REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Išnaudodami progą prieš griežtesnių karantino apribojimų įsigaliojimą, gyventojai ir toliau masiškai keliauja į prekybos centrus, daugelyje vietų susiformavo automobilių spūstys. Tuo metu policija perspėja – patikrinimai prekybos vietose vyks jau šįvakar.

Išnaudodami progą prieš griežtesnių karantino apribojimų įsigaliojimą, gyventojai ir toliau masiškai keliauja į prekybos centrus, daugelyje vietų susiformavo automobilių spūstys. Tuo metu policija perspėja – patikrinimai prekybos vietose vyks jau šįvakar.

REKLAMA

Kiek anksčiau antradienio popietę vairuotojai skundėsi dėl susiformavusių automobilių spūsčių prie prekybos centrų.

Reaguodamas į esamą padėtį, policijos generalinis komisaras Renatas Požėla teritorinių policijos įstaigų vadovams pavedė atlikti kontrolinius prekybos centrų patikrinimus, fiksuoti pažeidimus ir spręsti klausimą dėl atsakomybės taikymo prekybos centrų administracijos darbuotojams, pranešė policijos atstovai.

„Akivaizdžiai matome, kad kai kurie prekybos centrai nesugeba užtikrinti karantino reikalavimų laikymosi, nuolat gauname tai patvirtinančios informacijos iš gyventojų. Todėl šalies policijos pareigūnai dar šiandien apsilankys savo teritorijose esančiuose prekybos centruose ir fiksuos, kaip laikomąsi numatytų reikalavimų.

REKLAMA
REKLAMA

Negalime neraguoti, matydami automobilių spūstis prekybos centrų aikštelėse ir žmonių srautus parduotuvėse, netinkamai dėvinčius apsaugos priemones“, – kalbėjo R. Požėla. 

REKLAMA

Parduotuves užplūdo pirkėjai

Prekybos centro „Akropolis“ atstovai informuoja, kad pirkėjų skaičius fiksuojamas išties didesnis nei įprastai, be to, priduriama, kad jeigu prireiks, lankytojų srautai bus ribojami. 

„Nuo rytojaus uždarant ne pirmo poreikio prekių parduotuves prekybos ir pramogų centruose „Akropolis“ Vilniuje, Klaipėdoje ir Šiauliuose, sulaukiame kiek daugiau pirkėjų nei įprastai šiomis dienomis. Be išimties ir toliau užtikriname maksimalų saugumą – vaizdo kamerų bei srautų monitoringo pagalba atidžiai stebime klientų srautus tiek prie įėjimų, tiek ir viduje, užtikrinant reikalavimo dėl pirkėjams tenkančio minimalaus prekybinio ploto laikymąsi. Tam pasitelktas didesnis nei įprasta apsaugos bendrovės darbuotojų skaičius.

REKLAMA
REKLAMA

Viduje esame nusistatę netgi griežtesnę ribą, nei pagal šiuo metu galiojančius LR Vyriausybės reikalavimus: vienu metu Vilniaus „Akropolyje“ gali būti ne daugiau kaip 2,5 tūkst. žmonių, Klaipėdoje – 2050, Šiauliuose – 1,2 tūkst. Jeigu prireiks – ribosime srautus. Tačiau atsižvelgus į dabartinę situaciją matyti, kad papildomų vidinių ribojimų neturėtų prireikti, nes lankytojų skaičius neviršija nusimatytos ribos.

Šiandien dar taip pat galioja apribojimai automobilių stovėjimo aikštelėse: transportui čia šiuo metu palikta penktadalis vietų, neskaičiuojant skirtų darbuotojams. Reguliuoti eismą aikštelėse bei padėti klientams rasti laisvą vietą padeda ir laikinai pasamdyti darbuotojai“, – kalbėjo „Akropolis Group“ komunikacijos departamento vadovas Dominykas Mertinas

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kaip naujienų portalui tv3.lt teigė „Rimi“ tinklo atstovė Renata Keršienė, pirkėjų skaičius tiek pirmadienį, tiek ir antradienį pastebimas kur kas didesnis nei įprastai.

„Parduotuvėse, ypač esančiuose dideliuose prekybos ir pramogų centruose, tiek vakar, tiek šiandien pirkėjų apsiperka daugiau.

Didesniam pirkėjų skaičiui šiomis dienomis ir likusią savaitę iki švenčių „Rimi“ yra pasiruošusi. Pirkėjų srautai yra prižiūrimi, skaičiuojant užduodamų dezinfekuotų pirkinių krepšelių ir vežimėlių skaičių. Dalyje prekybos centrų šiuo tikslu papildomai pasitelkiamos apsaugos darbuotojų paslaugos. 

Tos pačios priemonės ir nuo rytojaus bus taikomos tinklo parduotuvėse, pirkėjams užtikrinant po 15 kv. metrų ploto, taip pat raginant juos laikytis saugių atstumų ir visų kitų būtinų bei rekomenduojamų saugumo reikalavimų“, – kalbėjo R. Keršienė.

REKLAMA

Išaugusį pirkėjų skaičių pastebi ir „Norfos“ prekybos centro atstovai.

„Parduotuvėse, esančiose Vilniaus teritorijoje, žmonių skaičius padidėjo, palyginus su įprastais pirmadieniais. Reiškia, žmonės sureagavo į karantino paskelbimą.

Saugumo reikalavimai parduotuvėse išliks tokie patys, kokie ir buvo iki šiol“, – kalbėjo parduotuvių tinklo atstovas Darius Ryliškis.

Staigaus pirkėjų srauto kai kur neužfiksavo

Prekybos tinklo „Maxima“ komunikacijos ir įvaizdžio departamento direktorė Ernesta Dapkienė teigė, kad pirmadienį pirkėjų srautas, palyginus su praėjusių metų laikotarpiu, buvo mažesnis.

„Pirmadienį, pirkėjų srautas buvo 23 proc. mažesnis lyginant su atitinkamu laikotarpiu pernai. Nuo trečiadienio įsigaliosiant sugriežtintoms karantino laikymosi sąlygoms maisto prekių parduotuvės ir toliau dirbs, todėl žmonėms nėra būtinybės skubėti jose apsipirkti. 

REKLAMA

Nuo pavasarinio karantino yra susiformavę nauji pirkėjų įpročiai: žmonės maisto prekių parduotuvėse lankosi rečiau, bet vienu sykiu įsigyja daugiau maisto produktų ir kitų reikalingų prekių, kad jų pakaktų ilgesniam laikui. 

Į „Maxima“ parduotuves įeinančių pirkėjų srautai ir toliau bus stebimi bei reguliuojami, laikantis Vyriausybės reikalavimo, kad vienam pirkėjui užtikrinta būtų ne mažiau 15 kv. m. ploto. Srautus stebi ir juos reguliuoja apsaugos darbuotojai. Taip pat papildomai srautų ribojimui taikome pirkinių krepšelių ir vežimėlių principą“, – teigė E. Dapkienė.

Be to, prekybos tinklo atstovė prašo pirkėjų supratingumo, jeigu patekti į parduotuvę dėl didelio srauto žmonių nepavyktų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Labai prašome klientų pakantumo ir supratingumo, jeigu apsaugos darbuotojai paprašys laikinai palaukti ir neiti į parduotuvę, kol joje nesumažės lankytojų.

Saugi darbo aplinka ir saugus apsipirkimas klientams yra pagrindinis mūsų prioritetas, todėl palaikome itin sugriežtintus higienos reikalavimus: reguliariai yra dezinfekuojami pirkinių vežimėliai ir krepšeliai bei kiti įvairūs paviršiai, parduotuvių vėdinimui yra padidinta šviežio oro cirkuliacija.

Pirkėjams yra galimybė dezinfekuoti rankas, naudotis vienkartinėmis pirštinėmis bei informacijos kasose paprašius nemokamai gauti apsauginę veido kaukę. Saugius atstumus prie kasų ir vitrinų žymi specialios linijos, o pastebėję žmonių susibūrimus tiesiogiai ar per garsiakalbius prašome laikytis atstumo“, – teigė ji.

REKLAMA

Tuo metu prekybos tinklo „Iki“ tinklo atstovai taip pat tikina, kad pirmadienį, likus porai dienų iki sugriežtinų karantino priemonių įsigaliojimo, prekybos tinkle staigaus pirkėjų srauto augimo nebuvo fiksuojama, o pirkėjai elgėsi sąmoningai ir racionaliai.

Ragina nesilankyti parduotuvėse be reikalo

Be to, „Iki“ komunikacijos vadovė Vaida Budrienė gyventojus ragina neskubėti lėkti į parduotuves, nes, net ir sugriežtinus karantino sąlygas, pirkėjams galimybė įsigyti prekių išliks. 

„Sutelkiame dėmesį į veiksmus, kurie galėtų prisidėti prie viruso plitimo stabdymo, tačiau taip pat dedame visas pastangas, kad užtikrintume efektyvų ir nenutrūkstamą prekių tiekimą gyventojams. Suprantame jiems kylančius iššūkius, kai tenka derinti darbą iš namų ir buities darbus bei pasiruošti artėjančioms šventėms. Mūsų tiekimo grandinė yra tvirta.

REKLAMA

Skatiname gyventojus į apsipirkimą žiūrėti atsakingai, nesilankyti prekybos vietose be reikalo. Taip pat rekomenduojame planuoti savo pirkinius ir pirkti tai, ko reikia ir kiek reikia. Nebūtina pirkti tam tikrų prekių didesniais kiekiais, nes tiekėjai prekes tiekia pagal planą, o mūsų darbuotojai nuolat pildo parduotuvių lentynas“, – teigė V. Budrienė. 

„Lidl Lietuva“ atstovė ryšiams su visuomenė Lina Skersytė tikina, kad situacija prekybos vietose bus panaši kaip vakar – pirkėjų srautas gali būti intensyvesnis.

„Reguliuojame pirkėjų srautą, kad būtų užtikrinamas bent 15 kv. m. vienam pirkėjui reikalavimas. Pastebėjome, kad vakar šis reguliavimas vyko intensyviau, nes srautai pasiskirstė per visą dieną. Tikėtina, kad situacija šiandien bus panaši, tačiau esame tam pasirengę. Srautus reguliuoja apsaugos darbuotojai, kur reikia esame pasamdę jų papildomai“, – teigė ji.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tuo metu prekybos tinklo „Panorama“ atstovai teigia, kad maisto prekyba užsiimančios parduotuvės ir toliau tęs savo  veiklą.

„Vyriausybės priimtą sprendimas dėl karantino sugriežtinimo suprantamas, padėtis šalyje sunki. Jam jau buvome pasiruošę, nes tokią pačią situaciją išgyvenome ir pirmojo karantino metu. Nuo trečiadienio, kaip ir numato nauji ribojimai, prekybos centre liks dirbti visos maisto prekybos bei paslaugų vietos, kurioms leidžiama tęsti veiklą.  Maistą, gėrimus išsinešti kviečiame užsisakyti iš daugiau nei 20 veikiančių kavinių ir restoranų. 

Lankytojų srautai yra kontroliuojami, užtikrinamos visos saugumo priemonės bei reikalavimai. Taip pat toliau nuosekliai laikomės visų kitų anksčiau pasitelktų saugumo priemonių“, – komentavo rinkodaros vadovė E. Ušinskienė

REKLAMA

Policija dar kartą kreipiasi į žmones, ragindami susilaikyti nuo nereikalingo apsilankymo prekybos centruose, o prekybos centrų administracijų prašo užtikrinti karantino reikalavimų laikymąsi.

Naujienų portalas tv3.lt primena, kad išimtys toliau tęsti prekybinę veiklą numatomos parduotuvėms, kurių pagrindinė veikla yra maisto, veterinarijos, vaistinių, optikos prekių ir ortopedijos techninių priemonių pardavimas.

Taip pat maistu bus galima prekiauti turgavietėse ir kitose viešose prekybos vietose. Apribojimas netaikomas internetinei prekybai ir kai prekės pristatomos fiziniams ir juridiniams asmenims ar atsiimamos atsiėmimo punktuose.

REKLAMA

Parduotuvės, kurių veikla nedraudžiama, privalo užtikrinti bent 15 kv. m prekybos plotą vienam lankytojui arba užtikrinti, kad vienu metu nebūtų aptarnaujamas daugiau nei vienas asmuo.

Portalas tv3.lt išsamiai aprašė, kokie apribojimai galios karantino metu. Su draudimų sąrašu galite susipažinti čia.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų