REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Karantino metu uždaromo verslo atstovai atviri – Vyriausybė, neįsiklausiusi į jų pasiūlymus, suskubo juos uždaryti. Verslininkai tikina, kad prognozuoti apie galimus bankrotus dar anksti, o su valdžios įvestais ribojimais ir draudimais, kartu turi eiti ir pagalbos mechanizmai. 

Karantino metu uždaromo verslo atstovai atviri – Vyriausybė, neįsiklausiusi į jų pasiūlymus, suskubo juos uždaryti. Verslininkai tikina, kad prognozuoti apie galimus bankrotus dar anksti, o su valdžios įvestais ribojimais ir draudimais, kartu turi eiti ir pagalbos mechanizmai. 

REKLAMA

Karantino metu nuspręsta uždaryti įvairias laisvalaikio veiklas, pavyzdžiui, sporto klubų, kino teatrų, renginių lankymą. Vyriausybė taip pat uždraudė viešojo maitinimo įstaigų veiklą, išimtis taikoma, jei maistas tiekiamas išsinešimui arba išvežiojimui.

Valdžia į siūlymus neįsiklausė

Kino teatro „Multikino“ rinkodaros vadovas Raimundas Bilinskas naujienų portalui tv3.lt teigė, kad valdžios sprendimas drausti kino teatrų veiklą jo nenustebino – per pirmąją koronaviruso bangą kino teatrai buvo vieni pirmųjų, kurių veikla uždrausta.

„Kažko naujo nueinanti Vyriausybė ir nesugalvojo“, – pasakojo R. Bilinskas.

Pasak jo, visame pasaulyje kino teatrai nėra ta vieta, kuriuose kiltų koronaviruso užsikrėtimų židiniai.

REKLAMA
REKLAMA

„Mūsų paslaugos yra saugios. Visi kino teatrai, tiek Lietuvoje, tiek užsienyje, dėjo dėl to daug pastangų, kad žmonės saugiai galėtų žiūrėtų, būtų užtikrinami reikiami atstumai tarp žiūrovų“, – kalbėjo pašnekovas.

REKLAMA

Pasak R. Bilinsko, su kino teatrais Vyriausybė nebuvo linkusi diskutuoti, nors verslininkai ir rodė užsienio mokslininkų studijas apie saugumą kino teatruose.

„Tokie yra šios Vyriausybės darbo metodai. Su ja diskusija nebuvo, sakykime, išsami. Mes rašėme laiškus, kad įtraukite mus į įvairias darbo grupes, mes pasiūlytume savo variantus, kaip galėtume saugiai tą verslą vystyti. Bet kažkokių išsamių atsakymų nesame gavę. Diskusija nebuvo labai reikšminga“, – kalbėjo R. Bilinskas.

Kino teatro atstovas tikino, kad tikisi, kad verslui parama bus skiriama taip pat, kaip ir per pirmąjį karantiną.

REKLAMA
REKLAMA

„Tikėsime, kad įjungs tuos pačius pagalbos mechanizmus, kaip prastovos ir nuomos subsidijos. Mes gi ne savo noru užsidarome, padedame toliau sveikatos sistemai, kad žmonės mažiau turėtų socialinių kontaktų. Jungiamės prie tų pačių nukentėjusių verslų kaip viešbučiai, restoranai, teatrai, koncertų salės“, – sakė R. Bilinskas.

Tikisi, kad karantinas truks tris savaites

Lietuvos viešbučių ir restoranų asociacijos vykdančioji direktorė Eglė Ližaitytė naujienų portalui tv3.lt sakė, kad nors karantino ribojimuose yra keletas išimčių, pavyzdžiui, viešbučiai kai kuriais atvejais gali tiekti pusryčius, tokios detalės bendros situacijos nekeičia.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Labai tikimės, kad karantinas truks, kiek numatyta – tris savaites – bet ne ilgiau“, – vylėsi E. Ližaitytė.

Nors viešojo maitinimo įstaigos gali vykdyti veiklą tiekdamos maistą išsinešimui, pasak pašnekovės, ne visi restoranai tokią galimybę turi.

„Jų prigimtis yra kitokia. Aukštos klasės restoranai, kur to įspūdžio į kartotinę dėžutę nesupakuosi ir nenuveši žmogui. Yra tam tikros patiekalų technologijos ir receptūros, kurių neįmanoma pateikti. Jie tikrai neturi galimybės kažkaip kitaip prisitaikyti“, – kalbėjo viešbučių ir restoranų atstovė.

E. Ližaitytės teigimu, jau po pirmosios koronaviruso bangos dalis kavinių ir restoranų užsidarė.

REKLAMA

„Po antrosios bangos ta rizika tik didėja. Kažką prognozuoti yra labai sudėtinga, juolab, kad tai labai priklausys nuo valstybės pagalbos priemonių, kaip bus sugebėta jas greitai ir kaip tikslingai pritaikyti. Čia draudimai, uždarymai ir verslo ribojimai turėtų paraleliai eiti su pagalbos priemonėmis. Mes jų labai laukiame“, – pasakojo E. Ližaitytė.

Parama bus, bet kitokia nei pavasarį

Finansų ministras Vilius Šapoka yra paaiškinęs, kuo skirsis parama per šį karantiną.

„Iš tiesų situacija bus skirtinga, nes pavasarį buvo priimtas tikrai labai išsamus paketas priemonių, kuris apėmė keletą esminių tikslų. O tai visų pirma ir mūsų sveikatos sistemos išsaugojimą ir gyventojų pajamų išsaugojimą, užimtumo išsaugojimą, verslo likvidumo skatinimą ir, žinoma, patį ekonomikos skatinimą per greitesnį jau numatytų projektų įgyvendinimą. Per tą laiką buvo patvirtintas Lietuvos ateities ekonomikos DNR planas, kuris transformuos ekonomiką“, – sakė finansų ministras.

REKLAMA

Vis dėlto jo teigimu, kai kurios priemonės bus panašios, tačiau nebus taikomos taip plačiai ir tokiam dideliam skaičiui gavėjų

„Dabar, kuomet mes kalbame grynai apie karantino situaciją, tai bus numatytos priemonės, iš esmės analogiškos, kokios buvo taikomos pavasarį, bet jos bus taikomos ne horizontaliai, praktiškai visiems, bet bus taikomos toms įmonėms, kurios iš tiesų, kurias tiesiogiai paveikė Vyriausybės priimti sprendimai dėl apribojimų, susijusių su karantinu“, – aiškino V. Šapoka.

Pasak jo, yra numatyti paramos skyrimo kriterijai, jie aptarti su socialiniais partneriais. Socialinės apsaugos ir darbo ministras kartu su inovacijų ministru iki kitos savaitės vidurio turės parengti sąrašą veiklų, kuriose tie paramos mechanizmai bus taikomi.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Finansų ministras taip pat atkreipė dėmesį, kad galutinė paramos verslui tvarka nėra patvirtinta. 

„Tačiau jau numatyti tokie kriterijai, kaip veiklos pajamų nuosmukis tiek sektoriuje, tiek individualioje įmonėje, taip pat sąrašas veiklų, kurios paveiktos ribojimų. Dėl to esą skiriant paramą bus galimybių atsižvelgti į konkrečios įmonės situaciją“, – sakė V. Šapoka.

Jis neįvardijo, kiek tiksliai bus skirta pinigų nukentėjusiems nuo antro karantino ir su juo susijusių suvaržymų.

„Tos sumos yra tikrai numatytos dabartiniame ekonomikos skatinimo plane. Bendrų sumų, tikiuosi, judinti neprireiks, tai bus perskirstymas tarp įvairių sričių. O kalbant apie deficito dydžius dėl ateinančių metų, viskas priklausys nuo būsimos Vyriausybės sprendimo ateinančiais metais“, – kalbėjo V. Šapoka.

REKLAMA

Jis taip pat patikslino, kad kovo mėnesį patvirtintame plane iš viso skatinimo plane paramai buvo numatyta apie 6 mlrd. eurų. Iki šiol jų panaudota apie 3 mlrd. eurų.

Draudžiamos laisvalaikio veiklos, renginiai, uždaromos maitinimo įstaigos

Vyriausybė nusprendė, kad karantino metu draudžiama sveikatinimo paslaugų centrų, teikiančių poilsio paslaugas, veikla. Tai reiškia, kad mažiausiai trims savaitėms turės užsidaryti SPA centrai, masažo kabinetai.

Ministrų kabinetas taip pat uždraudė kultūros, laisvalaikio, pramogų, sporto įstaigų lankymas ir fizinis lankytojų aptarnavimą. Tai reiškia, kad teatrai, kino teatrai, sporto klubai kuriam laikui turės užverti duris.

REKLAMA

Išimtys taikomos aukšto meistriškumo sporto pratyboms, individualiems fizinio aktyvumo užsiėmimams, teikiamiems fizinio aktyvumo ar sporto specialisto.

Taip pat leidžiamas gyvas aptarnavimas bibliotekose, laikantis saugumo reikalavimų, tokių kaip saugus atstumas.

Draudžiami visi atvirose ir uždarose erdvėse viešose vietose organizuojami komerciniai ir nekomerciniai kultūros, pramogų, sporto renginiai, šventės, mugės, festivaliai ar kiti tam tikrą laiką trunkantys organizuoti žmonių susibūrimai viešojoje vietoje iš anksto nustatytu laiku, išskyrus aukšto meistriškumo sporto varžybas, kai jos vyksta be žiūrovų ir laidotuves, kai jose dalyvauja ne daugiau nei 10 artimųjų ir religinių paslaugų atstovai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Taip pat nuspręsta drausti maitinimo įstaigų, restoranų, kavinių, barų, naktinių klubų ir kitų pasilinksminimo vietų, lošimo namų ir lošimo automatų, bingo salonų, lažybų ir totalizatorių punktų veiklą. Kavinėms ir restoranams leidžiama tiekti maistą išsinešimui ar išvežiojimui.

Karantino režimo trukmė – nuo lapkričio 7 d. iki lapkričio 29 d.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų