REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Jau nuo kito pirmadienio, spalio 26 d., norint paprasčiausiai pavalgyti ne namie, nueiti į bet kokį renginį, gyventojams bus privaloma registruotis. Verslo atstovai skirtingai vertina būsimą naujovę ir svarsto, kaip praktiškai reikės ją įgyvendinti – prašys atsiųsti žinutę jų darbuotojams, užsirašyti prisėdus prie stalelio ar pan.

Jau nuo kito pirmadienio, spalio 26 d., norint paprasčiausiai pavalgyti ne namie, nueiti į bet kokį renginį, gyventojams bus privaloma registruotis. Verslo atstovai skirtingai vertina būsimą naujovę ir svarsto, kaip praktiškai reikės ją įgyvendinti – prašys atsiųsti žinutę jų darbuotojams, užsirašyti prisėdus prie stalelio ar pan.

REKLAMA

Kaip jau skelbta, Vyriausybė pakeitė nutarimą „Dėl valstybės lygio ekstremaliosios situacijos paskelbimo“ ir per artimiausias dvi savaites, iki šių metų lapkričio 8 d., įvedė papildomus apribojimus dėl koronaviruso infekcijos plitimo.

Nutarime papildytas prekybos, paslaugų teikimo, laisvalaikio ir renginių organizavimo reguliavimas, įtraukiant lošimo namų ir lošimo automatų, bingo salonų, lažybų bei totalizatorių punktus. Nutarimu sutrumpintas visų tokių vietų darbo laikas nuo 7 val. iki 24 val.

Tačiau bene daugiausia gyventojų palies naujas reikalavimas, tai yra, laisvalaikio, pramogų, renginių, viešojo maitinimo ir kitų vietų lankytojų privalomas registravimas.

REKLAMA
REKLAMA

Vyriausybės nutarime nėra nurodyta, kaip tai turi būti daroma. Sveikatos apsaugos, Vidaus reikalų ministerijos taip pat neatsakė, kas ir kaip būtų baudžiamas už šio reikalavimo nevykdymą – klaidingus duomenis pateikę gyventojai ar juos užfiksavęs verslas.

REKLAMA

Vis dėlto Administracinių nusižengimų kodekse numatyta, kad Visuomenės sveikatos srities ES reglamentų ar sprendimų, higienos norminių aktų ar kitų visuomenės sveikatos srities teisės aktų pažeidimas užtraukia įspėjimą arba baudą gyventojams nuo 60 iki 140 eurų ir baudą juridinių asmenų vadovams ar kitiems atsakingiems asmenims nuo 140 iki 600 eurų.

Už tokį pakartotinį pažeidimą gresia didesnės baudos – gyventojams nuo 140 iki 600 eurų, o juridinių asmenų vadovams arba kitiems atsakingiems asmenims – nuo 550 iki 1200 eurų.

Beje, šalies bankai privalo laikytis taisyklės „pažink klientą“. Paprastai kalbant, kiekvienas turintis sąskaitą banke ir mokėjimo kortelę turi būti pateikęs savo duomenis.

REKLAMA
REKLAMA

Taigi leisdamos atsiskaityti tik mokėjimo kortele ir tik kiekvienam už save, maitinimo įstaigos bent jau teoriškai galėtų užfiksuoti kiekvieną lankytoją. Tačiau neaišku, ar prireikus galėtų iš bankų gauti ir Nacionaliniam visuomenės sveikatos centrui perduoti klientų kontaktus.

Lietuvos bankų asociacija tokios galimybės net nesvarstė: „Laikydamosi banko paslapties principo, finansų įstaigos užtikrina banko sąskaitos bei kliento duomenų slaptumą. Visa ši informacija pagal galiojančius nacionalinius įstatymus ir Bendrąjį duomenų apsaugos reglamentą yra konfidenciali. Todėl aptariama idėja negali būti svarstoma.“

Dar nenusprendė, kaip tiksliai registruos

Lietuvos viešbučių ir restoranų asociacijos viceprezidentas, „Amber Food“ restoranų tinklo vadovas Gediminas Balnis atsargiai vertino trečiadienį Vyriausybės priimtus naujus ribojimus ir reikalavimą registruoti lankytojus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Kaip tik šiuo metu aiškinamės, kaip čia viską techniškai reikėtų padaryti. Ko užtenka, ko neužtenka? Nes čia ir su Asmens duomenų apsaugos įstatymų gali kirstis. Neužtenka tiesiog ant popieriaus parašyti vardą, pavardę ir telefono numerį“, – aiškino verslininkas.

Paklaustas, ar užteks laiko iki pirmadienio pasiruošti visiems įgyvendinti naujus reikalavimus, jis sakė, kad tai priklausys nuo įvairių aplinkybių:

„Mes nežinome, kas ten konkrečiai bus. Kaip pavyzdys: galbūt užtektų į restorano administratoriaus telefono numerį nusiųsti SMS žinutę, pavyzdžiui, „aš esu restorane“. Ir viskas, galbūt to ir užtenka užfiksuoti, kad tas numeris buvo restorane.“

REKLAMA

G. Balnis abejojo, ar naujas reikalavimas registruotis labai sumažins maitinimo įstaigų lankytojų skaičių.

„Kažkokio tokio didesnio lankytojų srauto kritimo neturėtų būti. Bet kaip tą registravimą padaryti? Jeigu prie staliuko būtų galima užsisakant, gal tai tada nemaišys. Jeigu prieš įeinant, tada gali eilutė susidaryti, jeigu vienu metu bus daugiau klientų.

Taigi svarbu, kad techniškai viskas būtų kuo paprasčiau. Bet logiką mes visi suprantame. Jeigu bus kažkoks atvejis, kad mes galėtume pateikti telefonų numerius žmonių, kurie buvo restorane tą dieną“, – komentavo asociacijos viceprezidentas.

Jo teigimu, bus tiesiog ieškoma išeičių ir bandoma prisitaikyti, nes kartu trumpinamas ir maitinimo, prekybos vietų darbo laikas, tačiau kaip ten bebūtų, veikiausiai šis žingsnis jau buvo reikalingas.

REKLAMA

„Jeigu suleidžiami nuodai, tai dabar Vyriausybei būtų laikas pagalvoti apie priešnuodžius restoranams išgyventi šį periodą. Nuo to, kad pas mus sumažėjo lankytojų, nesumažėjo nei sąnaudos elektrai, nei nuoma, nei darbuotojams“, – aiškino G. Balnis ir pridūrė, kad tai turėtų būti tam tikros subsidijos, tačiau dėl jų detalių reikėtų pradėti diskutuoti.

Patirties jau turi, tikrina du kartus

Prodiuseris ir renginių organizatorius Lauras Lučiūnas pabrėžė, kad šioje srityje įvairūs ribojimai dėl dalyvių kiekio, saugaus atstumo laikymosi ir kiti galiojo nuo karantino pradžios ir visiškai nebuvo panaikinti.

„Privalomas renginio dalyvių registravimas mums nėra naujiena. Sakyčiau, į kokius 99 proc. mūsų renginių bilietai yra parduodami internetu. Tokiais atvejais nesunkiai galima atsekti visus pirkusius. Na, o jei jie perka kelis bilietus, tai veikiausiai žino, kam juos duoda“, – sakė verslininkas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Jo teigimu, kiek praėjusią vasarą ir rudenį buvo didesnių renginių, visuose veikė privalomas lankytojų registravimas. Dėl to jokių koronaviruso židinių juose ir nebuvo fiksuota.

„Įeinant į renginį žmogus tikrinamas du kartus – vieną kartą ar turi bilietą, antrą kartą ar užsiregistravęs į renginį per programėlę, ar gavęs vadinamą QR kodą. Tiesa, vienintelis nepatogumas žiūrovams – kiek ilgesnės eilės“, – pasakojo Lauras Lučiūnas.

Anot jo, jeigu renginiai yra be bilietų (pavyzdžiui, įmonės vakarėlis ar asmeninė šventė) už jo dalyvių registravimą paprastai atsako pats renginio užsakovas. Esą veikiausiai tokiais atvejais žmonės žino ką kviečia.

REKLAMA

„Galbūt sunkiau dėl tų renginių, kurių bilietai perkami vietoje, kasose. Pavyzdžiui, į kokį teatrą ar kiną, regis, bilietai daugiau perkami įprastu būdu. Tokiu atveju susekti visus renginio dalyvius gali būti sunkiau“, – kalbėjo prodiuseris.

Neišsiaiškina net skrydžių keleivių

Panašios pozicijos laikosi kino teatro „Multikino“ rinkodaros vadovas Raimundas Bilinskas. Jo nuomone, reikalavimas registruoti visus lankytojus vargiai padės, nes dažnai neįmanoma patikrinti perkančių bilietus duomenų tikrumo.

„Mes irgi parduodame bilietų internetu. Bet juk reikia registruoti ne kas bilietus nupirko, o faktą, kas realiai atėjo į filmą. O tokiu atveju žmonės gali užrašyti ten bet ką. Kita vertus, dalis jų iš viso nenori eiti į renginius, vien dėl šios registracijos“, – komentavo rinkodaros vadovas.

REKLAMA

Jis apgailestavo, kad dėl koronaviruso imamasi tokių priemonių, kokių praktiškai įgyvendinti gali būti neįmanoma.

„Girdėjau, patys Sveikatos apsaugos ministerijos atstovai aiškino, kad kartais neįmanoma atsekti kontaktų net skrydžiuose, kai griežtai registruojami visi keleiviai“, – aiškino R. Bilinskas ir pridūrė, kad kino teatrai neturi tiek galimybių tikrinti lankytojus, kaip oro uostai keleivius.

Trečiadienį fiksuotas naujas per praėjusią parą Lietuvoje koronavirusu susirgusių asmenų skaičius. Jis pasiekė 311. Iš viso dėl viruso jau mirė 120 gyventojų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų