REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Trečiadienį Seimas galutinai priėmė „Sodros“ biudžeto ir su juo susijusių teisės aktų projektus. Naujoji Vyriausybė žadėjo, kad 100 proc. bus kompensuojamas darbuotojų atlyginimas iki 2 minimalių algų, tačiau galiausiai šis pažadas nebus įgyvendintas.

Trečiadienį Seimas galutinai priėmė „Sodros“ biudžeto ir su juo susijusių teisės aktų projektus. Naujoji Vyriausybė žadėjo, kad 100 proc. bus kompensuojamas darbuotojų atlyginimas iki 2 minimalių algų, tačiau galiausiai šis pažadas nebus įgyvendintas.

REKLAMA

Už Užimtumo įstatymo pataisas balsavo 122 Seimo nariai, balsavusių prieš nebuvo, o susilaikė – 3.

Dabar už darbuotojus, kurie dėl karantino ar ekstremalios padėties išėjo į prastovą, darbdaviams mokama iki 90 proc. bet ne daugiau, kaip 1,5 minimalios mėnesinės algos (MMA) dydžio subsidija darbo užmokesčiui.

Vos patvirtinta Ingridos Šimonytė Vyriausybė šią priemonę pasiūlė pakeisti ir mokėti 100 proc., bet ne daugiau kaip 2 MMA subsidiją.

„Siekiame, kad darbdaviui mokamos subsidijos darbo užmokesčiui dydis būtų siejamas su iki karantino darbuotojui priskaičiuotu darbo užmokesčiu. Juk yra šeimų, kuriose dirba ir šeimą išlaiko tik vienas iš tėvų. Tokiu atveju per prastovas visai šeimai tenka gyventi tik iš minimalios mėnesinės algos.

REKLAMA
REKLAMA

Manome, kad dukart didesnės prastovų išmokos padės šeimoms bent šiek tiek lengviau pragyventi šį sudėtingą visiems mums laikotarpį“, – visai neseniai pasiūlymą argumentavo socialinės apsaugos ir darbo ministrė Monika Navickienė.

REKLAMA

Seime po svarstymo tokiam pasiūlymui buvo pritarta. Tačiau trečiadienį ryte Seimo nariai Mindaugas Lingė, Linas Kukuraitis, Mykolas Majauskas ir Tomas Tomilinas registravo pasiūlymą, kad po svarstymo jau priimtas projektas dar būtų pataisytas ir vėl būtų grįžta prie 1,5 MMA maksimalios subsidijos dydžio.

Galiausiai visas Seimas tokiai nuostatai ir pritarė. Tiesa, subsidijos dalies iki 100 proc. padidinimas liko.

Kadangi kitais metais MMA didėja iki 642 eurų neatskaičius mokesčių, tad 1,5 MMA subsidijos už darbuotojus bus 963 eurai.

Be kita ko, M. Lingės iniciatyva atsirado ir papildomas kontrolės mechanizmas.

Valstybinei darbo inspekcijai nustačius, kad užimtas asmuo, kurio darbdaviui buvo paskirta ir mokama subsidija darbo užmokesčiui dirbo prastovos metu, darbdavys ne tik privalės grąžinti visą gautą subsidiją, bet ir negalės metus dalyvauti remiamojo įdarbinimo, darbo vietų steigimo (pritaikymo) subsidijavimo, vietinių užimtumo iniciatyvų projektų įgyvendinimo priemonėse.

REKLAMA
REKLAMA

Įstatymo pakeitimais taip pat nuspręsta toliau mokėti darbo paieškos išmoką, tačiau keisis jos gavimo sąlygos. Ši išmoka bus skiriama tik tiems darbuotojams, kurie darbo neteko ne anksčiau kaip 3 mėn. iki ekstremalios situacijos ar karantino paskelbimo.

Be to, darbo paieškos išmokos negalės gauti asmenys, kurie turi teisę gauti nedarbo socialinio draudimo išmokas ar kai jos mokėjimo laikotarpis asmens kreipimosi į Užimtumo tarnybą metu yra pasibaigęs.

Nutraukus karantiną ar ekstremalią situaciją, po 1 mėnesio nutrūks ir šios išmokos mokėjimas. Kitais metais darbo paieškos išmoka sieks 212 eurų per mėnesį.

Kaip skelbia Finansų ministerija, šalies biudžete numatyta apie 573 mln. eurų, skirtų ligos (nedarbingumo) išmokoms, subsidijoms prastovų metu, išmokoms tiek dirbantiems savarankiškai, tiek ir dar ieškantiems darbo. 2021 m. subsidijoms numatyta 180 mln. eurų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų