REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Kiekvienam gimusiam vaikui ar įvaikintam vaikui, neatsižvelgiant į tai, ar jam gimus vienkartinė išmoka jau buvo išmokėta, būtų skiriama 250 bazinių socialinių išmokų dydžio (10 tūkst. eurų) vienkartinė išmoka.

Kiekvienam gimusiam vaikui ar įvaikintam vaikui, neatsižvelgiant į tai, ar jam gimus vienkartinė išmoka jau buvo išmokėta, būtų skiriama 250 bazinių socialinių išmokų dydžio (10 tūkst. eurų) vienkartinė išmoka.

REKLAMA

Tokia pat išmoka būtų skiriama ir vaikui, kuriam globa nustatyta šeimoje ar šeimynoje, iki jam sukaks pusantrų metų, jeigu ši išmoka nebuvo išmokėta jam gimus ar pirmą kartą nustačius globą. 

„Jokių konkrečių ir apčiuopiamų siūlymų, kaip skatinti gimstamumą Lietuvoje, iš šios Vyriausybės neišgirdau. Žodžiais sotus nebūsi, juk tėvai, kurie jaučiasi finansiškai saugūs, drąsiau planuos turėti daugiau vaikų. Taip, siūloma išmoka yra tikrai nemaža, tačiau tai yra būtina norint išsaugoti valstybę ir didinti mūsų piliečių skaičių“, – teigia parlamentaras A. Guoga. 

Pastarąjį ketvirtį amžiaus Lietuvos demografinė raida labai pasikeitė ir ne į gerąją pusę. Gyventojų skaičius sparčiai mažėjo, vien tik 2010-2019 m. jis sumažėjo daugiau nei dešimtadaliu. Gimstamumas ir ilgesnė tikėtina gyvenimo trukmė keičia Lietuvos gyventojų amžiaus piramidę: sparčiai mažėja vaikų, jaunimo ir vidutinio amžiaus gyventojų. 

REKLAMA
REKLAMA

„Darbingo amžiaus žmonių dalis Lietuvoje mažėja, o pensinio amžiaus žmonių skaičius didėja. Artimiausiais dešimtmečiais vyresnio amžiaus žmonių dalis, palyginti su visu gyventojų skaičiumi, labai padidės dėl išaugusio sveikatos priežiūros paslaugų prieinamumo, kokybės, plečiamo slaugos paslaugų spektro ir kt. Todėl darbingo amžiaus žmonėms tenkanti našta padidės, nes jie turės padengti socialines išlaidas, kad senėjanti visuomenė galėtų naudotis įvairiomis paslaugomis“, – sako projekto iniciatorius. 

REKLAMA

Praėjusiais metais Lietuvoje gimė 24,1 tūkst. kūdikių, prieš 20 metų gimusių vaikų skaičius siekė 34 100. Vaikų iki 15 metų skaičius per pastaruosius ketverius metus nemažėjo tik aštuoniose savivaldybėse iš šešiasdešimties, o jų gausėjo tik dviejuose didžiuosiuose miestuose – Vilniuje ir Klaipėdoje. 

Nors emigracija per pastaruosius kelerius metus sulėtėjo, tačiau Lietuva yra tarp sparčiausiai pasaulyje nykstančių šalių. 

Jungtinės Tautos reguliariai skelbia demografines prognozes, įvertinančias, kaip keisis žemės gyventojų skaičius per kelis dešimtmečius. „Financial Times“ išrikiavo 20 šalių, kuriose žmonių iki 2050 metų, vertinant procentais, labiausiai sumažės. Lietuva šiame sąraše užimą antrąją vietą. 

„Skaičiai iškalbingi – galime kiek nori dangstytis deklaracijomis ir skambiais šūkiais, tačiau kol Lietuvos šeimos nesijaus finansiškai saugios ir stabilios, tol šalis sparčiai nyks“, – teigia A. Guoga.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų