REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Antroji koronaviruso banga atnešė daugiau ribojimų, vis daugiau ekonomikos sričių priverstos prisiminti jau išmoktas pamokas. Nemažai jų teko ir nekilnojamo turto (NT) rinkai. Todėl atsirado naujovių – į sutartis įtraukiamas punktas, kuris užtikrina nuolaidą prasidėjus antrajam karantinui.

Antroji koronaviruso banga atnešė daugiau ribojimų, vis daugiau ekonomikos sričių priverstos prisiminti jau išmoktas pamokas. Nemažai jų teko ir nekilnojamo turto (NT) rinkai. Todėl atsirado naujovių – į sutartis įtraukiamas punktas, kuris užtikrina nuolaidą prasidėjus antrajam karantinui.

REKLAMA

NT brokeris Mantas Mikočiūnas pastebėjo, kad naujove dažniausiai naudojasi verslininkai, kuriems tenka nuomotis patalpas.

„Ypač paslaugų sektoriaus atstovai kiekvieną dieną „sėdi tarsi ant adatų“, nes nežino kokį sprendimą dėl koronaviruso suvaldymo paskelbs Vyriausybė. Todėl dažnu atveju, ypač dabar sudarinėdami nuomos sutartis jie įtraukia punktą, kad jeigu bus įvestas draudimas verslams teikti paslaugas nuomos mokestis būtų neskaičiuojamas arba jam būtų taikoma nuolaida.

Pavyzdžiui, šiuo metu yra ribojamas žmonių kiekis vienoje patalpoje. Tai reiškia, kad paslaugas teikiantis verslininkas negalės priimti tiek žmonių, kiek paprastai priima, tad patirs nuostolių. Tad jis gali tartis dėl nuolaidos patalpų nuomai“, – pastebi brokeris.

REKLAMA
REKLAMA

Nors šį nuomos sutarčių punktą dažniausiai įtraukia verslininkai, jo nuomone, greitai jis bus svarbus ir gyventojams. Ypač, jeigu tokia neapibrėžta situacija tęsis dar ilgą laiką.

REKLAMA

O kalbant apskritai, anot specialisto, greičiausiai į pokyčius NT rinkoje ir reaguoja būtent nuomos sektorius.

„Pavyzdžiui, universitetams perėjus prie nuotolinio mokymo jų studentams daug lengviau ir paprasčiau palikti nuomojamus butus ir grįžti gyventi pas tėvus.

Vis tik nemanau, kad nuomos rinkoje pokyčiai bus tokie drastiški, kokie buvo pirmojo karantino metu. Net ir paskelbus karantiną, kurio metu visi užsidarysime namuose, jis truks trumpiau nei pavasarį“, – prognozavo M. Mikočiūnas.

Pasak jo tikėtina, kad nuomos kainos kris, nes žiemos sezonas nėra palankus nuomoti ir nuomotis būstą.

REKLAMA
REKLAMA

„Tačiau pirmojo karantino metu dauguma nežinojo kaip reaguoti, todėl nuomotojai buvo linkę daryti didesnes nuolaidas. O šiuo metu jie nebus linkę daryti dideles nuolaidas, nes pavasario scenarijus parodė, kad praėjus tam tikram laikui viskas grįžta į vėžias. Tad tokių didelių nuolaidų, kaip buvo pavasarį nereiktų tikėtis“, – aiškino specialistas.

Pirko, nes bijojo pinigų nuvertėjimo?

NT ekspertas, įmonės „Realdata“ vadovas Arnoldas Antanavičius teigė, kad jau pirmasis karantinas parodė, ko galėtume tikėtis, tad kardinalių pokyčių nebus.

„Karantino metu žmonės praranda darbus arba eina į prastovas, todėl dalis jų išvyksta į kitus Lietuvos miestus arba kraustosi gyventi pas šeimos narius ar artimuosius. Todėl atsilaisvina nuomojami būstai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Per vasarą nuomos rinkos sugrįžo į prieš krizinį laikotarpį. Tačiau tikėtina, kad netrukus iššūkių nuomos rinkoje netrūks, didės pasiūla, kainos kris“, – pastebėjo A. Antanavičius.

Kalbant apie būstų pardavimus, anot specialisto, šokas turėtų būti mažesnis negu buvo pavasarį.

„Valstybinės institucijos paslaugas vis dar teikia, notarų veikla, tikėtina, nebus uždrausta ir sandoriai galės vykti. Tačiau žmonės nežino ko tikėtis. Gali būti, kad gyventojai, kurie liks be darbo ar bus apribotos galimybės jiems dirbti, nebeturės lūkesčių įsigyti būstą“, – aiškino A. Antanvičius.

Tačiau, pasako jo, kita dalis žmonių tikisi, kad Europos centrinis bankas ir Lietuva taikys tas pačias finansines priemones suvaldyti koronaviruso krizei, kurios buvo taikomos pavasarį.

REKLAMA

„Žmonės mano, kad vėl gali būti dalijami pinigai, kas reiškia, kad jie gali nuvertėti. Gyventojai to baiminasi, todėl pinigus investuoja, perka NT, ne todėl, kad jiems jo reikia, bet iš baimės, kad turimi pinigai taps beverčiais.

Sunku pasakyti, ar taip bus ir antrojo karantino metu. Tačiau daugelis šalių tikina, kad antrajam karantinui tiek pinigų nebebus skiriama, tad jeigu ekonominė situacija bus sunki, gyvybingos NT rinkos irgi nereikėtų tikėtis“, jeigu kurie liks be darbo ar bus apribotos galimybės jiems dirbti, nebeturės lūkesčių įsigyti būstą“, – komentavo A. Antanavičius.

Butų nuomos kainos Vilniuje

Portalas tv3.lt patikrino, už kiek šiuo metu galima išsinuomoti 2 kambarių butą Vilniuje.

Pigiausiai tokį butą galima išsinuomoti Justiniškių mikrorajone, Taikos g. už 240 eurų. Butas senos statybos, 52 kvadratinių metrų ploto.

REKLAMA

Toliau nuomos kainos siekia nuo 280 iki 300 eurų. Už šią sumą 2 kambarių butus galima išsinuomoti Šeškinės, Fabijoniškių, Justiniškių ar Baltupių mikrorajonuose. Visi butai senos statybos, apie 50 kvadratinių metrų ploto. Naujos statybos namuose už 2 kambarių butą jau tektų pakloti nuo 350 iki 450 eurų.

Arčiau centro esančiuose Žirmūnų ir Naujamiesčio mikrorajonuose senos statybos, apie 45kvadratinių metrų ploto, 2 kambarių butą galima išsinuomoti nuo 300 iki 390 eurų. Panašaus dydžio naujos statybos buto nuoma šiuose mikrorajonuose kainuoja nuo 420 iki 580 eurų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų