REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Lietuvoje paskelbus karantiną, savarankiškai dirbantys asmenys vėl gali pasinaudoti proga gauti 257 eurų išmoką. 

Lietuvoje paskelbus karantiną, savarankiškai dirbantys asmenys vėl gali pasinaudoti proga gauti 257 eurų išmoką. 

REKLAMA

Dalis asmenų, kurių gyvenamoji teritorija buvo laikytina epidemiologiškai pavojinga, jau anksčiau galėjo pretenduoti gauti piniginę išmoką. Tačiau nuo šeštadienio įsigaliojus karantinui visoje Lietuvoje, tai padaryti galės ne tik atskirų savivaldybių gyventojai.

Užimtumo tarnybos atstovė Milda Jankauskienė naujienų portalui tv3.lt teigė, kad šiuo metu išmokos gavimo sąlygos yra išlikusios tokios pačios, kaip ir prieš pirmąjį karantino laikotarpį.

„Šiuo metu galioja tos pačios Užimtumo įstatymo nuostatos, kaip ir pirmojo karantino metu. Skirtumas tik tas, kad karantinas atskirose savivaldybėse buvo paskelbtas skirtingu metu, todėl pagal įstatyme numatytas sąlygas, bus tikrinama karantino paskelbimo diena savivaldybėje, kurioje asmuo vykdo veiklą. 

REKLAMA
REKLAMA

Jei prašymai bus teikiami jau po visuotinio karantino įsigaliojimo dienos, tai yra po lapkričio 7 dienos, pateikti dokumentus, įrodančius veiklos vykdymo teritoriją, nebereikės“, – paaiškino M. Jankauskienė.

REKLAMA

Norintiems pretenduoti į 257 vertės išmoką, išskiriami reikalavimai individualią veiklą vykdantiems asmenims:

* savarankiška veikla buvo registruota ne trumpesnį kaip 3 mėnesių laikotarpį per 12 mėnesių ir nebuvo išregistruota iki Vyriausybės paskelbtos ekstremaliosios situacijos ir karantino paskelbimo dienos;

* jeigu dirba, asmeniui priskaičiuotas darbo užmokestis pagal darbo sutartį ar darbo santykiams prilygintus teisinius santykius yra ne didesnis už Vyriausybės patvirtintą minimaliąją mėnesinę algą;

* juridinio asmens atveju neturi likviduojamos ar bankrutuojančios įmonės statuso.

Po karantino 257 eurų šįkart galime nesulaukti

Nors iki šiol pagal dabartinius įstatymus išmoką galima gauti dar 2 mėnesius po karantino atšaukimo, visgi Vyriausybė nusprendė, kad pinigų dalijimo maratonas turėtų būti pristabdytas, todėl savarankiškai dirbantys asmenys gauti išmoką gali ir nesitikėti.

REKLAMA
REKLAMA

Pastebima, kad subsidiją galės gauti tik tie žmonės, kurių ūkinė veikla yra apribota. Taigi savarankiškai dirbantys asmenys Valstybinės mokesčių inspekcijos (VMI) iniciatyva dar turės būti įtraukti į pripažintų nukentėjusiais nuo nustatytų ribojimų sąrašą, tik tada bus galima sulaukti piniginės išmokos. Tai taip pat reiškia, kad išmokas gaus ne visi individualios veiklos turėtojai.

Tiesa, šiems Vyriausybės numatytiems įstatymo pakeitimams dar turi pritarti Seimas. Nauji įstatymo pakeitimai įsigaliotų nuo lapkričio 16 d.

Reikia užsiregistruoti iš naujo

M. Jankauskienė, kalbėdama apie išmokų dalijimą, taip pat pabrėžia, kad savarankiškai dirbantys asmenys, kurie anksčiau buvo gavę piniginę pagalbą, turėtų užsiregistruoti dar kartą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Taip, norint pretenduoti į išmokas savarankiškai dirbantiems asmenims reikia pakartotinai teikti prašymą skirti išmoką, jei asmenys dar registruoti Užimtumo tarnyboje, paprašius prašymo formą jiems atsiųs aptarnaujantis specialistas.

Jei registracija jau nutraukta, reikia registruotis pakartotinai naudojantis elektronine paslauga „Registracija Užimtumo tarnyboje“ ir registracijos metu pateikti prašymą Savarankiškai dirbančio asmens išmokai gauti“, – pridūrė pašnekovė.

Užimtumo tarnybos duomenimis, pakartotinai paskelbus karantino laikotarpį, dėl išmokos gavimo kreipėsi jau daugiau kaip 7 tūkst. savarankišką veiklą vykdančių gyventojų. 

Tuo metu per pirmąjį karantino laikotarpį 257 eurų dydžio piniginė išmoka buvo skirta 91,248 tūkst. gyventojams, o iš viso išmokėta suma siekė 110 mln. eurų.

Daugiau informacijos, kaip reikėtų pateikti išmokos prašymą, galima rasti Užimtumo tarnybos oficialiame puslapyje.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų