REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Pasaulinių technologijų milžinių, tokių kaip „Facebook“, planuojamos kriptovaliutos gali sutrikdyti Europos finansų sistemą, penktadienį perspėjo Europos Centrinio Banko (ECB) valdybos narys.

Pasaulinių technologijų milžinių, tokių kaip „Facebook“, planuojamos kriptovaliutos gali sutrikdyti Europos finansų sistemą, penktadienį perspėjo Europos Centrinio Banko (ECB) valdybos narys.

REKLAMA

„Didžiosios technologijų įmonės gali kelti didelę riziką ekonominiu ir socialiniu požiūriu bei gali apriboti, o ne išplėsti vartotojų pasirinkimą“, – pareiškė ECB vykdomosios valdybos narys Fabio Panetta.

„Nors tokios kriptovaliutos galėtų pasiūlyti patogius ir efektyvius mokėjimo sprendimus, – pažymėjo F. Panetta, – kyla rizika, kad bus pakenkta konkurencijai, privatumui, finansiniam stabilumui ir net piniginiam suverenitetui.“

F. Pancetta įspėjimą išsakė tuo metu, kai koronaviruso pandemija spartina perėjimą be mokėjimų be grynųjų pinigų ir prie skaitmeninių mokėjimų, o ši tendencija, ECB atstovo manymu, greičiausiai išliks ir pasibaigus sveikatos krizei.

REKLAMA
REKLAMA

„Facebook“ siekia sukurti savo kriptovaliutą „Libra“ – vadinamąją „StableCoin“ kriptovaliutą, susietą su stabiliu turtu, – kuri, pasak technologijų milžinės, gali sumažinti vartotojų išlaidas visame pasaulyje ir panaikinti didelius tarpvalstybinių pervedimų mokesčius.

REKLAMA

Visgi šie planai sukėlė prieštaravimų ir viso pasaulio reguliuotojų nerimą, kurie išreiškė susirūpinimą dėl privačiai valdomos valiutos.

„StableCoin“ kriptovaliuta gali reikšti, kad galimybe naudotis kriptovaliuta galės tik „klubo nariai“, mainais už narystės platformoje mokesčius, pažymėjo F. Panetta.

Europa taip pat turėtų vengti priklausomybės nuo paslaugų teikėjų iš užsienio, kurie „pakenktų konkurencijai mokėjimų be grynųjų“, pridūrė jis.

ECB šiuo metu vykdo viešas konsultacijas dėl skaitmeninės valiutos įvedimo.

J. Panetta anksčiau yra pareiškęs palaikantis skaitmeninį eurą kaip būdą stiprinti Europos Sąjungos finansinį suverenitetą.

REKLAMA
REKLAMA

Rugsėjį Europos Komisija pristatė kriptovaliutų reguliavimo planus, siūlydama taisykles, kurios galėtų apriboti „Libra“ ir panašių projektų plėtrą.

„Kol nebus tinkamai nustatyti ir išspręsti teisiniai, reguliavimo ir priežiūros iššūkiai bei rizikos klausimai, Europos Sąjungoje neturėtų pradėti veikti pasaulinė turtu paremta kriptovaliutos priemonė“, – teigė jie.

ECB „vienintelis gali išleisti valiutą“, – kiek anksčiau yra pareiškęs Prancūzijos finansų ministras Bruno Le Maire'as 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų