REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Augant mokesčių mokėtojų pinigais finansuojamo Nacionalinis radijo ir televizijos (LRT) biudžetui, auga ir LRT vadovų algos. Po LRT Tarybos posėdžio tapo aišku, kad visuomeninio transliuotojo vadovų algos kitais metais didės beveik trečdaliu.

Augant mokesčių mokėtojų pinigais finansuojamo Nacionalinis radijo ir televizijos (LRT) biudžetui, auga ir LRT vadovų algos. Po LRT Tarybos posėdžio tapo aišku, kad visuomeninio transliuotojo vadovų algos kitais metais didės beveik trečdaliu.

REKLAMA

Pasak protokolo, posėdyje Tarybos pirmininkas Liudvikas Gadeikis priminė jos nariams, kad Audito ir strateginio planavimo darbo grupė jau ne kartą kėlė klausimą, kad LRT generalinės direktorės Monikos Garbačiauskaitės-Budrienės atlyginimas esą seniai nebeatitinka rinkos tendencijų.

„Šiuo metu generalinio direktoriaus atlyginimas siekia 61,7 proc. rinkos medianos, o pavaduotojo – tik 56,4 proc. rinkos medianos. Tuo metu žemesnės grandines darbuotojų atlyginimai didele dalimi įtelpa ar net viršija rinkos medianą“, – posėdyje aiškino L. Gadeikis.

Atlyginimas augs beveik trečdaliu

Mediana yra vidurinis skaičių sekos dydis. Pavyzdžiui, jeigu ją sudaro skaičiai 2, 3, 4, 5 ar 6 tūkst. eurų, tai čia mediana būtų 4 tūkst. eurų. Mediana skiriasi nuo vidutinio atlyginimo ar jų vidurkio, kuris skaičiuojamas bendrą atlyginimų sumą padalijus iš darbuotojų skaičiaus.

REKLAMA
REKLAMA

„Nuo 2018 m. sausio 1 d. vidutinis pareiginis darbo užmokestis LRT padidėjo 39,4 proc. Atsižvelgdamas į tai LRT Tarybos siekis turėtų būti priartinti administracijos vadovybės atlyginimus prie 80 proc. rinkos medianos“, – argumentavo pirmininkas.

REKLAMA

Esą Taryba LRT generalinio direktoriaus atlyginimo klausimą pastarąjį kartą peržiūrėjo 2017 m. ir nuo 2018 m. sausio 1 d. padidino pagal vidutinio darbo užmokesčio pokytį Lietuvoje.

Remdamasis Statistikos departamento ir „Sodros“ duomenimis, L. Gadeikis svarstė: „galima dalyti prielaidą, kad per 2018–2020 metus vidutinis darbo užmokestis Lietuvoje bus padidėjęs apie 26 proc. Pakėlus generalinio direktoriaus atlyginimą iki 6950 eurų, būtų pasiekta 77,9 proc. rinkos mediana.“

Šie argumentai, panašu, įtikino visus Tarybos narius. Jie vienbalsiai nusprendė, kad toks ir bus M. Garbačiauskaitės-Budrienės pareiginis darbo užmokestis. Be to, Taryba nusprendė, kad jos pavaduotojo Gyčio Oganausko pareiginis darbo užmokestis kitais metais sudarys 90 proc. direktorės algos.

REKLAMA
REKLAMA

Kaip skelbiama 2019 m. LRT finansinėje ataskaitoje, per praėjusius metus generalinės direktorės bazinis atlyginimas buvo 64,6 tūkst. eurų, o jos pavaduotojo – 56 tūkst. eurų, neatskaičius mokesčių.

Tarybai patvirtinus naują darbo užmokestį, per visus 2021 m. direktorė gaus 83,4 tūkst. eurų pareiginės algos – tai yra 29 proc., arba 18,8 tūkst. daugiau nei gauna dabar, be to, kasmet ji bus indeksuojama atsižvelgiant į vidutinio darbo užmokesčio pokyčius. Direktorės pavaduotojo metinė alga bus per 75 tūkst. eurų – 33 proc., arba 19 tūkst. eurų didesnė nei dabartinė.

Buvo išmokėtos ir premijos

Vis dėlto tai tik pareiginis darbo užmokestis. Kaip skelbiama minėtoje ataskaitoje, per praėjusius metus M. Garbačiauskaitei-Budrienei papildomai dar buvo išmokėta 5,7 tūkst. eurų, o jos pavaduotojui – 4,9 tūkst. eurų. Už pasiektus praėjusių metų rezultatus jiedu ir LRT departamentų vadovai gavo dar po 1 atlyginimo dydžio premiją.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Net ir padidinus direktoriaus ir jos pavaduotojo atlyginimus, per metus jie uždirbs veikiausiai mažiau nei Interneto departamento vadovas Ričardas Baltaduonis (per 2019 m. – 121,6 tūkst. eurų) ar Administravimo ir veiklos vystymo departamento vadovas Tomas Rytel (99 tūkst. eurų).

„Sodros“ duomenimis, spalio mėnesį visų LRT darbuotojų darbo užmokesčio vidurkis siekė 2093 eurus neatskaičius mokesčių (apie 1290 eurų į rankas). Per metus nuo praėjusių metų spalio šis dydis išaugo 168 eurais arba 8,7 proc.

Iš viso LRT turi 598 darbuotojus, dirbančius pagal darbo sutartį. 337 asmenys dirba pagal autorinę, sporto ar atlikėjo sutartį. Šiems darbuotojams vidutiniškai mokama 531 euras.

REKLAMA

LRT biudžetas kitąmet turėtų siekti beveik 54 mln. eurų, tai – maždaug 16 proc., arba 7,5 mln. eurų daugiau nei šiais metais.

Papildyta 15:50 val.

Tik pasirodžius šiai publikacijai LRT atsiuntė komentarus į klausimą, kiek kitais metais planuojama didinti darbuotojų atlyginimus. 

LRT tarybos pirmininkas Liudvikas Gadeikis komentare pakartojo posėdžio protokole išsakytus argumentus, kad dabartinis generalinės direktorės ir jos pavaduotojo atlyginimai nesiekia rinkos medianos:

„Žemesnės grandies darbuotojų atlyginimai didele dalimi siekia ar net viršija rinkos medianą. Bendrai LRT darbuotojų vidutinis pareiginis darbo užmokestis nuo 2018 m. sausio 1 d. padidėjo beveik 40 proc., kai generalinio direktoriaus atlyginimas paskutinį kartą peržiūrėtas 2017 m. Nuo 2018 m. vidutinis darbo užmokestis šalyje padidėjo daugiau kaip 26 proc. – į tai ir orientuotasi peržiūrint vadovų atlyginimus.“

REKLAMA

L. Gadeikis taip pat paaiškino, kad atskaičius mokesčius direktorės ir jos pavaduotojo pareiginis darbo užmokestis bus atitinkamai 4204 ir 3784 eurai per mėnesį. 

Tuo metu LRT Administravimo ir veiklos vystymo departamento vadovas Tomas Rytel komentare informavo, kad įstaigos atlygio politika numato galimą kasmetinę atlygio peržiūrą, įvertinus visų LRT darbuotojų pareigybių atitikimą Lietuvos rinkos medianoms.

Atlyginimai esą peržiūrimi remiantis tarptautine pareigybių vertinimo metodika, parengta  „Korn Ferry“, ir Lietuvos atlyginimų rinkos tyrimais.

„Pagal atlygio politiką siekiama, kad LRT darbuotojai uždirbtų ne mažiau negu 80 proc. rinkos medianos. 2018 m. buvo gana didelis neatitikimas tarp rinkos ir LRT darbuotojų atlyginimo, tačiau per tą laiką situacija gerokai pataisyta: LRT darbuotojų vidutinis pareiginis darbo užmokestis nuo 2018 m. sausio 1 d. padidėjo beveik 40 proc.“ – aiškino T. Rytel.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Jis taip pat kartojo, kad vadovų atlyginimai nesiekia rinkos medianos. O pagal įstaigos atlygio politiką aukščiausio generalinei direktorei, jos pavaduotojui, departamento vadovams negali būti taikoma kintamo atlygio sistema (pagal ją dirba apie 30 proc. darbuotojų), negali būti skiriami ketvirtiniai priedai, į kuriuos gali pretenduoti kiti darbuotojai. 

Pastarasis LRT darbuotojų atlygio peržiūrėjimas esą vyko šių metų spalį, atlyginimai pakoreguoti daugiau nei 200  darbuotojų iki 25 proc. Atlyginimai didėjo ir 2 departamento vadovams – nuo 10 iki 15 proc. 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų