REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Lietuvos bankui skyrus 90 tūkst. eurų baudą vartojimo kreditų bendrovei „Mogo LT“, ši teigia gerbianti reguliuotojo sprendimą, bet sako neturėjusi tikslo pažeisti įstatymų. 

Lietuvos bankui skyrus 90 tūkst. eurų baudą vartojimo kreditų bendrovei „Mogo LT“, ši teigia gerbianti reguliuotojo sprendimą, bet sako neturėjusi tikslo pažeisti įstatymų. 

REKLAMA

Išplatintame pranešime bendrovė tikisi, kad sankcija leis jai pagerinti teikiamų paslaugų ir siūlomų produktų kokybę. 

„Gerbiame ir vertiname Lietuvos banko išreikštą nuomonę. Visgi svarbu pažymėti, kad neturėjome tikslo pažeisti įstatymus, kurdami produktą ir procesus laikėmės visų Lietuvoje taikomų teisės aktų reikalavimų. Pastaruosius keletą mėnesių aktyviai bendradarbiavome su Lietuvos banku, atsižvelgėme į pateiktas pastabas ir rekomendacijas, pasiūlėme ir atlikome daug reikšmingų pakeitimų“, – pranešime sako įmonės „Mogo LT“ direktorius Laurynas Dzindzelėta.

Įmonės vadovo teigimu, ji savo klientams ir toliau siūlys įvairius teisės aktų reikalavimus bei klientų poreikius atitinkančius produktus ir sprendimus, suteikiančius galimybę naudotis automobiliu kasdieniame gyvenime.

REKLAMA
REKLAMA

Lietuvos bankas (LB) ketvirtadienį paskelbė, kad „Mogo LT“, siekdama išvengdama klientų mokumo patikros reikalavimų sudarinėjo automobilių nuomos sutartis, nors iš esmės teikė vartojimo paskolas. 

REKLAMA

Bauda jai skirta už Vartojimo kredito įstatymo pažeidimus. 

Lietuvos bankas išnagrinėjo 2018-2019 metais sudarytas 72 „Mogo LT“ transporto priemonių valdymo ir naudojimosi (nuomos) sutartis ir nustatė, kad jos iš esmės yra vartojimo kredito sutartys, kurioms yra taikomi Vartojimo kredito įstatymo ir Vartojimo kredito gavėjų kreditingumo vertinimo ir atsakingojo skolinimo nuostatų reikalavimai.  

Pagal dalies nagrinėtų bendrovės sutarčių sąlygas nustatyta, kad vartotojas parduodavo savo automobilį „Mogo LT“, gaudavo už tai pinigus ir toliau naudojosi -  tuo pačiu automobiliu mokėdamas įmokas, o sutarties pabaigoje galėjo jį išsipirkti už likutinę vertę.  

REKLAMA
REKLAMA

Anot Lietuvos banko, nuomos atveju vartotojas nuomojasi automobilį savo reikmėms, nesiedamas to su nuosavo automobilio pardavimu. Šiuo atveju bendrovės sudaromos sutartys įvertintos kaip vartojimo kredito su užstatu sutartys, o nuosavybės perleidimu ir nuoma buvo siekiama nuslėpti tikrąją sandorio paskirtį – suteikti vartotojui paskolą, neatsižvelgiant į jo galimybes grąžinti kreditą, kaip tai nustatyta Vartojimo kredito įstatyme.  

Kita dalis „Mogo LT“ sudarytų transporto priemonių nuomos sutarčių, atsižvelgiant į tikruosius sutarties sudarymo tikslus, įvertintos kaip automobilio finansavimo sutartys – tai yra vartojimo kredito sutartys, kurioms taikomi Vartojimo kredito įstatymo reikalavimai, neatsižvelgiant į tai, kad sutartyse formaliai buvo nurodyta vartotojo teisė, o ne pareiga įsigyti nuomojamą automobilį.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Skiriant baudą atsižvelgta į lengvinančias aplinkybes – bendrovė ėmėsi priemonių, kad ištaisytų padėtį ir ateityje nebūtų galima padaryti tokio paties ar panašaus pobūdžio pažeidimo.

„Mogo LT“ priklauso 2012 metais įsteigtai tarptautinei finansinių technologijų grupei „Mogo Finance“, kurios pagrindinė buveinė yra Rygoje ir kuri veiklą vykdo Baltijos bei kitose Europos šalyse, Artimuosiuose Rytuose, Kaukazo regione, Vidurio Azijos ir Rytų Afrikos šalyse.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų