REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Vengrija ir Lenkija blokuoja ES biudžeto patvirtinimą

papildyta 18.34 val.

Vengrija ir Lenkija pirmadienį užblokavo Europos Sąjungos 2021–2027 metų biudžeto ir 750 mlrd. eurų finansinių priemonių dėl pandemijos paketo patvirtinimą, naujienų agentūrai AFP sakė susitikime Briuselyje dalyvaujantys ES diplomatai.

Vengrija ir Lenkija pirmadienį užblokavo Europos Sąjungos 2021–2027 metų biudžeto ir 750 mlrd. eurų finansinių priemonių dėl pandemijos paketo patvirtinimą, naujienų agentūrai AFP sakė susitikime Briuselyje dalyvaujantys ES diplomatai.

REKLAMA

Varšuva ir Budapeštas priešinasi nuostatai, kad lėšų mokėjimas bus susietas su tuo, kaip valstybės narės laikosi teisinės valstybės ir demokratijos principų.

„Vengrija vetuoja biudžetą“, – sakė premjero Viktoro Orbano atstovas Zoltanas Kovacsas (Zoltanas Kovačas), kurio teigimu, paketas turi atspindėti liepą pasiektą susitarimą.

„Negalime paremti plano jo dabartine forma, kad teisinės valstybės kriterijus būtų susietas su biudžeto sprendimais“, – sakė jis.

ES lyderiai manė, kad per keturias paras trukusį susitikimą liepos mėnesį išsprendė ginčą dėl bloko septynerių metų biudžeto ir su juo susieto atsigavimo plano.

REKLAMA
REKLAMA

Vėliau jie taip pat išsprendė nesutarimus su Europos Parlamentu dėl išlaidų prioritetų ir trilijono eurų biudžetas bei 750 mlrd. eurų atsigavimo paketas buvo parengti tvirtinti.

REKLAMA

Tačiau Lenkija ir Vengrija toliau kategoriškai nepritaria jų būsimo finansavimo susiejimui su Briuselio vertinimu, ar jų išlaidos atitinka ES teisę.

Lenkijos premjeras Mateuszas Morawieckis praėjusią savaitę pagrasino vetuoti bloko biudžetą, o jo teisingumo ministras Zbigniewas Ziobro pirmadienį pareiškė: „Klausimas tas, ar Lenkija... bus politiškai ir instituciškai pavergta.“

„Todėl, kad tai ne teisinė valstybė, kuri yra tik pretekstas, o iš tikrųjų institucinis, politinis pavergimas, radikalus suvereniteto apribojimas“, – tvirtino jis.

REKLAMA
REKLAMA

„Rimta krizė“ 

Tačiau Europos aukšto rango diplomatai sakė, kad kitų šalių sutikimo švelninti teisinės valstybės sąlygą klausimas nekeliamas.

„Pažiūrėsime, ar Budapeštas ir Varšuva siekia garantijų, ir ar jos bus priimtinos“, – sakė vienas diplomatas, kuris perspėjo, kad antraip gresia „rimta politinė krizė“.

Kitas diplomatas užsiminė, kad V. Orbanas galbūt siekia daugiau pinigų ir galėtų būti įkalbamas.

Jei Vengrija ir Lenkija laikysis savo, jos negalės būti pašalintos iš Bendrijos, tačiau kitos valstybės narės turės surasti kitokį būdą biudžetui suformuoti, įspėjo antrasis diplomatas.

Liepos viršūnių susitikime pasiektu susitarimu buvo numatytas 1,074 trln. eurų 2021–2027 metų biudžetas ir 750 mlrd. eurų finansinių priemonių dėl pandemijos paketas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Europos Parlamentas prieštaravo dėl, jo nuomone, nepakankamų lėšų kai kurioms programoms, bet praėjusią savaitę priėmė naują susitarimą, kuriuo papildomai pridedama 16 mlrd. eurų.

Pirmadienio ambasadorių susitikimas buvo sušauktas siekiant patvirtinimo šiam klausimui ir, taip pat, planams leisti ES bendrai skolintis ir rinkti savo lėšas.

ES lyderiai ketvirtadienį turi surengti vaizdo konferenciją. Joje turėjo būti aptarta koronaviruso krizė, bet dabar didžiausias dėmesys gali tekti nesutarimų dėl biudžeto klausimui.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų