REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Darbą pradėjus naujai Vyriausybei, pasigirsta vis daugiau siūlymų laisvinti prekybą alkoholiu. Vienas iš jų – atšaukti penkerius metus galiojantį prekybos alkoholiu degalinėse draudimą. Ekonomikos ir inovacijų ministrė pasiūlymo dėl ribojimų atšaukimo tiesiogiai neatmeta. Tuo metu buvęs sveikatos ministras jį laiko „labai keistu“.

Darbą pradėjus naujai Vyriausybei, pasigirsta vis daugiau siūlymų laisvinti prekybą alkoholiu. Vienas iš jų – atšaukti penkerius metus galiojantį prekybos alkoholiu degalinėse draudimą. Ekonomikos ir inovacijų ministrė pasiūlymo dėl ribojimų atšaukimo tiesiogiai neatmeta. Tuo metu buvęs sveikatos ministras jį laiko „labai keistu“.

REKLAMA

Praėjusio gruodžio viduryje, praėjus kelioms dienoms po naujos Vyriausybės patvirtinimo, Lietuvos naftos produktų prekybos įmonių (LNPPĮA) asociacijos prezidentė Daivutė Jokšienė Vyriausiajai tarnybinės etikos komisijai pateikė skaidrių teisėkūros procesų deklaraciją.

Joje nurodė, kad asociacijos užsakymu pradėjo lobistinę veiklą dėl Alkoholio kontrolės įstatymo pataisų. Ką norėtų pakeisti, didžiausius šalies degalinių tinklus vienijančios asociacijos vadovė įvardijo taip: 

REKLAMA
REKLAMA

„Alkoholio kontrolės įstatymo 18 str. 1 p. dabar galiojančių nuostatų, draudžiančių prekybą alkoholiniais gėrimais stacionarių degalinių parduotuvėse pakeitimo ir leidimo prekiauti degalinių parduotuvėse silpnais alkoholiniais gėrimais.“

REKLAMA

Deklaracijoje asmeniu, kuriam buvo siekiama daryti įtaką įvardijama Ekonomikos ir inovacijų ministerijos ministrė Aušrinė Armonaitė.

Siūlymą dėl prekybos alkoholiu draudimo degalinėse atšaukimo teikusios LNPPĮA prezidentė D. Jokšienė portalui tv3.lt penktadienį sakė kol kas negalinti plačiau komentuoti pasiūlymo priežasčių ir detalių. Daugiau informacijos asociacijos prezidentė sakė pateiksianti kitą savaitę.

Tiesa, dar 2015 metų pabaigoje, prieš pat prekybos alkoholiu degalinėse draudimo įsigaliojimą, naftos prekybos įmonių asociacijos prezidentė D. Jokšienė sakė, kad draudimas bendram alkoholio vartojimui esminio poveikio neturi, nes gėrimų yra įsigyjama kitur.

REKLAMA
REKLAMA

Anot jos, tokiu būdu degalinių parduotuvės yra diskriminuojamos, išskiriant jas iš kitų ūkio subjektų, jiems suteikiant nepagrįstą konkurencinį pranašumą.

Suinteresuota viena pusė

Tuo metu ekonomikos ir inovacijų ministrės A. Armonaitės patarėja Skaistė Barauskienė sako, kad ministrė nepatyrė lobistinių veiksmų.

Esą 2020 metų gruodį ministrės sekretoriatas iš tiesų gavo LNPPĮĄ prezidentės D. Jokšienės kvietimą susitikti, tačiau „minimo susitikimo niekada nėra buvę“, todėl ministrei nebuvo daryta lobistinė įtaka ir ji nedeklaravo ją patyrusi.

Kaip vertina, pritaria ar nepritaria tokiam LNPPĮĄ siūlymui, ministrė tiesiai neatsakė – to nei paneigė, nei patvirtino.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Šiuo metu tai nėra prioritetinis klausimas. Ministrei svarbiausias klausimas šiuo metu yra pagalba karantino suvaržytam verslui ir darbuotojams“, – portalui sakė ministrės patarėja S. Barauskienė.

Aušrinė Armonaitė (nuotr. Fotodiena/Justino Auškelio)

Ministrės pozicija dėl alkoholio prekybos degalinėse išlieka neaiški, tačiau anksčiau politikė yra ne kartą pasisakiusi dėl alkoholio prekybos ribojimų atšaukimo.

Pavyzdžiui, dar 2017 metais A. Armonaitė Seime registravo įstatymo pataisų projektą, kuriame siūlė asmenims nuo 18 metų leisti savarankiškai įsigyti lengvo, iki 13 proc. stiprumo alkoholio.

„O parduotuvėse benzinu galima prekiaut?“

Seimo narys, buvęs Sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga sako, kad toks siūlymas – labai keistas.

REKLAMA

„Šio siūlymo tikrai nesuprantu, lygiai kaip nesupratau siūlymų kai kurių kolegų sekmadienį ilginti prekybos alkoholiu laiką. Prekybos alkoholiu taškų plėtimas didina jo prieinamumą, o prieinamumo didinimas, na, prieštarauja pačiam alkoholio įstatymo tikslui“, – mintimis apie verslo siūlymą dalijasi A. Veryga.

A. Veryga sako manantis, kad tokio siūlymo įteisinimas „būtų labai didelė klaida“.

„Tai jeigu šitos [ribojimo] priemonės davė efektą, jeigu vartojimas sumažėjo, sumažėjo mirtingumas, aš nesuprantu, koks tikslas yra vėl jį didinti, kam taip daryti“, – sako A. Veryga.

Aurelijus Veryga (nuotr. Fotodiena/Justino Auškelio)

Seimo narys nesutinka su tuo, kad verslas dėl alkoholio prekybos degalinėse ribojimo gali jaustis diskriminuojamas.

REKLAMA

„O parduotuvėse benzinu galima prekiaut? Žinot, tai „Maxima“ gali sakyti, kad ji yra diskriminuojama – kodėl ten negalima į kanistrus, pavyzdžiui, benzino pilstyti?

Degalinė vis tiek yra labai specifinė vieta – jos pirminė idėja ir nebuvo parduotuvė, tai buvo vieta įsigyti degalams, o ne kitiems „degalams“. Tai aš čia tikrai nesuprantu, kodėl jie galėtų jaustis diskriminuojami“, – prideda A. Veryga.

Naujenų portalas tv3.lt primena, kad draudimas prekiauti alkoholiu Lietuvos degalinėse buvo priimtas dar 2011-aisiais, o po 4 metų pereinamojo laikotarpio, 2016-ųjų sausio 1 dieną, šalies degalinėse neliko jokio alkoholio.

Siūlymą Ekonomikos ir inovacijų ministrei pateikusi LNPPĮA vienija penkias Lietuvos naftos produktais prekiaujančias įmones, valdančias automatinių degalinių ir degalinių su parduotuvėmis tinklus: UAB „Baltic Petroleum“, UAB „Circle K Lietuva“, UAB „Neste Lietuva“, UAB „Orlen Baltics Retail“ bei UAB „Viada LT“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų