REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Lietuvos elektros rinkos reguliuotojas oficialiai pranešė netvirtinsiantis Baltijos šalių prekybos elektra su trečiosiomis šalimis metodikos – ji turėtų būti taikoma Baltarusijoje pradėjus veikti Astravo atominei elektrinei (AE).

Lietuvos elektros rinkos reguliuotojas oficialiai pranešė netvirtinsiantis Baltijos šalių prekybos elektra su trečiosiomis šalimis metodikos – ji turėtų būti taikoma Baltarusijoje pradėjus veikti Astravo atominei elektrinei (AE).

REKLAMA

Valstybinė energetikos reguliavimo tarnyba (VERT) pirmadienį pranešė, kad naujoji metodika neužkerta kelio prekiauti baltarusiška elektra ir tai, anot jos, būtų daroma pasinaudojant Lietuvos infrastruktūra.

Trijų šalių elektros perdavimo sistemos operatorių ir energetikos ministrų suderintą metodiką jau taiko Latvija ir Estija, jų reguliuotojams ją patvirtinus.   

Viešąją konsultaciją baigusi VERT pastabas dėl metodikos persiuntė elektros perdavimo sistemos operatorei „Litgrid“.

REKLAMA
REKLAMA

Pasak tarnybos, metodikoje nustatytas 0,62 koeficientas, ribojantis importą iš Rusijos į Latviją, neatspindi nei faktinių fizinių srautų iš Rusijos ir Baltarusijos pernai, nei galimų fizinių ir komercinių srautų po Astravo AE įjungimo.

REKLAMA

Anot VERT, šis koeficientas nepagrįstas, nes daroma prielaida, jog Baltarusijos sistemos balansas nepasikeis – vertinama, kad šalis visą Astravo elektrą suvartos pati ir nemėgins jos eksportuoti.

VERT nurodo, kad vien pernai Baltarusijos elektros gamybos pajėgumų perteklius sudarė 269 megavatus (MW), o visu pajėgumu veikiant Astravo AE jis padidėtų iki 580 MW.

„Litgrid“ skaičiavimais, fiziniai srautai iš Rusijos ir Baltarusijos į Baltijos šalis, pernai siekę 487 MW, visa galia pradėjus veikti Astravui išaugtų iki 814 MW, iš jų 587 MW tekėtų iš Baltarusijos į Lietuvą. VERT teigimu, šiuo fiziniu srautu faktiškai būtų suprekiauta Latvijoje ir jis patektų į Lietuvą.

REKLAMA
REKLAMA

Dėl to reguliuotojas siūlo fizinio Baltarusijos srauto į Lietuvą (587 MW) visiškai neskaičiuoti suteikiant prekybos pralaidumus iš Rusijos į Latviją.

Lietuvos reguliuotojas metodikoje siūlo nustatyti, kad Latvijos ir Rusijos komerciniai pajėgumai išduodami kitos paros prekybos sesijai, įvertinant šios jungties faktinius fizinius srautus. Be to, VERT teigimu, turi būti įgyvendinta efektyvi kilmės sertifikatų sistema.

Lietuvos reguliuotojo teigimu, naujoji metodika neužkerta kelio Astravo elektrai patekti į Lietuvos rinką, be to, ji didina elektros srautą iš Rusijos į Baltijos šalis. 

VERT teigimu, nauja trišalė metodika gali įsigalioti tik tada, kai ją patvirtins visų trijų Baltijos valstybių reguliuotojai. Lietuva dabar vadovaujasi 2018-aisiais patvirtinta metodika, pagal kurią Lietuva nutraukia prekybą su Baltarusija jai įjungus Astravo AE, o Latvija ir Estija neprekiauja su Rusija.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

VERT pirmininkė Inga Žilienė praėjusią savaitę BNS sakė, kad Lietuvai nutraukus prekybą baltarusiška elektra, dalis Astrave pagamintos elektros Lietuvoje jau buvo paversta pinigais, tik neaišku, kiek tiksliai.

Pasak jos, Baltarusijoje pagaminta elektra, kuri į Lietuvą fiziškai teka dėl sistemos deficito, faktiškai yra suprekiaujama biržoje Latvijoje.

Lapkričio 3 dieną į sistemą įjungus Astravo AE, Lietuva iš karto nutraukė prekybą elektra su Baltarusija, nors abi šalis jungiančios linijos ir toliau perduoda fizinius elektros srautus. Latvija lapkričio 5-ąją pradėjo prekiauti su Rusija.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų