REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Seime – siūlymas sumažinti išmokas už prastovas

papildyta 11.53 val.

Seimo valdantieji ir opozicija siūlo kiek sumažinti Vyriausybės pasiūlytas maksimalias subsidijas už darbuotojų prastovas per karantiną.  

Seimo valdantieji ir opozicija siūlo kiek sumažinti Vyriausybės pasiūlytas maksimalias subsidijas už darbuotojų prastovas per karantiną.  

REKLAMA

Maksimalią subsidiją siūloma sumažinti nuo Ministrų kabineto numatytų dviejų minimalių mėnesio algų (1284 eurų) iki pusantros MMA (963 eurų).   

Tokiai pataisai trečiadienį pritarė Seimo Socialinių reikalų ir darbo komitetas. 

Jo pirmininko konservatoriaus Mindaugo Lingės teigimu, tokį sprendimą lėmė finansinės valstybės galimybės. Pasak jo, subsidijoms 2021 metų valstybės biudžete dabar numatyta 180 mln. eurų. 

„Turime ribotus išteklius, nežinome, kiek tęsis karantinas. Kad neįvyktų išsprogdinimai numatytų biudžetų ir lėšų, norime, kad subsidijų ir gavėjų ratas, ir dydis išlaikytų valstybės galimybes“, – komiteto posėdyje trečiadienį teigė jis.

Tokias Užimtumo įstatymo pataisas registravo konservatoriai Mindaugas Lingė ir Mykolas Majauskas bei „valstiečiai“ Linas Kukuraitis ir Tomas Tomilinas.  

REKLAMA
REKLAMA

Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos Socialinio draudimo skyriaus vedėjas Vaidotas Kalinauskas teigė, kad ministerija pritaria tokiam siūlymui.  

REKLAMA

Darbdaviams nuo kitų metų būtų kompensuojama visa (100 proc.) prastovų metu darbuotojui priskaičiuota alga, tačiau ne daugiau nei 1,5 MMA. Subsidijas ketinama mokėti dar vieną mėnesį po to, kai baigsis karantinas. 

Taip pat siūloma toliau mokėti 212 eurų darbo paieškos išmoką, tačiau tik darbuotojams, apribotos veiklos įmonėse dirbusiems iki karantino ir atleistiems jo metu. Seimo narių siūlymu į šią išmoką galės pretenduoti ir darbo netekę ne anksčiau kaip tris mėnesius iki karantino paskelbimo.  

Vyriausybė yra pritarusi, kad darbo paieškos išmoka nebūtų skiriama studentams, profesinių mokyklų mokiniams, kurie Užimtumo tarnyboje registravosi tik dėl šios išmokos. 

REKLAMA
REKLAMA

Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos skaičiavimais, 2021 metais subsidijoms 170,7 tūkst. į prastovas išleistų darbuotojų reikėtų 202,2 mln. eurų, dar 28,4 mln. eurų – darbo paieškos išmokoms 35,5 tūkst. žmonių. M. Lingė sakė, kad pritarus naujai pataisai, pastarųjų skaičius išaugtų dar 8 tūkst.  

Išmoką gautų ir savarankiškai dirbę žmonės, kurie nebegali tęsti veiklos.  

Lapkritį Vyriausybei paskelbus karantiną, nedarbas viršijo 16 proc.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų