REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Nepaisant koronaviruso pandemijos dalis įmonių šiemet, kaip ir kasmet, darbuotojus nudžiugins kalėdinėmis premijomis ir dovanomis. Pasak įmonių atstovų, pandemija ir karantinas skatina keisti darbuotojų skatinimo formas, bet ne apimtis.

Nepaisant koronaviruso pandemijos dalis įmonių šiemet, kaip ir kasmet, darbuotojus nudžiugins kalėdinėmis premijomis ir dovanomis. Pasak įmonių atstovų, pandemija ir karantinas skatina keisti darbuotojų skatinimo formas, bet ne apimtis.

REKLAMA

Lietuvos darbdavių konfederacijos prezidentas Danukas Arlauskas teigė, kad nepaisant koronaviruso pandemijos ne visi verslai patyrė nuostolių.

„Daliai įmonių pandemija išėjo į naują, jos uždirbo daugiau. Tad manau, kad įmonės laikysis tradicijos ir kalėdines premijas darbuotojams mokės. Kita dalis įmonių, kurios patyrė nuostolių, ko gero, šiemet atsisakys premijų mokėjimų“, – teigė darbdavių atstovas.

D. Arlauskui antrino ir Lietuvos verslo konfederacijos generalinė direktorė Ineta Rizgelė.

Ji teigė, kad įmonės, kurios anksčiau teikė darbuotojams kalėdines dovanas ir mokėjo premijas, tai planuoja daryti ir šiemet. O įmonės, kurios anksčiau darbuotojams kalėdinių dovanų neteikdavo, to nedarys ir šiemet.

REKLAMA
REKLAMA

„Planuojamos dovanos yra labai įvairios – prekybos centrų dovanų čekiai, dovanų rinkiniai, kalėdinės maisto dovanos, skirtos šventiniam stalui ir panašiai“, – pasakojo konfederacijos direktorė.

REKLAMA

Šiemet gal net vertingesnės

Informacinių ir ryšių technologijų (IRT) sektoriaus asociacijos „Infobalt“ ryšių su visuomene vadovas Paulius Jakutavičius teigė, kad premijų darbuotojams mokėjimas IRT sektoriuje priklauso ne nuo sezono, bet nuo įmonės ir paties darbuotojo rezultatų.

„Todėl kažkokio išankstinio nusistatymo, kad dėl pandemijos šiais metais būtų daromos kažkokios išimtys – tokių kalbų neteko girdėti. Premijos bus mokamos.

Kalėdinės dovanos – tiek darbuotojams, tiek partneriams ir šiais metais irgi bus. Detalizuoti, kokios jos bus, nenorėčiau, kad nesugadinčiau įmonių ruošiamų siurprizų. Be to, kai kuriais atvejais, sakyčiau, dėl pandemijos apribojimų tos dovanos bus netgi vertingesnės“, – komentavo asociacijos atstovas.

REKLAMA
REKLAMA

Anot jo, pandemija ir karantinas, keičia darbuotojų skatinimo formas, tačiau ne turinį ar apimtis.

„Mūsų, IRT sektoriuje, darbuotojai yra pagrindinė jėga, todėl ar tai kalėdinis laikotarpis, ar ne, ar karantinas – įmonės tikrai pasistengia surasti būdų, kaip esamomis sąlygomis kurti gerą, motyvuojančią atmosferą. Daugelis įmonių organizuoja tiek individualius, tiek grupinius pokalbius su darbuotojais. Nuotoliniu būdu darbuotojai dalyvauja įvairiuose užsiėmimuose nuo kulinarijos pamokų iki jogos.

Įmonėms netrūksta kūrybiškumo. Pavyzdžiui, viena įmonė savo darbuotojų renginiui išnuomojo darbuotojų šeimoms viešbučio kambarius, o kieme surengė koncertą, kad visi galėtų iš savo kambarių, laikydamiesi atstumo, saugiai, bet kartu dalyvauti jame. Tad ir kalėdiniam laikotarpiui IRT įmonės tikrai ruošiasi vienokius ar kitokius online renginius“, – pasakojo P. Jakutavičius.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pernai premijų dydis siekė iki 620 eurų

Darbo paieškos portalo „Cvonline“ marketingo vadovė Rita Karavaitienė teigė, kad pernai dosniausias Kalėdines premijas skyrė įmonės, kurios užsiima nekilnojamo turto pirkimo, pardavimo, nuomos ir valdymo veikla – 620 eurų, finansinių konsultacijų, finansų ir draudimo tarpininkavimo veikla – 540 eurų, informacinių technologijų, kompiuterių programavimo veikla – 400 eurų, bankai, finansų srities įmonės – 370 eurų.

Mažiausius kalėdinius priedus gavo kokybės vadybos/ technologijų srities darbuotojai – 100 eurų ir tekstilės, drabužių, medienos apdirbimo pramonės, turizmo ir viešbučių srities darbuotojai – 80 eurų.

REKLAMA

„Taip pat pernai 30 proc. dirbančiųjų negavo jokių nefinansinių priedų.

Tačiau darbdaviai darbuotojus skatino ir nefinansiniais priedais. Įmonės darbuotojus katino nemokamais gėrimais (kava, arbata), įmonės renginiais, lanksčiomis darbo valandomis, sveikatos draudimu, mokymais, papildomomis atostogų dienos“, – teigė R. Karavaitienė.

Pandemijos metu išskirtinis dėmesys darbuotojams

Labiau pasirūpinti darbuotojais šiemet žada ir didieji prekybos tinklai. Lyginant jų atlyginimų vidurkius praėjusių metų lapkritį ir gruodį, galima daryti prielaidą, kad kai kuriems darbuotojams tikrai buvo išmokėtos premijos.

REKLAMA

Daugiausiai 91 euru daugiau gavo „Maxima“ darbuotojai, 62 eurais – „Iki“ darbuotojai, 26 eurais – „Rimi“ darbuotojai, 23 eurais – „Lidl Lietuva“, o 5 eurais didesnį atlyginimą išmokėjo „Norfa“.

Apskritai gruodžio mėnesį didžiausią atlyginimą išmokėjo „Lidl“ 1388 eurus, „Norfa“ – 1069 eurus, „Iki“ – 985 eurus, „Rimi“ – 958 eurus, o „Maxima“ – 913 eurų.

Šiemet prekybos tinklai irgi žada paskatinti darbuotojus. Pavyzdžiui, „Maxima“ teigia, kad nuo pandemijos pradžios šiam tikslui kas mėnesį papildomai skiria apie trečdalį mln. eurų.

Pasak bendrovės generalinės direktorės Jolantos Bivainytės, rūpinamasi ne tik darbuotojų apsaugos priemonėmis, bet ir papildomu finansiniu motyvavimu. Todėl kiekvieną mėnesį darbuotojams esą yra mokami skatinamieji priedai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Visi suprantame, koks ypatingos kantrybės bei susitelkimo reikalaujantis yra šis metas. Todėl itin vertiname darbuotojų kasdienes pastangas užtikrinti nenutrūkstamą įmonės veiklą. Norėdami už tai sąžiningai atsilyginti, suteikiame galimybę užsidirbti daugiau, o kolegoms, kurie šiuo metu jaučia nerimą ar įtampą, sudarome sąlygas išeiti tiek apmokamų, tiek neapmokamų atostogų. Tikimės, kad toks požiūris ir papildomos motyvacinės priemonės, skirtos sveikatos apsaugai, taps padėka už nuoširdų darbą, kurį kasdieną atlieka kiekvienas mūsų darbuotojas“, – teigė vadovė.

„Lidl Lietuva“ personalo vadovė Sandra Savickienė teigė, kad finansinės paskatos ir papildomos naudos vis dar išlieka vienais svarbiausių darbuotojų motyvaciją užtikrinančių faktorių. Anot jos, prekybos tinkle yra taikoma speciali motyvacinių priemonių sistema.

REKLAMA

„Esame itin dėkingi mūsų darbuotojams už jų įdedamas pastangas – motyvacinės priemonės leidžia užtikrinti, kad ši padėka būtų ne tik žodinė. Pernai papildomai darbuotojų gerovei užtikrinti skyrėme apie 1,4 mln. eurų, o šiemet ši suma išaugs daugiau nei 60 proc. ir viršys 2 mln. eurų“, – teigia S. Savickienė.

Ji pažymi, kad motyvacines priemones įmonė skirsto į dvi kategorijas – motyvacinius priedus ir papildomas naudas:

„Šiemet darbuotojams išmokėsime piniginių premijų už dvigubai didesnę sumą, kuri sieks beveik 1,3 mln. eurų. Didžiąją jos dalį sudaro motyvaciniai priedai, kuriuos mokame parduotuvių ir logistikos centro darbuotojams. Iš finansinės pusės galime įvertinti ir kitas mūsų komandos nariams suteikiamas naudas – darbuotojų sveikatos stiprinimo ir komandos formavimo veiklas, papildomą sveikatos draudimą, dovanas darbuotojams bei jų vaikams. Lyginant su 2019 m., šiais metais į papildomas naudas investuosime 150 tūkst. eurų daugiau – joms esame numatę apie 1 mln. eurų.“

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų