REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Panevėžiečiams didės sąskaitos už nuotekų tvarkymą – miesto taryba patvirtino naujas įmonės „Aukštaitijos vandenys“.

Panevėžiečiams didės sąskaitos už nuotekų tvarkymą – miesto taryba patvirtino naujas įmonės „Aukštaitijos vandenys“.

REKLAMA

Kaip pranešė portalas sekundė.lt, nors geriamasis vanduo atpigs, tačiau sąskaitą vartotojams išaugins perskaičiuotas nuotekų įkainis – šitaip panevėžiečiai sumokės už dar 2015-aisiais pastatytos, bet tik šįmet užkurtos 6,9 mln. kainavusios dumblo džiovyklos eksploataciją.

Kad modernus būdas atsikratyti dumblu jį džiovinant ir išvežant deginti anksčiau ar vėliau atlieps panevėžiečių piniginėms, „Aukštaitijos vandenų“ vadovai įspėjo jau prieš penketą metų.

Už europinę ir valstybės paramą statant modernią džiovyklą kalbėta ir apie gerokai pigesnę išeitį – nusausintą ir išdžiovintą dumblą atiduoti žemdirbiams laukams tręšti arba panaudoti kaip atsinaujinantį energijos šaltinį. Visgi realybė pasirodė kitokia – kad ir kaip įmonė tokią trąšą bandė įpiršti ūkininkams, tik vienas ja susiviliojo, bet ir tas pats dingo vos kartą patręšęs laukus, o šilumininkai tokio kuro iš tolo kratosi.

REKLAMA
REKLAMA

„Aukštaitijos vandenys“ planuoja kitąmet paruošti iki 3 tūkst. tonų džiovinto dumblo.

Modernioji džiovykla įmonės nuotekų valykloje Papušių kaime pradėta statyti dar 2012-aisiais. Nors ją užbaigti žadėta per 18-iolika mėnesių, eksploatuoti atiduota tik 2015-ųjų gruodį.  

Iš Lietuvoje veikiančių 60-ies vandens tiekimo įmonių dumblo džiovyklas turi vos dešimt, dar dvi – Telšiuose bei Utenoje – statomos. Kitos dumblą toliau kompostuoja.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų