REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Darbuotojus Lietuvoje galima suskirstyti į dvi dalis: vieniems algas moka privatus verslas, o kitiems jos mokamos iš valstybės ar kitų biudžetų, kurie surenkami iš visų mokesčių. Šių algos ne tik didesnės ir auga sparčiau – kitąmet jiems numatomos ir papildomos garantijos, kurių dirbantys privačiai galėtų tik pavydėti.

Darbuotojus Lietuvoje galima suskirstyti į dvi dalis: vieniems algas moka privatus verslas, o kitiems jos mokamos iš valstybės ar kitų biudžetų, kurie surenkami iš visų mokesčių. Šių algos ne tik didesnės ir auga sparčiau – kitąmet jiems numatomos ir papildomos garantijos, kurių dirbantys privačiai galėtų tik pavydėti.

REKLAMA

Statistikos departamento duomenimis, antrąjį šių metų ketvirtį, palyginti su tuo pačiu laikotarpiu prieš metus, vidutinis darbo užmokestis į rankas šalies ūkyje padidėjo 8,7 proc.: viešajame sektoriuje – 12,8 proc., privačiajame – 6,6 proc.

Taip vidutinis atlyginimas į rankas visoje Lietuvoje išaugo iki beveik 890 eurų. Tiesa, viešajame sektoriuje jis pasiekė 955 eurus, o privačiame – tik 858 eurus.

Vis dėlto spartesnis atlyginimų didėjimas ir apskritai geresnis atlygis nėra vieninteliai privalumai dirbti viešajame sektoriuje.

REKLAMA
REKLAMA

Vyriausybė pavedė socialinės apsaugos ir darbo ministrui pasirašyti naują nacionalinę kolektyvinę sutartį, kurioje nustatomos papildomos garantijos profesinių sąjungų nariams, kurie dirba viešajame sektoriuje.

REKLAMA

Sutartimi numatoma 2021 m. pareiginės algos bazinis dydį didinti 1 euru – iki 177 eurų. Šį dydį padauginus iš nustatyto koeficiento gaunama tarnautojų ir kitų darbuotojų pareiginė alga.

Pavyzdžiui, jei kokio specialisto pareiginės algos koeficientas yra 8, tai jo pareiginė alga kitąmet didės būtent 8 eurais – iki 1416 eurų. Prezidento darbo užmokestis lygus 55 baziniams dydžiams, taigi kitais metais jis uždirbs 9735 eurus neatskaičius mokesčių.

Skaičiuojama, kad bazinio dydžio didinimui, tai yra, visų algų kėlimui, kitąmet prireiks 21,4 mln. eurų.

REKLAMA
REKLAMA

Algą gauni, bet 2 mėnesius gali nedirbti

Sutartį pasirašiusių profesinių sąjungų nariams numatyta ir daugiau garantijų: 2 papildomos dienos apmokamų kasmetinių atostogų; iki 10 darbo dienų mokymosi atostogos, paliekant darbo užmokestį, arba iki 20 dienų tokių atostogų, paliekant 50 proc. užmokesčio, arba iki 5 dienų sveikatai gerinti, paliekant visą darbo užmokestį.

Skelbiama, kad šiomis garantijomis galės naudotis 34 550 gyventojų, kuriems darbo užmokesčiui apskaičiuoti taikomas pareiginės algos bazinis dydis.

Primename, valstybės tarnautojų minimalios kasmetinės atostogos trunka 22 darbo dienas, kai visiems kitiems paprastai garantuojama tik 20. Taigi jei tarnautojai priklauso profesinei sąjungai, kitais metais galės atostogauti mažiausiai 24 dienas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tiesa, dirbantiems ilgiau priklauso dar ilgesnės atostogos. Kai kuriose srityse atostogų trukmė priklauso nuo ištarnauto laiko. Pavyzdžiui, policininkams ar kitiems pareigūnams, vidaus tarnybos statute ištarnavusiems nuo 5 iki 10 metų nustatomos 25 darbo dienų minimalios atostogos, 37 darbo dienų – ištarnavusiems 20 metų ir daugiau.

Jeigu tokie pareigūnai priklauso profesinėms sąjungos, jiems prisidės dar 2 dienos atostogų. Taigi ištarnavę 20 ir daugiau metų galės atostogauti bent 39 darbo dienas. Taip pat gauti 5 apmokamas dienas sveikatai pataisyti. Vadinasi, realiai jie galės du mėnesius nebūti darbe (kiekvienas mėnuo turi 21–22 darbo dienas).

REKLAMA

Kas už viską mokės?

Į klausimą, kaip bus finansuojamos šios papildomos garantijos profesinių sąjungų nariams, Socialinės apsaugos ir darbo ministerija atsakė taip:

„Numatoma, kad už papildomas garantijas (papildomas kasmetinių ir mokymosi atostogų dienas) sutartį pasirašiusių profesinių sąjungų nariams bus mokama neviršijant darbo užmokesčio fondui skirtų lėšų.“

Papildomos garantijos, apimančios ilgesnes atostogas ir panašiai, taikomos Nacionalinę kolektyvinę sutartį pasirašiusių profesinių sąjungų ir jų susivienijimų nariams.

Tam, kad galėtų pasinaudoti numatomomis papildomomis garantijomis dėl atostogų, darbuotojai, tarnautojai ir pareigūnai profesinės sąjungos nariais turi būti tapę iki sutarties pasirašymo.

REKLAMA

„Tokiu reguliavimu viešojo sektoriaus darbuotojai raginami jungtis į profesines sąjungas. Nors tikslas – kad į profesines sąjungas jų jungtųsi kuo daugiau, šimtaprocentinis darbuotojų priklausymas profesinėms sąjungoms yra menkai įmanomas“, – paaiškino ministerija.

Papildomos garantijos bus taikomos sutartį pasirašiusių profesinių sąjungų organizacijų ir jas sudarančių profesinių sąjungų nariams – darbuotojams, dirbantiems pagal darbo sutartis, valstybės tarnautojams ir vidaus tarnybos sistemos pareigūnams, kurių darbo užmokesčiui apskaičiuoti taikomas pareiginės algos bazinis dydis.

Sutartis taikoma tik tose įstaigose, kuriose darbuotojų darbo užmokesčiui apskaičiuoti yra taikomas pareiginės algos bazinis dydis (biudžetinės įstaigos), o ne visose šalies įstaigose ir įmonėse. Kitaip tariant, dirbantiems privačiame sektoriuje, jei jie net priklauso kolektyvinę sutartį pasirašiusioms profesinėms sąjungoms, šios garantijos negalioja.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų