REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Socialinės apsaugos ir darbo ministerija siūlo pritarti įstatymo projektui, kuriuo Lietuvoje būtų įteisinta vadinamoji trylikta pensija. Ar jai pritars ir Vyriausybė, paaiškės gruodžio 2 d.

Socialinės apsaugos ir darbo ministerija siūlo pritarti įstatymo projektui, kuriuo Lietuvoje būtų įteisinta vadinamoji trylikta pensija. Ar jai pritars ir Vyriausybė, paaiškės gruodžio 2 d.

REKLAMA

Kitą trečiadienį ministrų kabinetas svarstys ministerijos parengtą nutarimo išvados projektą iš esmės pritarti, tačiau tobulinti buvusio Seimo narių Vandos Kravčionok ir Zbignev Jedinskij siūlymą socialinio draudimo pensijų ir šalpos išmokų gavėjams kartą per metus (gruodžio mėnesį) skirti 200 eurų dydžio tryliktąją pensiją.

Paprastai Vyriausybėje pritariama ministerijų parengtoms išvadoms, kurios būna suderintos su įvairiomis institucijomis. Tačiau gavęs Vyriausybės išvadą, paskutinį žodį dėl tryliktosios pensijos turės tarti jau naujas Seimas.

Išvados projekte primenama, kad gegužę Seimas priėmė Vienkartinės išmokos socialinio draudimo pensijų ir šalpos išmokų gavėjams įstatymą, kuriuo numatė šių metų rugpjūtį skirti 200 eurų išmokas senatvės, netekto darbingumo, našlių, našlaičių, maitintojo netekimo, ištarnauto laiko, socialinės ir šalpos pensijų, taip pat kompensacijų už ypatingas darbo sąlygas gavėjams.

REKLAMA
REKLAMA

Vienkartinės išmokos skirtos 865 tūkst. gavėjų, išmokėta virš 173 mln. eurų.

Jau naujam Seimui siūloma projektą tobulinti – tryliktąją pensiją įteisinti naujame įstatyme, nes minėta vienkartinė išmoka buvo skirta sušvelninti neigiamas COVID-19 pasekmes, o kasmetinė tryliktoji pensija – mažinti socialinę atskirtį.

REKLAMA

Taip pat ministerija siūlo nustatyti diferencijavimo pagal gaunamų pajamų dydį mechanizmą ir numatyti, kada ji nebūtų skiriama (nes apie 90 tūkst. asmenų kartu su socialinio draudimo pensijomis iš valstybės biudžeto gauna papildomas pensinio pobūdžio išmokas – valstybines pensijas, rentas (vidutiniškai nuo 63 iki 1306 eurų). Be to, asmenys gali dirbti ir turėti su darbu susijusių pajamų)

Be to, siūloma tryliktosios pensijos dydį susieti su rodikliu ar baziniu dydžiu, kuris yra indeksuojamas (pvz., minimalių vartojimo poreikių dydis, socialinio draudimo bazinė pensija), arba nustatyti atskirą jos indeksavimo mechanizmą.

REKLAMA
REKLAMA

Ministerija siūlo naują įstatymo projektą svarstyti kartu su 2022 metų valstybės biudžeto ir savivaldybių biudžetų finansinių rodiklių patvirtinimo įstatymo projektu, nes papildomų lėšų poreikis sudarytų apie 180 mln. eurų).

Naujos valdančiosios daugumos atstovai ne kartą kritikavo idėją įteisinti tryliktąją pensiją.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų