REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Jei Jungtinė Karalystė iš Europos Sąjungos pasitrauks be prekybos sutarties, nuo kitų metų vasaros brangs siuntimo į ir iš Jungtinės Karalystės paslaugos. Lietuvos paštas praneša, kad Jungtinė Karalystė bus laikoma trečiąja šalimi, o šioms šalims yra taikomi atskiri muito mokesčiai. Lietuvos muitinė įspėja „Brexitui“ ruoštis iš anksto.

Jei Jungtinė Karalystė iš Europos Sąjungos pasitrauks be prekybos sutarties, nuo kitų metų vasaros brangs siuntimo į ir iš Jungtinės Karalystės paslaugos. Lietuvos paštas praneša, kad Jungtinė Karalystė bus laikoma trečiąja šalimi, o šioms šalims yra taikomi atskiri muito mokesčiai. Lietuvos muitinė įspėja „Brexitui“ ruoštis iš anksto.

REKLAMA

Jei Jungtinė Karalystė (JK) iš Europos Sąjungos (ES) vis dėlto pasitrauktų be prekybos sutarties, vadinamuoju kietuoju „Brexitu“, verslininkai, anglijos lietuviai, artimųjų ten turintys ar apsipirkinėti JK parduotuvėse mėgstantys lietuviai turėtų susiveržti diržus. Siuntinių siuntimas į JK ir siuntinių priėmimas iš šios šalies lietuviams atsieitų daugiau.

Lietuvos pašto Rinkodaros ir pardavimų padalinio direktorius Norbertas Žiobas sako, kad palikusi ES, JK būtų priskirta prie trečiųjų šalių. Šioms šalims yra taikoma atskira muito mokesčių sistema.

REKLAMA
REKLAMA

Jei JK iš ES išstotų kietuoju būdu, eksporto mokesčių pokyčiai įsigaliotų iš karto, o importo – nuo kitų metų liepos 1-osios.

„Čia svarbiausia suprasti, kad kalba eina apie kietąjį Jungtinės Karalystės pasitraukimą iš Europos Sąjungos. [Kietojo JK pasitraukimo iš ES] atveju ji taptų trečiąja šalimi, kurioms galioja tiek kiti siuntimo tarifai, tiek nuo kitų metų liepos pasikeičiantys mokesčiai, – naujienų portalui tv3.lt sako N. Žiobas.

REKLAMA

Nuo liepos 1-osios, visos siuntos, kurių vertė viršys 22 euru, būtų apmokestinamos muito mokesčiais.

Importo mokesčiai

N. Žiobo teigimu, kainų pokyčiai įsigaliotų nuo kitų metų liepos 1-osios. JK būtų taikoma tokia pati apmokestinimo tvarka kaip ir bet kuriai kitai ne ES šaliai. Anot N. Žiobo, nuo kitų metų liepos 1-osios pašte įsigaliotų šie pokyčiai importo (kai siuntinai patenka į Lietuvą) sistemoje:

  • importo mokesčiais bus apmokestinamos visos su prekėmis atkeliavusios siuntos (remiantis nauju ES sprendimu naikinti importo PVM lengvatą visoms siuntoms iš trečiųjų šalių. Kol kas tik ruošiamasi naujų įstatymų įsigaliojimui, mokesčių surinkimo alternatyvoms ir skirtingiems deklaravimo variantams: 
  • 1) importo PVM klientas turės galimybę sumokėti prekės pirkimo metu pardavėjui, kuris bus atsakingas už mokesčių importo šaliai pervedimą, o siuntai atvykus Lietuvos paštas pateiks tik formalią importo deklaraciją;
  • 2) Muitinės departamentas ruošia atskirą platformą, kur prekes deklaruoti ir mokesčius muitinei sumokėti galės pats pirkėjas (būtina sąlyga – siuntos gavėjas apie ketinimus savarankiškai deklaruoti siuntą turės informuoti Lietuvos paštą dar iki fizinio siuntos atvykimo į Lietuvos pašto logistikos centrą);
  • 3) Siuntas bus galima deklaruoti ir importo mokesčius sumokėti per Lietuvos paštą);
  • siunčiant dovanas, išliks tos pačios sąlygos, t. y. apmokestinama tik tuo atveju, jei vertė bus didesnė nei 45 eurai;
  • jeigu siuntos vertė bus didesnė nei 150 eurų, siuntos gavėjas turės sumokėti ne tik importo PVM, pašto tarpininkavimo mokestį, bet ir muitus, jei jie taikomi konkrečiai prekių grupei.

Eksporto mokesčiai

REKLAMA
REKLAMA

Eksportuojant siuntą, ją siunčiant į JK, atsirastų šie pasikeitimai:

  • siunčiant korespondencijos siuntą su smulkiais daiktais (prekėmis) iki 2 kg, kurių bendra vertė neviršyja 360 eurų reikės pildyti ir prie siuntos pridėti muitinės deklaracijos formą CN 22;
  • siunčiant daiktus (prekes), kurių vertė viršys 360 eurų, reikės pildyti deklaracijos formą CN 23; papildomai prie pašto muitinės deklaracijos formos, jei siuntos vertė viršys 1000 eurų ir (arba) jeigu prekėms bus taikomi tam tikri draudimai ar apribojimai (reikalingi tam tikri leidimai, licencijos ir kt.), reikės įforminti standartinę eksporto deklaraciją. Jei bus pageidaujama, kad tokią paslaugą suteiktų Lietuvos paštas, CN 23 formoje prie „Pastabos“ reikės nurodyti „Pageidauju eksporto deklaracijos“.

Lietuvos pašto teigimu, dar nuo kitų metų liepos 1-osios keisis ir siuntimo kaina. Dabar siunčiant siuntas į JK, korespondencijos siuntoms su dokumentais iki 500 g. ar smulkiais daiktais iki 2 kg. yra taikomi ES tarifai, o sunkesnių nei 10 kg. siuntinių siuntimas yra apmokestinamas 21 proc. PVM. Po „Brexito“ sunkesnių nei 10 kg. siuntinių siuntimas bus apskaičiuojamas 0 proc. PVM. Tiesa, džiaugtis nereikėtų, nes siuntimui bus taikomi nebe ES tarifai, o siuntimo į trečiąsias šalis, o šie yra didesni.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Lietuvos pašto duomenimis, siuntos, nukeliavusos į JK, bus taip pat apmokestinamos pagal ten galiojančius muitų teisės aktus.

Skatina ruoštis

Tuo metu Lietuvos muitinė įsipėja verslininkus, turinčius partnerių JK, iš anksto pasiruošti kitiems metams, mat šių metų pabaigoje, gruodžio 31-ąją, baigiasi JK išstojimo iš ES sutartyje nustatytas pereinamasis laikotarpis. Dėl to keičiasi prekybos su JK sąlygos.

„Šiuo metu dar nėra galutinių sprendimų dėl ES ir JK ateities santykių ir kol kas neaišku, ar bus pasiektas susitarimas dėl laisvosios prekybos. Todėl būtų racionalu pasirengti prekybai su JK kaip su trečiąja šalimi, su kuria prekiaujama pagal Pasaulio prekybos organizacijos taisykles, nesinaudojant lengvatiniais muitais.

REKLAMA

Tačiau net ir sudarius susitarimą dėl laisvosios prekybos, muitinės formalumai prekyboje su JK turės būti atliekami. Muitinės interneto svetainėje yra paskelbti paaiškinimai verslui kaip palengvinti pasirengimą naujovėms ir dėl jų patirti kuo mažiau nesklandumų“, – sako Muitinės departamento Muitų politikos skyriaus vedėjas Šarūnas Avižienis.

Tiems verslininkams, kurie šiuo metu nevykdo prekybos su ES nepriklausančiomis šalimis, Lietuvos muitinės teigimu, prekybai su partneriais JK nuo kitų metų pradžios bus reikalingi ekonominės veiklos vykdytojo (EORI) kodai. Jie yra būtini atliekant muitinės formalumus. Muitinė sako, kad užsiregistruoti muitinėje ir įgyti kodą galima arba pirmą kartą pateikiant muitinės deklaraciją, arba reikėtų ir anksto kreiptis į muitinę.

REKLAMA

„Taip pat rekomenduojama išanalizuoti su JK susijusias prekių tiekimo grandines bei paslaugų schemas ir įsivertinti, kaip jos keisis JK išstojus iš ES, kai vykdant prekių apyvartą su JK reikės atlikti muitinės formalumus (pavydžiui, įforminti importo ir eksporto deklaracijas), mokėti importo muitus ir kai JK kilmės prekės nebebus laikomos turinčiomis lengvatinę prekių kilmę prekiaujant su tomis šalimis, su kuriomis ES yra sudariusi laisvosios prekybos ar panašias sutartis“, – rašoma muitinės pateiktame komentare tv3.lt

Prekių gabenimo į ir iš JK operacijos, kurios nebus užbaigtos iki šių metų galo, muitinės teigimu, turės būti užbaigiamos pagal JK išstojimo iš ES sutartyje nustatytas taisykles.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kadangi JK muitinė nebeturės prieigos prie daugelio ES muitinių naudojamų informacinių sistemų, muitinės procedūros nebegalės būti užbaigtos naudojantis tų sistemų priemonėmis. Todėl gali prireikti alternatyvių prekių išvežimo įrodymų, pavyzdžiui, transporto ar kitų dokumentų.

Dokumentai bus reikalingi ir tada, jeigu iš JK bus grąžinamos prekės, išvežtos JK dar priklausant ES arba iki pereinamojo laikotarpio pabaigos. Numatytos ir specialios taisyklės, kurios būtų taikomos šiuo metu JK nuolat gyvenantiems asmenims, jeigu jie persikeltų į ES ir atsivežtų savo turtą.

Jungtinė Karalystė – viena populiariausių krypčių

Dar anksčiau Lietuvos paštas naujienų portalui tv3.lt pasakojo, kad daugiausiai siuntų iš Lietuvos iškeliauja į JAV, JK, Vokietijos, Prancūzijos, Latvijos. Daugiausiai siuntinių į Lietuvą siunčiama iš Kinijos, Belgijos, Nyderlandų, JK, Vokietijos.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų