REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Siekdama sukurti teisingą mokesčių sistemą Finansų ministerija kvietė įvairias organizacijas pateikti konkrečius pasiūlymus dėl mokesčių lengvatų peržiūros. Šiandien jai pasiūlymus pateikė Lietuvos verslo konfederacija (LVK).

Siekdama sukurti teisingą mokesčių sistemą Finansų ministerija kvietė įvairias organizacijas pateikti konkrečius pasiūlymus dėl mokesčių lengvatų peržiūros. Šiandien jai pasiūlymus pateikė Lietuvos verslo konfederacija (LVK).

REKLAMA

LVK viceprezidentas, finansų analitikas, ekonomistas Marius Dubnikovas teigė, kad lengvatos nėra blogai, tačiau jos turėtų būti tikslinės, pavyzdžiu skirtos taupyti, nukreiptos į ekonomikos plėtrą ar žmonių gyvenimo pokyčius.

„Šiuo metu reikėtų skatinti Žaliąjį kursą ir naikinti mokestines lengvatas, kurios skatina taršia mūsų aplinką, pavyzdžiui lengvatas malkoms ar spalvotam dyzelinui.

Tačiau atsisakę šių lengvatų galime skatinti kitas, pavyzdžiu atsinaujinančiai energetikai ar skatinimui kieto kuri šildymo katilus pakeisti į elektrinius. turėtume būti šiuolaikiški ir atsisakyti iškastinio kuro“, – pastebėjo ekonomistas.

REKLAMA
REKLAMA

LVK prezidentas Andrius Romanovskis teigė, kad verslo atstovai taip pat siekia investuoti į darbuotojų gerovę.

„Reikėtų skatinti, kad darbdaviai prisidėtų prie darbuotojų gerbūvio, o tam skirtos pajamos nebūtų apmokestinamos. Dabar pavyzdžiui, galima kompensuoti darbuotojų kelionę autobusu, tačiau kai jis važiuoja su savo automobiliu ir dar pakeliui veža vaikus į darželius ar mokyklas jau kyla problemų.

REKLAMA

Reikėtų skatinti darbdavius darbuotojams suteikti maitinimo, sveikatinimo sektorių paslaugas. Šios sritys kenčia nuo pandemijos, tad valstybei būtų naudinga skatinti verslą išleisti savo pinigus šiems sektoriams“, – komentavo LVK prezidentas.

Taip pat A. Romanovskis pastebėjo, kad ko gero giliausioje komoje šiuo metu yra turizmo sektorius.

„Be paramos, kurią šis sektorius gauna dar siūlome jam taikyti konkrečias mokestinis priemones. Turizmo sektoriui siūlome taikyti 0 proc. pridėtinės vertės mokestį (PVM). Taip pat lengvatinis PVM tarimas turėtų būti taikomas sveikatinimo paslaugas teikiančioms įstaigoms, pavyzdžiui, SPA viešbučiams. Jiems PVM galėtų siekti 5 proc“, – aiškino LVK prezidentas

REKLAMA
REKLAMA

M. Dubnikovas, atkreipė dėmesį, kad per paskutinis 4 metus alkoholio akcizai buvo keliami 110 proc. 

„Norėtųsi, kad mes turėtume bent 3 metų planą, kad galėtume prognozuoti, kokie mokesčiai bus taikomi alkoholiui", – aiškino ekonomistas.

Dar M. Dubnikovas teigė, kad reikėtų atkreipti dėmesį į transporto sektorių, kuris sudaro 7 proc. Lietuvos BVP.

„Todėl reikėtų keisti mobilumo paketo ir padidintos darbo jėgos apmokestinimą, nes ir toliau šis sektorius trauksis, jau dabar naujų įmonių registracija sumažėjo 45 proc. Tai reiškia, kad verslas išsikelia iš Lietuvos dėl neigiamos mokestinės aplinkos.

Toliau kalbant apie miškininkystės sektorių reikėtų atsisakyti papildomo mokesčio privačių miškų savininkams. 5 proc. atskaitomi nuo visos veiklos ir tai yra klaida. Nes teigiama, kad privatūs miškininkai naudojasi infrastruktūra, todėl miškininkai turi būti apmokestinami. Todėl vietoje 21 proc. PVM jie moka 26 proc. Tačiau daugiau nei viena Europos valstybė tokio mokesčio netaiko“, – komentavo ekonomistas.

Anot jo, panašių sektorinių mokesčių apskritai reikėtų atsisakyti.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų