REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Apie būstą pajūryje pasvajoja ne vienas lietuvis, o jau antruoju veiklas ir keliones apribojančiu karantinu pasižymintys metai, ko gero, daugeliui tampa paskata šią svajonę pagaliau paversti realybe. Tad kaip pajūrio nekilnojamojo turto rinka pasitinka ieškančius būsto investicijai, poilsiui ar nuolatiniam gyvenimui? 

Apie būstą pajūryje pasvajoja ne vienas lietuvis, o jau antruoju veiklas ir keliones apribojančiu karantinu pasižymintys metai, ko gero, daugeliui tampa paskata šią svajonę pagaliau paversti realybe. Tad kaip pajūrio nekilnojamojo turto rinka pasitinka ieškančius būsto investicijai, poilsiui ar nuolatiniam gyvenimui? 

REKLAMA

Kaip pastebi „Capital Palanga“ NT brokerė Ieva Kaštaunaitė, dar pirmojo karantino metu susiformavo tendencija karantinuotis kitoje aplinkoje, nei gyvenama įprastai. Todėl žmonės ėmė ieškoti galimybių didmiestį ir daugiabutį iškeisti į sodybas ar būstą pajūryje. Vasarą ši tendencija tik stiprėjo – „Capital Palanga“ brokeriai fiksavo rekordinius pardavimus. Parduotų objektų skaičius dvigubai lenkė praėjusios vasaros pardavimus. „Iš esmės galima sakyti, kad NT rinkos suaktyvėjimo tendencija pajūryje atsispindėjo itin ryškiai“, – pažymi NT specialistė. 

Tokia situacija pajūryje nulėmė smarkų pasiūlos sumažėjimą. Jau vasaros pabaigoje parduodamų objektų skaičius smarkiai susitraukė. Tačiau, kadangi suaktyvėjimo metu NT pajūryje įsigijo ne tik individualūs asmenys, bet ir vystytojai, pirkę sklypus ar pastatus rekonstrukcijai, rudens pabaigoje ėmė atsirasti naujų pirkėjams siūlomų NT objektų. Numatoma, kad kitų metų pradžioje jų tik daugės. 

REKLAMA
REKLAMA

„Objektų trūkumo tendencija buvo išties ryški. Buvo išparduoti beveik visi per pastaruosius kelerius metus pastatyti objektai. Bet vystytojai greitai šią tendenciją pajuto ir sureagavo. Yra ne vienas atvejis, kai vis suteikus statybos leidimą pirkėjai jau rezervavosi būstus, nors pačios statybos baigsis tik po metų“, – pasakoja I. Kaštaunaitė. Jos teigimu, antrinė NT rinka pajūryje taip pat aktyvi, tiesa, didele pasiūla ji nepasižymi. 

REKLAMA

Pigesnis ir itin brangus NT pajūryje vienodai įdomus 

NT specialistė atkreipia dėmesį, kad šiuo metu pajūryje ir ypač Palangoje vienodai susidomėjimą kelią ir yra aktyviai perkamas tiek pigesnis, tiek vidutinio brangumo, tiek itin brangus nekilnojamasis turtas. Galima teigti, kad Palanga daugeliu aspektų, įskaitant ir kainas, neatsilieka nuo Vilniaus ir Kauno rinkos. 

Kalbant apie labiausiai pirkėjus traukiančias vietas, galima pastebėti, kad išlieka jau seniai susiformavusios preferencijos: norima būsto arba kuo arčiau centro, arba kuo arčiau jūros. Tačiau pastaruoju metu kuo arčiau jūros įsikūrusių būstų samprata plečiasi. Anksčiau tai buvo vietos aplink Palangą iki Vanagupės. Dabar jas papildė Kunigiškės ir Monciškės. Be to, sparčiai populiarėja gražiomis pajūrio vietovėmis pasižyminti Šventoji – susidomėjimas būstais ir pardavimai čia prilygsta Palangos centrui. 

REKLAMA
REKLAMA

Pajūris – ne tik poilsiui, bet ir nuolatiniam gyvenimui 

Pasak NT ekspertės, pirkdami būstą pajūryje, žmonės dažniausiai įsivaizduoja, kad tai yra ir tam tikra investicija. Tačiau paprastai tuo būstu jie naudojasi patys, ypač šiuo metu, kai žmonės junta poreikį karantinuotis toliau nuo didžiųjų miestų. Nemažai atvejų, kai pajūrio būste gyvenama pakaitomis su būstu didžiuosiuose miestuose – abiejose vietose praleidžiama vienodai laiko. „Todėl pajūryje gausu žmonių – taip yra ne tik šiltuoju laikotarpiu. Palangos miestas dabar apskritai labai gyvas“, – pastebi I. Kaštaunaitė. 

Stiprėja ir tendencija pajūrį rinktis nuolatiniam būstui. Populiarėjant darbui nuotoliniu būdu, būstas Palangoje ar kitose pajūrio vietovėse tampa vis patrauklesnis. Pajūris aktualus ir jaunoms šeimoms su vaikais: čia patogesnis susisiekimas su mokyklomis, darželiais, ramesnė aplinka. Dar viena gyventojų kategorija, noriai besirenkanti nuolatinį būstą pajūryje – vyresnio amžiaus žmonės, vertinantys aktyvų poilsį gamtoje ir pasivaikščiojimus prie jūros. 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Per pastaruosius keliolika metų Palanga smarkiai pasikeitė. Dabar miestas išties gyvas, veikia daugybė įprastais laikais svarbių traukos vietų – baseinas, muziejai, koncertų salės, restoranai“, – pabrėžia I. Kaštaunaitė. Be to, Palangoje įsikuria nemažai verslių šeimų – tai irgi prisideda prie infrastruktūros gerėjimo ir daro miestą patrauklesnį. 

Nekilnojamojo turto specialistės teigimu, finansavimo sąlygos tapo griežtesnės jau gerokai prieš karantiną ir siekiantiems paskolos pasistengti reikia labiau, todėl karantino laikotarpis pokyčių ar papildomų sunkumų šioje srityje neįnešė. „Nepaisant to, kad pajūryje įgyjamas būstas dažniausiai būna jau antrasis, vadinasi, finansavimą jam gauti sudėtingiau, paskolą imančių žmonių dalis pastaruoju metu išlieka stabili“, – aiškina „Capital Palanga“ NT brokerė. 

REKLAMA

Specialisto pagalba pajūryje gali būti neįkainojama 

I Kaštaunaitė atkreipia dėmesį, kad besidomintiems NT pajūryje itin aktuali specialisto pagalba. „Žmonės pajūrį paprastai pažįsta menkiau, dažniausiai NT šiame regione įsigyja kitų miestų gyventojai. Siunčiame jiems informatyvius pasiūlymus, tačiau to nepakanka, aiškesnė nuomonė formuojasi tik atvykus. Todėl susidomėjusiems rengiame nedideles ekskursijas, kurių metu siekiame plačiau supažindinti su vietove, atskleisti jos privalumus. Aprodome tam tikrus objektus, papasakojame apie jų ypatumus.

Kitaip sakant, supažindiname su bendra rinkos situacija. Taip pat papasakojame apie įvairius mums gerai žinomus praktinius niuansus, tarkime, vėjo kryptį. Žinoma, siekiame, kad klientas išsirinktų geriausiai poreikius ir būsimo gyvenimo ar poilsio pajūryje viziją atitinkantį variantą“, – aiškina nekilnojamojo turto specialistė. 

REKLAMA

Tinkamai su pajūrio ypatumais supažindinantis brokeris gali paskatinti nebevilkinti svajonės įsigyti būstą šioje vietovėje įgyvendinimo. I. Kaštaunaitė tikina, kad tokie klientai vėliau būna nepaprastai dėkingi, o jei nusprendžia vėliau įsigyti erdvesnį ar dar vieną būstą, ir vėl nedvejodami kreipiasi į tą patį brokerį. 

„Pajūrio gyvenimo būdas išties nestokoja žavesio ir romantikos, svarbu tik išsirinkti tinkamiausią būsto variantą, o šiuo atveju specialisto pagalba gali būti tiesiog neįkainojama“, – neabejoja NT ekspertė. 

Būstas pajūryje – saugumo garantas 

I. Kaštaunaitės įsitikinimu, prognozuoti tiek pajūrio, tiek bendras šalies NT rinkos tendencijas yra sudėtinga ir nelabai prasminga. Visgi, stebint esamą aplinką, apytikrį artimos ateities įsivaizdavimą susidėlioti galima. „Šie metai pardavimų atžvilgiu buvo itin sėkmingi, vystytojų investicijos Palangoje taip pat nesustoja. Vadinasi, jie remiasi kompetentingomis konsultacijomis ir nesibaimina investuoti pajūryje. Būstai čia kiek brangsta. Tikėtina, kad artimiausiu metu viskas tokia linkme ir vystysis“, – dėsto NT specialistė. 

Kalbant apie klientų susidomėjimą ir paklausą, galima teigti, kad būstas pajūryje šiuo metu suteikia užtikrintumo. „Dabar būstas pajūryje, nepriklausomai nuo jo kainos, labai reikšmingas psichologine prasme – jis suvokiamas kaip tam tikras finansinio tvirtumo garantas ir saugi investicija. Kuo toliau, tuo labiau daugelis kitų miestų gyventojų norės turėti būstą pajūryje“, – apibendrina I. Kaštaunaitė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų