REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Į 2021-uosius įžengusiems lietuviams – geroji žinia. Prognozuojama, kad atlyginimai augs, kaip tai buvo kasmet paskutinįjį dešimtmetį, o darbo vietų norintiems dirbti tikrai atsiras. Bet ar tikrai jau galime džiūgauti? Plačiau apie tai domėjosi laida „Karštai su tv3.lt“.

Į 2021-uosius įžengusiems lietuviams – geroji žinia. Prognozuojama, kad atlyginimai augs, kaip tai buvo kasmet paskutinįjį dešimtmetį, o darbo vietų norintiems dirbti tikrai atsiras. Bet ar tikrai jau galime džiūgauti? Plačiau apie tai domėjosi laida „Karštai su tv3.lt“.

REKLAMA

„Priklausomai nuo įmonės veiklos srities gali būti, kad atlyginimų augimas tikėtinas nuo 5 iki 10 procentų“, – laidoje „Karštai su tv3.lt“ teigė „CV Online“ marketingo vadovė Rita Karavaitienė.

Tiesa, kita žinia yra mažiau džiugi. Atlyginimai didės ne visiems ir ne tiek, kiek būtų augę, jei ne pandemija. O kokių pozicijų darbuotojai darbo rinkoje gali jaustis finansiškai saugūs?

„Panašu, kad būtent šiais metais saugiausiai galės jaustis tie, kurių darbo vietos yra kompiuterinės darbo vietos. Antra pagal pasiūlymų gausą sritis yra gamyba, taip pat finansai, bankai, draudimas, klientų aptarnavimas“, – pasakojo „CV Online“ atstovė.

REKLAMA
REKLAMA

Nedarbo išmokas vadina pasityčiojimu

Praėjusį pavasarį užklupus koronavirusui ir visam pasauliui užsidarius į karantiną, šimtų tūkstančių iki tol dirbusių lietuvių mėnesio pajamos virto valstybės karantino pašalpa – 200 arba 257 eurais per mėnesį.

REKLAMA

„Išaugo nedarbo išmokų gavėjų skaičius. Jei prieš metus per mėnesį vidutiniškai apie 60 tūkstančių žmonių gaudavo nedarbo išmoką, tai dabar tas skaičius siekia apie 90 tūkstančių“, – teigė „Sodros“ atstovė Kristina Zitikytė.

Smulkieji verslininkai tai vadina ne išmoka, o pasityčiojimu.

„Jeigu valdžia skiria subsidijas žmonėms turintiems įmones, tai mes liekame kaip ir ant ledo. Tai mes mokame visus metus mokesčius, netgi už tuos praeitus metus kiek aš sumokėjau mokesčių valstybei. Tai manyčiau, kad gal būtų tikslinga pakelti ir pažiūrėti, kad vis dėlto įmokas ne tokias padariau, kad dabar gaučiau tik 257 eurus“, – skundėsi kirpėja dirbanti Jolita.

REKLAMA
REKLAMA

Ekonomikos ir inovacijų ministrė Aušrinė Armonaitė sutinka, kad žmogui reikia ne pašalpos, o galimybių užsidirbti. Tačiau kaip? Kokį ekonomikos ir atlyginimų scenarijų šiems metams piešia mūsų valdžia? Ką žada karantino išvargintiems gyventojams?

„Ruošiame planą, kaip išeiti ši karantino, ir aš labai tikiuosi, kad su vakcina ir testavimo apimčių didinimu mes galėsime greičiau atlaisvinti ekonomiką. Net jeigu ir nebūtų šios sveikatos krizės, mes esame pasiruošę imtis verslo priežiūros ir geresnio reglamentavimo reformų“, – tikino ekonomikos ir inovacijų ministrė A. Armonaitė.

Algos dydis – darbuotojo rankose

Kiek šiais metais didės atlyginimai, priklausys ne tik nuo pandemijos eigos, karantino sąlygų, bet ir nuo pačių darbuotojų. Įmonių vadovai gali norėti taupyti darbuotojų sąskaita.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Kiek ir kam kils atlyginimai priklausys nuo pačių įmonių politikos. Kai kurios jų sutartyse yra numačiusios, kiek atlyginimas turi būti keliamas, priklausomai nuo įvairiausių sąlygų ir nuo pačių darbuotojų derybinių galių“, – teigė „CV Online“ marketingo vadovė Rita Karavaitienė.

Panašu, kad ir šiais metais moterys atlyginimų dydžiais bus priverstos nusileisti vyrams, ypač jei karantinas užsitęs. Esą moterys dažniau liks namuose su vaikais, ims vadinamus biuletenius ir kitaip aukos savo atlyginimo dalį dėl šeimos ir buities.

„Iki rugsėjo matėme, kad atleidžiama moterų vis daugiau, nei priimama. Pamatėme, kad tos ekonominės veiklos, tie sektoriai, kuriuos labiausiai veikė pandemija, juose dirbančių moterų dalis buvo didesnė“, – aiškino „Sodros“ atstovė K. Zitikytė.

Visą reportažą žiūrėkite siužete, esančiame straipsnio pradžioje.

Laidą „Karštai su tv3.lt“ žiūrėkite kiekvieną pirmadienį 19:30 per TV3 televiziją.

VISĄ LAIDĄ ŽIŪRĖKITE ČIA:

Straipsnis parengtas pagal TV3 televizijos laidą „Karštai su tv3.lt“. 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų