REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Nei pernai, nei šiemet didžiųjų prekybos tinklų veiklai koronaviruso pandemija netrukdo. Šiemet jie žada atidaryti dar daugiau parduotuvių ir priimti daugiau darbuotojų. Tačiau prekybos tinklų atstovai pastebėjo, kad pasikeitė pirkėjų įpročiai – jie nori apsipirkti greičiau ir saugiau. Todėl dar didesnis dėmesys bus skiriamas savitarnos kasų tobulinimui.

Nei pernai, nei šiemet didžiųjų prekybos tinklų veiklai koronaviruso pandemija netrukdo. Šiemet jie žada atidaryti dar daugiau parduotuvių ir priimti daugiau darbuotojų. Tačiau prekybos tinklų atstovai pastebėjo, kad pasikeitė pirkėjų įpročiai – jie nori apsipirkti greičiau ir saugiau. Todėl dar didesnis dėmesys bus skiriamas savitarnos kasų tobulinimui.

REKLAMA

Nors prekybos tinklai žada atidaryti daugiau parduotuvių ir priimti daugiau darbuotojų, tik du iš jų – „Maxima“ ir „Norfa“ įvardijo planus, susijusius su darbuotojų atlyginimų augimu.

Didins darbuotojų algas

„Maxima“ komunikacijos ir įvaizdžio departamento direktorė Ernesta Dapkienė teigė, kad prekybos tinklas 2021 metus pradėjo didindamas darbuotojų bazinius atlyginimus.

„Vertiname darbuotojų kasdienes pastangas, kurios sudėtingu Covid-19 pandemijos metu įgavo dar didesnę svarbą ir reikšmę. Jaučiame pareigą sąžiningai atsilyginti už kiekvieno darbuotojo indėlį, siekiant bendrų rezultatų. Atlyginimų fondui šįmet papildomai skirta beveik 8 mln. eurų. Teigiamus atlyginimo pokyčius pajus didžioji dalis parduotuvių, gamybos bei logistikos padalinių darbuotojai.

REKLAMA
REKLAMA

Be to, darbuotojams ir toliau bus mokamos skatinamosios premijos. Skatinamosios premijos nėra vienkartinės, tai yra kas mėnesį mokamas papildomas atlygis, kuris skiriamas už įdėtas papildomas pastangas ir kasdienio darbo rezultatus“, – komentavo prekybos tinklo atstovė.

REKLAMA

Kito prekybos tinklo „Norfa“ atstovas spaudai Darius Ryliškis tikino, kad darbuotojų atlyginimai auga kiekvienais metais.

„Jų augimas 2021 metais priklausys tiek nuo įmonės veiklos rezultatų, tiek ir nuo bendros ekonominės situacijos šalyje. Jei skaičiuotume darbo užmokestį be įmonės vadovų ir administracijos darbuotojų atlyginimų, drąsiai galiu teigti, kad mūsų prekybos tinklo darbuotojų atlyginimai būtų didžiausi kalbant apie visus prekybos tinklus.

Mūsų administracija yra labai nedidelė, įmonės vadovų atlyginimai menkai lemia bendrus bendrovės personalo darbo užmokesčio rodiklius“, – tikino prekybos tinklo atstovas.

REKLAMA
REKLAMA

Daugiau parduotuvių ir darbuotojų

D. Ryliškis, teigė, kad 2020 metus prekybos tinklas baigė valdydamas 150 prekybos centrų visoje Lietuvoje.

„Pernai bendrovė atidarė 8 naujus prekybos centrus. Taip pat 1 uždarė, o 9 prekybos centrus renovavo. Investicijos į parduotuvių tinklo plėtrą 2020 metais sudarė daugiau nei 20 mln. eurų.

Koronoviruso krizė nepaveikė „Norfos“ plėtros planų. Tinkamas parduotuvių tinklo plėtros planavimas yra svarbus sėkmingo darbo veiksnys aplinkoje, kurioje konkurencija nuolat aštrėja. Todėl 2021 m. planuoja atidaryti ir atnaujinti 15, į kurias ketina investuoti šiek tiek mažiau pinigų negu pernai – apie 15 mln. eurų“, – komentavo prekybos tinklo atstovas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kito prekybos tinklo „Rimi“ viešųjų ryšių vadovė Renata Keršienė teigė, kad šiais metais, tęsiant suplanuotą prekybos tinklo plėtrą – atidarant naujas parduotuves ir vystant elektroninę prekybą, bus didinamas ir darbuotojų skaičių.

„2021 metais planuojame priimti daugiau nei 400 naujų darbuotojų. Šiais metais atidarysime mažiausiai 12 naujų parduotuvių įvairiuose Lietuvos miestuose“, – teigė prekybos tinklo atstovė.

„Lidl Lietuva“ atstovė ryšiams su visuomene Lina Skersytė pažymėjo, kad šiais metais prekybos tinklas ir toliau vykdys savo plėtros planus, todėl darbuotojų skaičius tik didės.

Tuo metu prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė Vaida Budrienė tikino, kad plėtra vyks, tačiau darbuotojų skaičius gali išlikti panašus.

REKLAMA

Jos teigimu šiais metais naujų parduotuvių statybai ketinama skirti apie 10 mln. eurų, o jų atnaujinimui – apie 20 mln. eurų.

„Planuojame rekonstruoti 20 parduotuvių, atidaryti iki 10, o uždaryti kol kas neplanuojama nė vienos.

Atidarysime daugiau naujų parduotuvių, tad ieškosime ir daugiau darbuotojų. Kita vertus, optimizacijos ir efektyvaus valdymo procesai taip pat bus vykdomi, todėl darbuotojų skaičius turėtų išlikti panašus kaip ir šiais metais“, – pastebėjo prekybos tinklo atstovė.

Įrengs daugiau savitarnos kasų

V. .Budrienė tikino, kad šiemet bus skiriamas dėmesys skaitmeninių technologijų diegimui.

„Mokomės įdarbinti dirbtinį intelektą ir mašininį mokymąsi. Kitais metais tikimės paleisti darbo išteklių planavimo (DIP) projektą, kuris mums leis turėti parduotuvėse žmonių tiek, kiek reikia ir kada reikia, kad pirkėjai parduotuvėse apsipirktų kuo greičiau.

REKLAMA

Ir toliau investuosime į technologinius klientų aptarnavimo sprendimus. Tikrai plėsime ir savitarnos kasas“, – komentavo prekybos tinklo atstovė.

Pasak jos, saugumo nuo koronaviruso priemonės išliks tikrai dar ilgą laiką. Kokiu mastu tai bus, kol kas sunku prognozuoti, nes ir pandemijos dar pabaigos nematyti.

„Tačiau galvojame apie tolesnius žingsnius elektroninėje prekyboje, kuri ir po pandemijos bus svarbi mažmenos dalis. Pandemija parodė, kad pirkėjai nori apsipirkti turėdami kuo mažiau kontaktų ir greitai.

Stengsimės pateisinti šį jų lūkestį. Daug vilčių dedame į antrąjį metų pusmetį. Labai tikimės žmonių optimizmo, atsipalaidavimo, kad pagaliau viskas baigėsi ir visiems galima atsipūsti“, – komentavo prekybos tinklo atstovė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Prekybos tinklo „Maxima“ atstovė irgi pastebėjo, kad pandemijos metu dar labiau išpopuliarėjo tiek savitarnos kasų naudojimasis, tiek kiti savarankiško apsipirkimo sprendimai.

„Todėl ir toliau investuosime į klientų savarankiško apsipirkimo patirties gerinimą. Planuojame plėsti savarankiško pirkinių skenavimo technologijos „Scan&Go“ naudojimąsi.

Savitarnos kasų plėtra šįmet bus mažesnė, nes šiuo metu jau turime 944 savitarnos kasas visoje Lietuvoje ir praktiškai jos yra įrengtos visose mūsų parduotuvėse, kur yra laisvos vietos. Jau yra bandomi papildomi savitarnos kasų funkcionalumai“, – aiškino E. Dapkienė.

Anot jos, karantino metu populiarėja bekontaktis atsiskaitymo būdas ir aktyvesnis mobiliosios programėlės naudojimasis. Todėl planuojama tobulinti mobiliąją programėlę papildomais funkcionalumais ir galimybėmis.

REKLAMA

Prekybos tinklo „Lidl“ atstovė teigė, kad savitarnos kasos buvo pradėtos diegti pernai.

„Šiais metais tokių kasų diegimas bus plečiamas ir toliau. Šiuo metu savitarnos kasos veikia trijose parduotuvėse, o šį mėnesį tokio tipo kasos turėtų atsirasti ir dar keliose tinklo parduotuvėse. Savitarnos kasose įdiegta paprastai ir lengvai suprantama sistema, kuri pirkėjams leidžia greitai ir patogiai apsipirkti. Aiški paieškos sistema leidžia nesunkiai sistemoje susirasti perkamus vaisius, daržoves, kepinius ar riešutus.

Kasose taip pat įdiegtos funkcijos, kurios leidžia apsipirkti tvariau. Pavyzdžiui, perkant skirtingus kepinius, jų nebūtina dėti į atskirus maišelius. Visus kepinius galima dėti į vieną maišelį, o savitarnos kasoje tiesiog pasirinkti skirtingus kepinius, įvesti jų kiekį bei padėti ant svarstyklių. Išmaniosios savitarnos svarstyklės kepinių svorį apskaičiuoja automatiškai“, – komentavo prekybos tinklo atstovė.

REKLAMA

Naujovės savitarnos kasose

Prekybos tinklo „Rimi“ atstovė teigė, kad šiais metais bus didinamas savitarnos kasų skaičius. Jos bus įdiegtos šiemet planuojamose atidaryti naujose parduotuvėse, taip pat optimizuojamas jų išdėstymas jau veikiančiuose prekybos centruose.

„Viename iš „Rimi“ prekybos centrų savitarnos kasoje išbandoma „Machine learning“ technologija, pagalba savitarnos kasos mokosi atpažinti prekes pagal jų formą, išvaizdą. Naudojantis šia technologija pirkėjams nereikės patiems savitarnos kasos sistemoje ieškoti vaisių, daržovių, kepinių ir kitų prekių pavadinimų. Šias prekes atpažins išmani sistema.

Dar vienas praėjusiais metais įdiegtas naujas sprendimas – loterijos bilietų spausdinimo funkcija savitarnos kasose, klaipėdiečio kortelės pildymo funkcija Klaipėdoje veikiančių „Rimi“ parduotuvių kasose. Šiemet šią funkciją planuojame įdiegti ir pasiūlyti pirkėjams Kauno „Rimi“ prekybos centruose“, – naujoves vardijo R. Keršienė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Anot jos, praėjusiais metais parduotuvėse buvo įvestas saugumo standartas, kuris prekybos tinkle galioja nepriklausomai nuo epidemiologinės situacijos ir oficialių saugumo reikalavimų.

„Dezinfekcijos stotelės su priemonėmis tiek pirkėjams, tiek darbuotojams liks parduotuvėse ir epidemiologinei situacijai šalyje gerėjant, laisvėjant suvaržymams. Taip pat visose naujose parduotuvėse įrengiamos apsauginės sienelės kasose. Jos irgi liks situacijai Lietuvoje gerėjant.

Šiomis priemonėmis ir ateityje skatinsime pirkėjus rūpintis saugumu. Tai naujas poreikis, kurio pirkėjai šiuo metu reikalauja ir ateityje tikėsis iš prekybininkų“, – aiškino prekybos tinklo atstovė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų