REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Viešumoje pasigirsta svarstymų, esą didžiąją dalį ES paramos gauna stambūs ūkininkai ir žemės ūkio bendrovės. Tačiau iš tiesų kai kurios priemonės skirtos tik smulkiesiems. Pasinaudoję parama bendradarbiavimui, smulkieji džiaugiasi pagerinę ūkių padėtį.

Viešumoje pasigirsta svarstymų, esą didžiąją dalį ES paramos gauna stambūs ūkininkai ir žemės ūkio bendrovės. Tačiau iš tiesų kai kurios priemonės skirtos tik smulkiesiems. Pasinaudoję parama bendradarbiavimui, smulkieji džiaugiasi pagerinę ūkių padėtį.

REKLAMA

Iki lapkričio 4 d. Nacionalinei mokėjimo agentūrai (NMA) dar galima teikti paraiškas pagal Lietuvos kaimo plėtros 2014-2020 m. programos priemonės „Bendradarbiavimas“ veiklos sritį „Parama smulkiųjų ūkio subjektų bendradarbiavimui“.

Kiek anksčiau ja pasinaudoję ūkininkai ragina kitus nedvejoti ir siekti finansavimo savo projektams, nes palyginti su kitomis priemonėmis, ji kur kas palankesnė.

Augina uogas ir už paramą stato angarą

Tauragės rajone esančioje Gaurėje broliai Mindaugas ir Audrius Macijauskai jau daugelį metų vienas šalia kito įsikūrusiuose ūkiuose verčiasi uogininkyste – augina serbentus. Ūkių plėtrai būtinos investicijos, dėl to prieš kurį laiką jie ir kreipėsi paramos smulkių ūkių bendradarbiavimui.

REKLAMA
REKLAMA

„Mes taip nusprendėme, kadangi tai kaip ir šeimos verslas. Visi esame ūkininkai, gyvename netoli vienas kito, užsiimame panašia veikla ir pamatėme tą paramą ūkių bendradarbiavimui, kad tokia skiriama ir nusprendėme dalyvauti“, – prisiminė M. Macijauskas.

REKLAMA

Jis neslėpė, kad mintis pasinaudoti šia priemone brendo jau seniai. O bendradarbiavimo projektui plėtojant uogininkystės veiklą iš viso buvo  skirta beveik 89 tūkst., kurie jau sėkmingai naudojami.

„Pamatėme, kad neturime, , tinkamų patalpų, kuriose galėtume techniką laikyti, ją remontuoti, galiausia, gal kažką ir pasandėliuoti, tas pačias dėžes ar dar ką. Na, nėra tokios patalpos, tad nusprendėme statyti angarą.

Ieškojome žemės, radome patogų sklypą, įsigijau tą sklypą. Ir dabar procesas įsibėgėjo: gautas leidimas statyboms ir dabar statysime tą angarą“, – pasakoja ūkininkas.

REKLAMA
REKLAMA

Paklaustas, ką patartų kitiems smulkiems ūkininkams, kurie galbūt dvejoja, ar kreiptis paramos pagal šią priemonę, M. Macijauskas buvo atviras:

„Aš sakyčiau, būtinai reikia rašyti projektą ir teikti paraišką, kadangi pirmiausia tai šios priemonės yra gana geras intensyvumas. Nežinau, kiek dabar jis siekia naujiems projektams, bet mūsų atveju buvo 70 proc. Taigi, savo lėšų reikia prisidėti tik 30 proc.

O kitose paramose intensyvumas būna tik 50 proc. ir tai žmonės rašo. Žodžiu, reikia nebijoti ir rašyti projektą. Tik, aišku, svarbiausia turbūt yra susirasti tinkamą partnerį, kad po to neliktum ant ledo, jei susidėsi su partneriu, kuris nemokus ar dar ką.“

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Ką daugiausia finansuoja priemone

Žemės ūkio ministerijos 2-ojo ES paramos skyriaus vyriausioji specialistė Nomeda Padvaiskaitė pasakojo, kad tarp šios priemonės pareiškėjų populiariausios investicijos į naują žemės ūkio techniką ir žemes ūkio įrangą, taip pat naują ūkio paskirties statybą arba rekonstrukciją, infrastruktūros kūrimą.

„Paraiškos forma yra supaprastinta, be to į ją integruotas verslo planas. Todėl tieūkininkai, kurie tvarkingai tvarko savo ūkio buhalteriją, teikia deklaracijas Valstybinei mokesčių inspekcijai, tai neturėtų būti sudėtinga. Kita vertus, kam būtų sunku, tie gali samdyti konsultantus – šios išlaidos yra kompensuojamos 100 proc.“ – aiškino N. Padvaiskaitė.

REKLAMA

Jos teigimu, paraiškų smulkių ūkių bendradarbiavimui vertinimas NMA užtrunka iki 4 mėn., lėšų išmokėjimą paraiškoje planuoja pats pareiškėjas, nurodydamas kada, keliais etapais investuos ar atliks numatytus darbus.

Kokio dydžio galima parama

Kaip jau minėta, smulkiųjų ūkio subjektų bendradarbiavimui paramos gali kreiptis: smulkieji ūkiai, kurių žemės ūkio valdos ekonominis dydis, išreikštas produkcijos standartine verte, yra ne mažesnis kaip 4 tūkst. eurų ir ne didesnis kaip 15 tūkst. eurų.

Jos taip pat gali kreiptis smulkieji miško valdytojai, kurių miško valda ne didesnė kaip 20 ha, labai mažos įmonės, kurios veikia ne trumpiau kaip 2 metus, fiziniai asmenys vykdantys individualią veiklą ne trumpiau nei vienus metus.

REKLAMA

Paramos besikreipiantys fiziniai asmenysturi būti ne jaunesni kaip 18 metų amžiaus.

Be to, paramos paraišką pareiškėjas privalo teikti su partneriais, užsiimančiais ta pačia veikla.

Maksimali paramos pagal šią priemonę suma yra 90 tūkst. eurų vienam projektui įgyvendinti.

Didžiausia paramos suma vienam paramos gavėjui (pareiškėjui ir partneriams atskirai) 2014–2020 metų laikotarpiu negali viršyti 200 tūkst. eurų.

Daugiau informacijos apie paramą smulkiųjų ūkių bendradarbiavimui skelbiama NMA interneto svetainėje.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų