REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Artėjant gyventojų pajamų deklaracijų startui už 2020-uosius metus, Valstybinė mokesčių inspekcija naujienų portalą tv3.lt supažindino su naujovėmis, kurios laukia gyventojų pildant deklaracijas. 

Artėjant gyventojų pajamų deklaracijų startui už 2020-uosius metus, Valstybinė mokesčių inspekcija naujienų portalą tv3.lt supažindino su naujovėmis, kurios laukia gyventojų pildant deklaracijas. 

REKLAMA

GPM susigrąžinimo vedlys

Nuo šių metų gyventojų pranešimai apie išlaidas (PRC912, toliau – pranešimas) už jiems 2020 ir 2021 m. suteiktas būsto, automobilio remonto ar nepilnamečių vaikų priežiūros paslaugas, pildomi paprastesniu būdu – vedliu. Vedliu pranešimas pildomas klausimų – atsakymų principu – tai greitesnis ir paprastesnis būdas, kuris per visą pildymo procesą gyventoją veda nuoseklia ir aiškia veiksmų seka.

Gyventojams, kurie suspės pateikti pranešimus iki 2021 m. vasario 15 d., pateikti duomenys bus perkelti į pajamų deklaraciją ir papildomai suvesti nieko nereikės. Peržiūrėti mokomąją medžiagą kaip pildyti pranešimą vedliu galima VMI „Youtube“ kanale Pranešimo PRC912 pildymo vedlys.

REKLAMA
REKLAMA

GMP pažymą EXCEL formatu

VMI, atsižvelgdama į buhalterių išsakytą pageidavimą, planuoja, kad gyventojų pajamų deklaravimo pažymą bus galimybė eksportuoti į EXCEL formato failą, kas suteiks galimybę lengviau tikrinti ir vertinti pažymoje pateiktus duomenis.

REKLAMA

Pavežėjų platformų teikiami duomenys

Nuo 2020 metų keleivių vežimo organizatoriai – pavežėjimo platformos, mokesčių administratoriui buvo įgalioti teikti duomenis apie jų paslaugomis besinaudojančius vežėjus ir šių už keleivių vežimą lengvaisiais automobiliais gaunamas pajamas. 

Tokiu būdu, preliminari pajamų deklaracija už 2020 metus bus papildyta ir šiais keleivių vežimo organizatorių pateiktais duomenimis.

Nauja EDS skiltis „Ataskaitos“

Šiemet Elektroninio deklaravimo sistemoje planuojama sukurti naują skiltį „Ataskaitos“, kurioje bus galimybė naudotis trimis ataskaitomis:

REKLAMA
REKLAMA

1. Mėnesinių ir metinės pajamų mokesčio deklaracijų ataskaita. Ataskaita skirta atitinkamų kalendorinių metų mėnesinių pajamų mokesčio deklaracijų (forma GPM313, toliau – GPM313 deklaracija) ir metinės gyventojams išmokėtų išmokų, priskiriamų A ir B klasės pajamoms, deklaracijos (forma GPM312, toliau – GPM312 deklaracija) duomenims sugeneruoti. 

Pateikus metinę GPM312 deklaraciją vykdomas automatinis duomenų sulyginimas su galiojančiomis to pačio mokestinio laikotarpio GPM313 deklaracijomis. Metinėje GPM312 deklaracijoje fiksuojamos klaidos dėl neatitikimų tarp apmokestinamųjų pajamų ir gyventojų pajamų mokesčio (GPM). Ši automatiškai veikianti priemonė buhalteriams ir įmonių vadovams signalizuoja apie nekokybiškai pateiktus duomenis metinėje ar mėnesinėse pajamų mokesčio deklaracijose.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Ataskaitos pagalba buhalteriai ir apskaitą tvarkantys asmenys vienoje vietoje galės peržiūrėti pateiktų deklaracijų duomenis bei lengviau rasti minėto sulyginimo metu identifikuotas klaidas, dėl kurių GPM312 deklaravimo piko metu VMI sulaukia nemažai paklausimų.

2. Nepateiktų / nepatikslintų deklaracijų ataskaita. Ataskaita skirta peržiūrėti privalomas, bet nepateiktas ar pateiktas su klaidomis, bet nepatikslintas deklaracijas. Vadovaujantis MAĮ 87 straipsniu, gyventojams grąžintina pajamų mokesčio suma yra grąžinama tik tada, kai yra pateiktos / patikslintos visos privalomos pateikti / patikslinti mokesčių deklaracijos ir (ar) dokumentai. 

REKLAMA

Gyventojų patogumui ataskaita bus pasiekiama ir iš vedliu pateiktos pajamų mokesčio deklaracijos (GPM311).

3. Pateiktų deklaracijų ir failų ataskaita. Ataskaita skirta peržiūrėti pateiktų deklaracijų ir deklaracijų failų sąrašus.

Svarbu paminėti, kad nepateiktų/nepatikslintų deklaracijų ir pateiktų deklaracijų ir failų ataskaitas bus galima naudoti tiek konkretaus mokesčių mokėtojo, tiek visų atstovaujamų mokesčių mokėtojų kontekste. 

Naudojantis ataskaitomis konkretaus mokesčių mokėtojo kontekste bus pateikiama informacija apie tą konkretų asmenį, tuo tarpu naudojantis ataskaita, kai dar nepasirinktas atstovas EDS, ataskaita pateiks duomenis apie visus atstovaujamus asmenis.

Naujienų portalas tv3.lt primena, kad preliminarios gyventojų pajamų deklaracijos įprastai būna suformuojamos VMI iki balandžio mėnesio, o po to VMi paskelbia tikslią datą, nuo kada gyventojai patys gali jas pildyti ir teikti. Įprastai VMI gyventojų pajamų deklaracijas reikia pateikti iki gegužės 1 d. 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų