijardo eurų nei planavo per pernykščius metus į valstybės ir savivaldybių biudžetus, mat pandemijos nė nesapnavo ir  tikėjosi ekonomikos augimo.

Visgi mokesčių lietuviai sumokėjo 50 mln. eurų mažiau nei 2019 metais. Tad politikai iš to didelės tragedijos nedaro ir viliasi bent dalį suplanuotų pernykščių mokesčių iš įmonių dar surinkti, kai pasibaigs atidėjimų terminai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų