REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Jau visai netrukus keisis Pridėtinės vertės mokesčio (PVM) įstatymas, kuriuo Seimas panaikino lengvatą mažesnėms siuntoms iš trečiųjų šalių. 

Jau visai netrukus keisis Pridėtinės vertės mokesčio (PVM) įstatymas, kuriuo Seimas panaikino lengvatą mažesnėms siuntoms iš trečiųjų šalių. 

REKLAMA

Jei, pavyzdžiui, po liepos 1-osios sulauksite siuntos iš Kinijos, kuri kainavo 1 eurą, siunta pabrangs iki 1,21 euro, mat bus pritaikytas PVM. Todėl norintiems nemokėti PVM už siuntas iš trečiųjų šalių, užsisakyti jas vertėtų gerokai anksčiau, kad siuntos spėtų atkeliauti iki liepos 1-osios. 

Nors, Lietuvos pašto duomenimis, didžiausias srautas iš trečiųjų šalių ateina būtent iš Kinijos, tačiau siuntos brangs ne tik siunčiant iš jos. Trečiosiomis šalimis laikomos visos valstybės, kurios nėra Europos Sąjungoje. 

„Smulkioms siuntoms taikyta importo PVM lengvata, įgyvendinant ES mastu priimtą PVM direktyvos pakeitimą, naikinama visose ES valstybėse narėse.

REKLAMA
REKLAMA

Pagrindinis tikslas – suvienodinti apmokestinimo sąlygas pardavėjams iš ES ir trečiųjų šalių, nes ES įmonės turi taikyti PVM, nepaisant parduodamų prekių vertės, kas lemia jų nepalankią konkurencinę padėtį“, – kiek anksčiau aiškino Finansų ministerija.

REKLAMA

Ji taip pat informavo, teikiant PVM direktyvos pakeitimą, buvo atlikti Europos Komisija užsakymu  – „Ernst & Young“ studijoje pateiktais vertinimais 2015 m. ES mastu ši lengvata buvo  pritaikyta 144 mln. siuntų. Dėl šios lengvatos 2015 m. ES mastu galėjo būti negauta iki 1 mlrd. eurų mokesčio.

Lietuvos paštas yra paaiškinęs, kad minėta direktyva buvo inicijuota įvertinus, kad trečiosios šalys neretai „gudrauja“ ir nenurodo realių siuntos verčių. Todėl ES šalys dėl nesumokėtų mokesčių praranda milijonus, o sugaudyti kiekvieną siuntą yra itin sunku. Mat jų per vieną paskirstymo centrą per dieną prasisuka milijonai. 

Siekiant įgyvendinti numatomus pakeitimus, Lietuvos paštas kartu su Muitine diegia automatizuotą mokesčių mokėjimo sistemą, tam, kad gyventojams, kurie siųsis siuntas iš trečiųjų šalių, nereikėtų kiekvieną kartą pildyti siuntos deklaracijos. Esą tai padarys automatizuotos sistemos.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų